"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.5 C
Trikala

Οι Φανοστάτες των Τρικάλων Σύμβολο εναντίον του φασισμού

lafarm

Σχετικά άρθρα

Φωτογραφίες και μία άγνωστη μαρτυρία φωτίζουν τις τελευταίες ώρες του Άρη Βελουχιώτη: Η μαρτυρία ενός διώκτη του πρωτοκαπετάνιου του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και δύο φωτογραφίες με τον αποκεφαλισμό του στα Τρίκαλα.

Τα νέα τεκμήρια έφερε στο φως ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός και η μία φωτογραφία απεικονίζει τα κομμένα κεφάλια του Άρη και του συντρόφου του Τζαβέλλα σε φανοστάτη των Τρικάλων και μαζεμένο πλήθος, ενώ η δεύτερη (που δημοσιεύθηκε και στον ιστότοπο ιστορικής καταγραφής και έρευνας ΧΥΖ Contagion) παρουσιάζει ανφάς το φρικτό θέαμα τον Ιούνιο του 1945. «Η μαρτυρία είναι χειρόγραφη και είναι του κεφαλοκυνηγού Ζαχαρία Π.  Επίσης, έχει ενδιαφέρον πως οι κεφαλοκυνηγοί του Άρη ήταν και ΕΔΕΣίτες βετεράνοι του Γοργοποτάμου, όπως ο Βόιδαρος ή ο Ζαφείρης».

Κάτι ακόμη: Ο Σωτήρης Δράκος, πρώην κατσικοκλέφτης, πήγε και του έκοψε το κεφάλι και τον μετέφερε ο ίδιος, για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από το κράτος. Θυμίζει τα «καπάκια» την περίοδο του 1821. Αυτή είναι η ιστορία του κεφαλιού, τα ζωντανά κύτταρα του κλεφταρματολισμού στην ελληνική επαρχία του 1945. Ο αποκεφαλισμός του Άρη έστελνε το μήνυμα: «Να η μοίρα των ληστών. Τώρα φτιάχνουμε κράτος» σημειώνει ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός.

Και δεν μπορούσε η ανακίνηση του θέματος να μην ευαισθητοποιούσε το βιογράφο του Άρη Βελουχιώτη, Διονύση Χαριτόπουλο. Ο συγγραφέας που συνέγραψε το ογκώδες «Άρης, ο Αρχηγός των Ατάκτων», ύστερα από εικοσαετή έρευνα πάνω στη ζωή του θρυλικού πρωτοκαπετάνιου διηγείται στα «ΝΕΑ» τις τελευταίες ώρες του Άρη και στιγμές από το βίο και την καταδίωξή του. Η φωτογραφία που δημοσίευσε το XYZ Contagion με λεζάντα «Το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη. Στη φωτογραφία, φαίνεται και το οριζόντιο δοκάρι του φανοστάτη». «Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν είναι αυθεντικές. Αυτό δεν αμφισβητείται. Είναι πάντως τόσα που αγνοούμε για τον Άρη και, κυρίως, παραποιούμε, που το κεφάλι του μας μάρανε… Έχω φωτογραφίες κι εγώ και αξίζει να σημειώσω πως δεν τον κυνηγούσαν μόνον παρακρατικοί, αλλά και οι Εγγλέζοι. Ένας Άγγλος βρέθηκε για διακοπές στη Χαλκιδική τη δεκαετία του ’70. Επεδείκνυε παντού με καμάρι τη φωτογραφία του αποκεφαλισθέντος  Άρη και μάλιστα ο συγκεκριμένος ήταν παρών ως μέλος αγγλικού αποσπάσματος καταδίωξής του. Την άλλη ημέρα με κάποιον τρόπο η φωτογραφία έφτασε στα χέρια μου» σημειώνει ο Χαριτόπουλος….

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το άρθρο ανεβηκε στην επέτειο του Μελιγαλά, όπου παιδάκια και βρέφη τα οποία σύμφωνα με αρρωστημένα μυαλά σφαγιάστηκαν ως συνεργάτες των Ναζί. Τουλάχιστον ντροπή.

 2. Προς διαχειριστή του site!
  Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί δεν πέρασε το σχόλιο μου για τα κεφάλια που έκοψε ο Βελουχιώτης;
  Φαντάζομαι όχι από λεπτότητα, μιας και στο άρθρο υπάρχουν τέτοιες περιγραφές και φωτογραφίες.
  Εκτός αν πιστεύετε ότι για το ζήτημα του εμφυλίου δεν πρέπει να μαθαίνουμε την αλήθεια από όλες τις πλευρές, αλλά η αριστερά και η δεξιά να λένε η καθεμία το δικό της παραμύθι, ανάλογα με το τί την δικαιώνει.

   • Ο μύθος ότι στον εμφύλιο πολέμησαν οι καλοί πατριώτες αριστεροί με τους κακούς συνεργάτες των Γερμανών δεξιούς έχει καταρριφθεί.

    Ξαναλέω ότι όποιος θέλει πραγματικά να κατανοήσει τον εμφύλιο πρέπει να μελετήσσι σε βάθος πηγές και από τις δύο παρατάξεις.

    Το να κραυγάζει κάποιος υπερ της μιας ή της άλλης παράταξης οδηγεί μόνο σε διαιώνηση της διχόνοιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης