Μια στρατηγική που έχει ως στόχο να κεφαλαιοποιήσει τα πολιτικά οφέλη που εκτιμάται ότι υπάρχουν από την τροπή που πήρε το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών και να ενισχύσει το μήνυμα ότι «το ΠαΣοΚ δεν είναι μια συμπληρωματική πολιτική λύση αλλά επιλογή διακυβέρνησης» θέτει σε εφαρμογή η Χαριλάου Τρικούπη. Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι πιθανό να καταστεί μονόδρομος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πλαίσιο της εκλογικής μάχης αλλά και της επόμενης μέρας επανεξετάζονται. Αν οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου επιβεβαιώσουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν υποστεί σημαντική φθορά, νέα δεδομένα μπαίνουν στο τραπέζι.
Αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό
Οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ το πρώτο στοιχείο που σπεύδουν να υπογραμμίσουν στις συζητήσεις τους είναι το πώς η ιστορία των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων άλλαξε την εικόνα του πολιτικού σκηνικού. Και το πώς άλλαξε τους ρόλους των πρωταγωνιστών, του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ανδρουλάκη, σε μια μάχη κρίσιμη για το εκλογικό αποτέλεσμα. Στη μάχη για το Κέντρο. Πριν από το ξέσπασμα των υποκλοπών ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που πίεζε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Μέσω της προσπάθειας αξιοποίησης στελεχών του χώρου. Και κυρίως μέσω της επιστράτευσης του διλήμματος της κυβερνητικής σταθερότητας που περνούσε και το μήνυμα ότι εύκολα ή δύσκολα το ΠαΣοΚ θα αποτελούσε τον κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ στην περίπτωση που και οι δεύτερες κάλπες δεν έδιναν αυτοδυναμία.
Η παρέμβαση Βενιζέλου
Μετά τις υποκλοπές ο κ. Ανδρουλάκης, και ως κεντρικό πρόσωπο της όλης ιστορίας, είναι αυτός που πιέζει τον κ. Μητσοτάκη. Στη σχέση του Πρωθυπουργού με το κρίσιμο ακροατήριο που τοποθετείται στον χώρο του «μεταρρυθμιστικού Κέντρου» φαίνεται να υπάρχει μια κρίση εμπιστοσύνης, μετά τις υποκλοπές. Το κεντρώο προφίλ του κ. Μητσοτάκη, όπως εκτιμάται, υπέστη σοβαρό πλήγμα. Συνέβαλε καθοριστικά σε αυτό η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου που προκάλεσε τη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου. «Η παρέμβαση Βενιζέλου τελείωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε έναν χώρο» είναι η εκτίμηση ενός εκ των συνομιλητών του κ. Ανδρουλάκη. Ο κ. Βενιζέλος, όπως επισημαίνεται, «κινούμενος στην αξιακή γραμμή της μη έκπτωσης σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου προσέφερε σε μια κρίσιμη στιγμή μια μεγάλη υπηρεσία στην παράταξη».
Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζεται, οι υποκλοπές συνέβαλαν στο να υπάρξει σαφής οριοθέτηση αλλά και αποστάσεις από τη ΝΔ. Τα σενάρια περί προσέγγισης και η πίεση για μετεκλογική συνεργασία έχουν υποχωρήσει τελείως. Και το επαναλαμβανόμενο κυβερνητικό επιχείρημα, κάθε φορά που η Χαριλάου Τρικούπη ανέβαζε τους τόνους της κριτικής, ότι υπάρχει κλείσιμο ματιού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πείθει, τουλάχιστον όπως στο παρελθόν.
Διαχωριστική γραμμή με ΣΥΡΙΖΑ
Οι υποκλοπές, σημειώνουν οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, συνέβαλαν και στην τοποθέτηση άλλης μιας διαχωριστικής γραμμής με την τακτική και το ύφος της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν επέλεξε να δημιουργήσει κλίμα πολιτικής όξυνσης. Οι επιτελείς του ΠαΣοΚ δεν υποτιμούν την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον χώρο της αντιπολίτευσης και γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να τον βοηθήσει. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν τις πληροφορίες που θέλουν να προηγηθεί η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και όχι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπως θέλει το ΠαΣοΚ. «Τους ενδιαφέρει το σόου, εμείς θα επιμείνουμε στην αλήθεια» υπογραμμίζουν.
ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ιστορία των υποκλοπών σύμφωνα με τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη ενίσχυσε τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας μέχρι τις εκλογές. Ωστόσο δεν αλλάζει την αξία που έχει το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας, δηλαδή της ύπαρξης κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Η αυτοδυναμία της ΝΔ φαίνεται να δυσκολεύει. Η προοπτική μιας κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠαΣοΚ, την οποία έτσι κι αλλιώς δεν ήθελε η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, υποχώρησε σημαντικά. Πώς όμως θα απαντήσει το ΠαΣοΚ στο δίλημμα της κυβερνητικής σταθερότητας αν διαπιστωθεί ότι πράγματι η ιστορία των υποκλοπών «άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού»; Σκέψεις διατυπώνονται πολλές, ακόμα και για μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας δύο χρόνων, στο πλαίσιο της στρατηγικής που δέχθηκε βέλη όταν διατυπώθηκε για πρώτη φορά: «Ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας».
Τα δύο αιτήματα στον Πρόεδρο της Βουλής
Το πρωί της Δευτέρας η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ Ευαγγελία Λιακούλη κατέθεσε δύο αιτήματα στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.
Το πρώτο αφορά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Το ΠαΣοΚ ζητεί να προηγηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής πριν από τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ο λόγος, όπως λέγεται, είναι προφανής. Στην προηγούμενη συνεδρίαση ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο διοικητής της ΕΥΠ διαβεβαίωναν τα μέλη της επιτροπής ότι δεν παρακολουθούνταν κανένας πολιτικός. Αποδείχθηκε ότι δεν έλεγαν αλήθεια. Και το πρώτο ζητούμενο της υπόθεσης, όπως σημειώνουν κοινοβουλευτικά στελέχη, είναι να ανοίξει κι άλλο ο δρόμος προς την αλήθεια.
Το δεύτερο αφορά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές. Για το ΠαΣοΚ υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία θα πρέπει να εξετάσει.
Πρώτον, θα πρέπει να διερευνηθούν οι λεπτομέρειες παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Ποιος και για ποιον λόγο έδωσε την εντολή να τεθεί υπό παρακολούθηση ο κ. Ανδρουλάκης. Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί αν παρακολουθούνται άλλοι πολίτες και πόσοι. Δεύτερον, είναι απαραίτητο να διερευνηθεί τι γίνεται με το predator. Ποιοι το έχουν και το διαθέτουν, ποια είναι η εταιρεία και ποιες είναι οι συμβατικές σχέσεις της με το Ελληνικό Δημόσιο.
Η Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι αρνητική στην πρόταση της ΝΔ για επέκταση της χρονικής διερεύνησης της υπόθεσης. Τονίζουν όμως ότι θα συναινέσουν υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομιστούν ενδείξεις ώστε η πρόταση να έχει βάση και να μην αποτελέσει «πιρουέτα διαφυγής». «Αν η ΝΔ έχει στη διάθεσή της στοιχεία για την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ή ακόμα-ακόμα για τη διακυβέρνηση Σαμαρά, με τότε υπεύθυνους υπουργούς τους κ.κ. Νίκο Δένδια και Βασίλη Κικίλια, ας τα καταθέσει την επιτροπή» σημειώνεται