"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.8 C
Trikala

Οι χάρτινες γέφυρες των Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι κατεστραμμένες γέφυρες στον Νομό Τρικάλων  συμπεριλαμβάνονται στις ανυπολόγιστες καταστροφές.

“Ούτε πρωτοετής φοιτητής του πολυτεχνείου δεν θα επισκεύαζε τις γέφυρες Σαρακίνας και Διάβας με κόστος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, με τα βάρθρα τους σε τόσο ασταθές έδαφος”, έλεγε το Σαββατοκύριακο πολύπειρος μηχανικός στα Τρίκαλα.

Οι συγκεκριμένες αστοχίες, έρχονται να προστεθούν σε ακόμη μία προ ετών, αυτή της περιβόητης πεζογέφυρας “Καλατράβα”, που και αυτή κόστισε 1 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους πολίτες και ποτέ δεν μάθαμε τι έφταιξε..

• Διάβα, Τρίκαλα

Η γέφυρα που συνδέει το χωριό των Τρικάλων, Διάβα, με την Καλαμπάκα αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών για κακοτεχνίες και διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Τα ορμητικά νερά του Πηνειού την γκρέμισαν στις 16 Ιανουαρίου 2016 και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Καλαμπάκας) αποφάσισαν την άμεση ανακατασκευή της.

Παραδόθηκε σε χρήση στις 28 Απριλίου 2017 και οι τοπικοί άρχοντες έβγαζαν πανηγυρικούς λόγους για «χρόνο-ρεκόρ κατασκευής ενός δημόσιου έργου, που δείχνει ότι η συνεργασία όλων αποδεικνύει έμπρακτα την αποτελεσματικότητα». Υποστήριζαν, επίσης, ότι δαπανήθηκε το ποσό των 4,6 εκατ. ευρώ προκειμένου η γέφυρα να είναι σταθερή, να μην αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα και είκοσι οκτώ χωριά της περιοχής να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στην Καλαμπάκα, χωρίς να χρειάζεται οι κάτοικοι να κάνουν χιλιόμετρα καθημερινά περνώντας από παλιές γέφυρες.

Ωστόσο, μέσα σε έξι χρόνια κατέρρευσε και απαιτείται η ανακατασκευή της, ενώ δημιουργούνται αμείλικτα ερωτήματα για την ανθεκτικότητά της παρ’ ότι, σύμφωνα με τους αρμοδίους, «με την εργολαβία η γέφυρα εκσυγχρονίστηκε σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, κατασκευάζοντας νέο βάθρο, στη θέση αυτού που κατέρρευσε, σε βάθος 15 μέτρων, ενώ προστατεύθηκαν τα υπόλοιπα βάθρα και εκτελέστηκαν όλα εκείνα τα έργα για την καλύτερη σεισμική-αντισεισμική και στατική συμπεριφορά της, με ταυτόχρονη κατασκευή πεζοδρομίων, στηθαίων ασφαλείας και ιστών ηλεκτροφωτισμού».

• Σαρακίνα, Καλαμπάκα

Η ιστορική λίθινη τοξωτή γέφυρα της Σαρακίνας του 16ου αιώνα παραδόθηκε ακόμη μία φορά στα ορμητικά νερά του Πηνειού. Τα τελευταία χρόνια είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ύψους 8,2 εκατ. ευρώ.

Η στρατηγική της θέση προσφέρει θέα στα Μετέωρα, τη Θεόπετρα και την Οροσειρά της Πίνδου, ενώ, σύμφωνα με την παράδοση, οι αρματολοί κατέστρεψαν μερικώς τη γέφυρα για να αποτρέψουν την προέλαση του Αλή Πασά των Ιωαννίνων προς τον Θεσσαλικό Κάμπο. Επίσης, στις 6 Απριλίου 1878 κοντά στη γέφυρα έλαβε χώρα η περίφημη μάχη εναντίον των Τούρκων. Το μέγεθος και η αρχιτεκτονική της την κατέστησαν μία από τις εντυπωσιακότερες πεζογέφυρες, μήκους 123 μέτρων και πλάτους 5,2 μέτρων.

• Στουρναρέικα, Τρίκαλα

Το μικρό γεφύρι που βρισκόταν στην «Πηγή των Θεών», λίγο έξω από το χωριό Στουρναρέικα του Δήμου Πύλης, έπεσε και αυτό θύμα της δίνης του νερού καθώς κόπηκε στα δύο, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο. Τα Στουρναρέικα και τα υπόλοιπα χωριά του ορεινού όγκου έμειναν αποκλεισμένα για μέρες καθώς ήταν ακατάλληλες και επικίνδυνες οι εναλλακτικές δασικές διαδρομές.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πεταμένα εκατομμύρια από ανίκανους μηχανικούς ή εκατομμύρια που πήγανε στις τσέπες κάποιων επιτήδειων..??όπως και να έχει το πράγμα κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης