"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

26.8 C
Trikala

Ολίγη από το υπουργικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συντάκτης:
ΕΦ.ΣΥΝ.

Με την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας οι συζητήσεις οδηγούν στην επόμενη ημέρα στην περίπτωση που κερδηθεί η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια θα είναι τα πρόσωπα, ποιοι θα στελεχώσουν τα υπουργεία, ποια και πόσα θα είναι τα υπουργεία.

Ήδη στη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στίγμα των προθέσεών του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δεσμευτεί για τη συγχώνευση ή κατάργηση υπουργείων και κυρίως για τον περιορισμό του τεράστιου αριθμού συμβούλων επιτροπών και πάσης φύσεως πολυδαίδαλων διακλαδώσεων.

Συλλέγοντας πληροφορίες από τις πηγές των συντακτών της, η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει μια εκδοχή της επόμενης κυβέρνησης.

Δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα θα είναι φυσικά ο Νίκος Παππάς είτε ως υπουργός Επικρατείας είτε με άλλη ιδιότητα, μη υπουργική αλλά πάντως επιτελική.

Τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης είναι πιθανό να πάρει ο Πάνος Σκουρλέτης, αν δεν γίνει κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο διευθυντής της «Αυγής», δημοσιογράφος Νίκος Φίλης, ενδέχεται να αναλάβει την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το συγκεκριμένο πόστο θα αποκτήσει ξανά κανονική λειτουργία, με ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις κυβερνητικές προθέσεις, αποφάσεις και θέσεις.

1. Το υπερ-υπουργείο (τα πάντα όλα) των Οικονομικών (οικονομία, ανάπτυξη, υποδομές κλπ.) με επικεφαλής γενικό συντονιστή τον έμπειρο και νηφάλιο Γιάννη Δραγασάκη θα στελεχώσουν οι: Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ωστόσο, αν στο συγκεκριμένο υπουργείο ενωθούν όλοι οι τομείς που αφορούν την εθνική οικονομία της χώρας, θα χρειαστούν κι άλλα στελέχη για να μπορέσουν να κρατήσουν όλα τα γκέμια γερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ευτυχώς σε αυτό τον τομέα μεγάλο… πάγκο.

2. Για το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να θεωρείται φαβορί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όρισε χθες ειδική υπουργική θέση δίπλα του για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, ενώ σημειώνουμε επίσης ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει μεγάλη γνώση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, είναι σκληρό καρύδι και η κυβέρνηση θα έχει μπροστά της σκληρές διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά σημαίνουν ότι στο συγκεκριμένο υπουργείο μπορεί να δούμε πρόσωπο εκτός του στενού κομματικού σχηματισμού, με κύρος και πείρα στα ζητήματα του κρίσιμου αυτού υπουργείου, που πρέπει να λύσει χρόνια προβλήματα στον τομέα της δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν άμεσα πολλές μεγάλες δίκες με προεξάρχουσα τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Περισσότερο πιθανό είναι ότι το κρίσιμο αυτό υπουργείο θα αναλάβει πρόσωπο με ευρεία αποδοχή και αναγνώριση, πιθανότατα με την ιδιότητα του καθηγητή νομικού ή συνταγματολόγου.

3. Το υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί προς το παρόν μεγάλο σταυρόλεξο μια και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις αν επικρατήσουν επιλογές με έντονα εθνικιστικά πρόσημα. Πάντως το πιθανότερο είναι να το αναλάβει πρόσωπο εκτός του κομματικού μηχανισμού αλλά με τη βέβαιη συμμετοχή και της Νάντιας Βαλαβάνη.

4. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαβορί θεωρείται ο Θοδωρής Δρίτσας που έχει άλλωστε εδώ και χρόνια την αρμοδιότητα αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται πλέον καλός γνώστης των θεμάτων αυτών. Πιθανότατα κοντά του και ο υποστράτηγος ε.α. Νίκος Τόσκας.

5. Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να έρθει επιτέλους στα χέρια των πλέον αρμόδιων, δηλαδή των καθηγητών. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και η Θεανώ Φωτίου αποτελούν ένα ισχυρό δίδυμο γι’ αυτό το υπουργείο, συνεπικουρούμενοι πιθανότατα και από τον Τάσο Κουράκη.

6. Με μια ιστορικά συμβολική κίνηση το υπουργείο Υγείας θα ανατεθεί στον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Άσχετα με την προέλευση και τις πολιτικές θέσεις του βουλευτή, με αυτήν την κίνηση θα αποτυπωθεί μετά από μεγάλο διάστημα ένα δυνατό χνάρι στο κράτος Δικαίου. Δίπλα του γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους ο τέως βουλευτής Ανδρέας Ξανθός.

7. Το νέο υπερυπουργείο Πολιτισμού (πολιτισμού, αθλητισμού, ναυτιλίας -εκτός του λιμενικού που θα πάει στο Άμυνας- και τουρισμού) θα χρειαστεί φυσικά περισσότερα από ένα πρόσωπα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες.

8. Το άλλο υπερυπουργείο των Εσωτερικών είναι πιθανό να αναγκάσει τον Δημήτρη Παπαδημούλη να αφήσει την Ευρωβουλή. Βέβαιο σχεδόν είναι ότι θα στελεχωθεί μεταξύ άλλων από τους Δημήτρη Στρατούλη και Σταύρο Κοντονή.

9. Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εμπλουτισμένο και με νέο υφυπουργείο ειδικά για τη μετανάστευση, «παίζουν» τα ονόματα των Γιάννη Πανούση και Δημήτρη Τσουκαλά, με το κομμάτι της μετανάστευσης να προορίζεται για την Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, δικηγόρο και εξαιρετικά έμπειρη στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέση την οποία κατείχε και στην αρμόδια επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

10. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης θα παίξει ρόλο ο Αλέξης Μητρόπουλος και προφανώς κάποια ακόμα γνωστά στελέχη του συνδικαλιστικού χώρου.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα υπόλοιπα υπουργεία, αλλά ούτε και πλήρης εικόνα το πώς ακριβώς θα συνενωθούν, πλην αυτών που περιγράψαμε.

Ούτως ή άλλως όλα αυτά προϋποθέτουν την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να ακούσουμε ξανά τη γνωστή θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Επιλογή πάντως του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναλάβουν τα υπουργεία άνθρωποι που θα έχουν στενή και προφανή σχέση με το αντικείμενο κι όχι σύμφωνα με τη γνωστή «παράδοση» του κριτηρίου της καταγωγής τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης