Οι υπέροχοι «12 ένορκοι» σήμερα στην Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Το ψυχογράφημα, τα ηθικά διλήμματα, η δικαστική πλάνη, το δικαστικό θρίλερ, η κλειστοφοβική σκηνοθεσία, τα ανθρώπινα πιστεύω και οι αξίες… όλα αυτά κι ακόμη περ Το ψυχογράφημα, τα ηθικά διλήμματα, η δικαστική πλάνη, το δικαστικό θρίλερ, η κλειστοφοβική σκηνοθεσία, τα ανθρώπινα πιστεύω και οι αξίες… όλα αυτά κι ακόμη περ Rating: 0

Οι υπέροχοι «12 ένορκοι» σήμερα στην Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων

Οι υπέροχοι «12 ένορκοι» σήμερα στην Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων

Το ψυχογράφημα, τα ηθικά διλήμματα, η δικαστική πλάνη, το δικαστικό θρίλερ, η κλειστοφοβική σκηνοθεσία, τα ανθρώπινα πιστεύω και οι αξίες… όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα, συμπλέκονται αριστουργηματικά στο έξοδο 12 Ενορκοι που θα παρουσιάσει η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

12b

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η ταινία ξεκινάει στην αίθουσα ενός δικαστηρίου όπου ένα 18χρόνο αγόρι από την Ισπανία καταδικάζεται με θανατική ποινή σε ηλεκτρική καρέκλα για την δολοφονία του πατέρα του. Ο δικαστής καλεί τους δώδεκα ένορκους να αποσυρθούν για να βγάλουν την ετυμηγορία τους. Για να «εκτελεστεί» ο 18χρονος κατηγορούμενος θα πρέπει να συναινέσουν και οι 12. Μέσα σε ένα ψυχρό, αλλά αποπνικτικό δωμάτιο με ένα μεγάλο τραπέζι και δώδεκα καρέκλες διαδραματίζεται όλη υπόθεση της ταινίας. Στην αρχή της συνεδρίας δείχνουν ότι οι ένορκοι είναι πεπεισμένοι πως ο νεαρός είναι ένοχος. Καλούνται να ψηφίσουν. Όλοι ψηφίζουν ότι είναι ένοχος εκτός από τον 8ο ένορκο, ο οποίος διατηρεί αμφιβολίες για την ενοχή του νεαρού και προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους έντεκα ενόρκους ότι τα στοιχεία δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο φαίνονται.

12c

ΚΡΙΤΙΚΗ

Υποδειγματικό ψυχογράφημα!

Η ταινία αποτελεί μια  κλασική αν και πρώιμη κινηματογραφική δουλειά του μεγάλου Αμερικάνου, δάσκαλου του κινηματογράφου,  Sidney Lumet, όπου εκτός από το μεγάλο καλλιτεχνικό του ταλέντο και την καινοτομία της σκηνοθετικής προσέγγισης, αποδεικνύει και την ανοιχτόμυαλη προοδευτική θεώρησή του για τα μείζονα και διαχρονικά κοινωνικά προβλήματα της αμερικανικής  κοινωνίας.

Στην πρώτη του ταινία ο Sidney Lumet θα θίξει την κοινωνική αδιαφορία, το ρατσισμό, την αξία της δημοκρατίας και θα παίξει με την αντικειμενικότητα της αλήθειας. Η ιστορία της ταινίας απλή, σε κερδίζει χάρη στην πολυπλοκότητα των χαρακτήρων και το γρήγορο ρυθμό της που σε κρατούν σε αγωνία μέχρι τέλους. Χρυσή Άρκτος το 1957 και 3 σημαντικές υποψηφιότητες για Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου.

Σε κάθε περίπτωση το  “Twelve Angry Men” αποτελεί μια από τις ταινίες που κάθε κινηματογραφόφιλος αξίζει κάποια στιγμή να παρακολουθήσει και οπωσδήποτε η ευκαιρία της επανέκδοσης και της προβολής στην μεγάλη οθόνη θα αποκαλύψει στον θεατή πολλά κρυμμένα «πετράδια» τα οποία η τηλεοπτική προβολή αδυνατεί να αναδείξει.

12d
Tips

– ΧΡΥΣΗ ΑΡΚΤΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

– ΤΡΕΙΣ (ΤΑΙΝΙΑ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΣΕΝΑΡΙΟ) ΟΣΚΑΡΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ.
– ΜΟΝΙΜΩΣ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ 10 ΚΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Δείτε το τρέιλερ στον σύνδεσμο εδώ

 

Info

Αγγλικός Τίτλος: 12 Angry Men

Είδος: Δραματική, Μυστηρίου
Διάρκεια: 96′
Γλώσσα: Αγγλικά
Χώρα: Η.Π.Α.

Σκηνοθεσία: Sidney Lumet

Σενάριο: Reginald Rose (ιστορία)

Ηθοποιοί: Henry Fonda (ένορκος Νο8), Lee J. Cobb (ένορκος Νο3), Martin Balsam (ένορκος Νο1), John Fiedler (ένορκος Νο2), Jack Warden (ένορκος Νο7)

 

 

ΠΟΥ
Δημοτικός Κινηματογράφος Τρικάλων, μύλος Ματσόπουλου

ΠΟΤΕ

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 Δεκεμβρίου 2013

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

21.45 μ.μ.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ η ταινία.

Μη μέλη 5 ευρώ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή