Ολοκληρωμένη αιτιολόγηση από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” για το “όχι” στον προϋπολογισμό του Δ. Τρικκαίων Reviewed by Momizat on . Ένας ακόμη αντιλαϊκός προϋπολογισμός κατατέθηκε από την Δημοτική Αρχή, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων για το 2014. Κινείται στην λ Ένας ακόμη αντιλαϊκός προϋπολογισμός κατατέθηκε από την Δημοτική Αρχή, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων για το 2014. Κινείται στην λ Rating: 0

Ολοκληρωμένη αιτιολόγηση από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” για το “όχι” στον προϋπολογισμό του Δ. Τρικκαίων

Ολοκληρωμένη αιτιολόγηση από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” για το “όχι” στον προϋπολογισμό του Δ. Τρικκαίων

Ένας ακόμη αντιλαϊκός προϋπολογισμός κατατέθηκε από την Δημοτική Αρχή, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων για το 2014. Κινείται στην λογική υλοποίησης της κυρίαρχης πολιτικής της κεντρικής εξουσίας, δηλαδή της ανταποδοτικότητας, της εμπορευματοποίησης της ιδιωτικοποίησης και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.

Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δόθηκαν από την κοινή υπουργική απόφαση οικονομικών και εσωτερικών και ουσιαστικά αποτελεί επιβολή που «παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας» των ΟΤΑ για τον έλεγχο της πορείας την δημοσιονομικής προσαρμογής και πειθαρχίας των Δήμων. Η ίδια υπουργική απόφαση ξεκαθαρίζει ότι οι Δήμοι είναι φορείς της γενικής κυβέρνησης, κάνοντας σκόνη όσα παραμύθια λέγονται για αυτοδιοίκηση και αυτοτέλεια, τα οποία  υποστηρίζουν όλες οι παρατάξεις των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

  • Συγκεκριμένα, τα έσοδα των δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) από το 2009 έως το 2013 μειώθηκαν κατά 60 % και η μείωση για το 2014 συνεχίζεται με άλλα 100 εκατομ. €.
  • Στο Δήμο Τρικάλων από τα προϋπολογισθέντα 11,29 εκ.€ των ΚΑΠ το 2013 εισπράχθηκαν 9, 933 εκ € και προβλέπονται για το 2014 να εισπραχθούν 9,759 εκ. € . Ταυτόχρονα από ίδιους πόρους, δηλαδή από φόρους, τέλη, πρόστιμα στους δημότες προβλέπεται να εισπραχθούν 10,213 εκατ. € κάτι. Αυτό σημαίνει ότι στο κομμάτι των τακτικών εσόδων το 52% αντιστοιχεί σε χρήματα που προέρχονται από τους δημότες; και το 48% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χαρακτηριστική η δήλωση του Δημάρχου κ. Λάππα ότι σε τελική ανάλυση οι Δήμοι πρέπει να λειτουργούν με ίδιους πόρους, δηλαδή με φοροχαράτσια κάθε μορφής που θα χρεώνονται στις πλάτες των εργαζομένων. Είναι φανερό γιατί τέτοιου είδους δημοτικές αρχές δεν σηκώνουν το παραμικρό ανάστημα στην πολιτική που μειώνει τραγικά την κρατική χρηματοδότηση.
  • Η ΣΑΤΑ (επιχορήγηση για έργα) από 1,694 εκα. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2013 μειώθηκε σε 800 χιλιάδες ευρώ (-53%), ενώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων παραμένει ουσιαστικά παγωμένο. Οπότε, για τι πρόγραμμα τεχνικών έργων μπορούμε να μιλάμε;
  • Στο πρόγραμμα τεχνικών έργων η μόνη χρηματοδότηση, και αυτή αμφισβητούμενη, είναι από το ΕΣΠΑ για έργα που κυρίως γίνονται στην πόλη των Τρικάλων και δεν απαντάνε στις ανάγκες του σήμερα. Αξιοσημείωτο και στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα η παντελής έλλειψη έργων στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους  Σε κάθε περίπτωση κυρίως απουσιάζουν παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και ζητήματα ασφάλειας: όπως της αντισεισμικής θωράκισης, της αντιπλημμυρικής-αντιπυρικής προστασίας, κοινών δομών υγείας- πρόνοιας, άθλησης, πολιτισμού.
  • Στις δομές προσχολικής αγωγής,αθλητισμού, πολιτισμού η λογική της ανταποδοτικότητας που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή υψώνει όλο και περισσότερα ταξικά τείχη στην νεολαία και τα λαϊκά στρώματα της πόλης .
  • Συνεχίζεται το χτύπημα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μετά τις εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων στο Δήμο τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και τις καταργήσεις οργανικών θέσεων οι ελλείψεις που παρουσιάζονται κυρίως σε ζητήματα καθαριότητας λειτουργίας και συντήρησης υποδομών και γενικότερα της παροχής υπηρεσιών είναι τεράστιες . Η κάλυψη τους γίνεται από διάφορα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δίμηνα κ.τ.λ. Ο μύθος του πλεονάζοντος προσωπικού και σε αυτήν τη περίπτωση πάει περίπατο.
  • Ταυτόχρονα η Δημοτική Αρχή με την συμφωνία της μείζονος αντιπολίτευσης (ΝΔ) προωθεί της περιλάλητες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που είναι όχημα για εύρεση φτηνών εργαζομένων δίχως δικαιώματα για ανακύκλωση της ανεργίας και αναδιανομή της φτώχιας. Ουσιαστικά ωθούνται να συμμετέχουν ως «μέτοχοι» απολυμένοι πρώην συμβασιούχοι του Δήμου προκειμένου η Δημοτική Αρχή να παρέχει με λιγότερα χρήματα μια σειρά υποβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες, από αυτές που έχει τεράστια ανάγκη η λαϊκή οικογένεια όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα, φροντίδα ηλικιωμένων κ.α
  • Μέσω των προγραμμάτων κοινωνικών δομών (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, συσσίτια, κ.τ.λ). προωθεί νέα εργαλεία ενσωμάτωσης και κατευνασμού της λαϊκής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης βάζει πλάτη στο να κρύβεται ποιος είναι ο πραγματικός υπαίτιος της φτώχειας και της εξαθλίωσης του λαού
  • Ταυτόχρονα αρνείται να ικανοποιήσει μια σειρά από δίκαια αιτήματα που έχουμε καταθέσει ως Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για μείωση και κατάργηση των δημοτικών τελών σε ανέργους και χαμηλόμισθους, κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, δωρεάν πρόσβαση στους χώρους του αθλητισμού-πολιτισμού κ.τ.λ .

Έχουνε περάσει τρία χρόνια από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και αισθανόμαστε δικαιωμένοι, ως Λαϊκή Συσπείρωση, καθώς επιβεβαιώνεται η θέση μας για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του θεσμού και τις επιπτώσεις που θα είχε η εφαρμογή του στην ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ο «Καλλικράτης» που είτε τον ασπάζονται είτε όψιμα εναντιώνονται μερικοί σήμερα και που κεντρικά συνδιαμόρφωσαν οι δυνάμεις που τους στηρίζουν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.τ.λ.) αποτελεί εργαλείο για το πέρασμα της στρατηγικής του κεφαλαίου. Γι’ αυτό σε πολλούς τομείς έγινε η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους και οι προϋπολογισμοί των Δήμων έχουν πλέον άμεση σχέση με τον κρατικό προυπολογισμό. Έτσι βρίσκονται, όπως τονίσαμε και παραπάνω, σε άμεση επίβλεψη από το υπουργείο Εσωτερικών και το Παρατηρητήριο, επιβάλλοντας κυρώσεις σε μη «ισοσκελισμένους και ρεαλιστικούς» όπως λένε προϋπολογισμούς . Άμεση συνέπεια της «τιμωρίας» είναι  καθυστέρηση ή μη απόδοση των ΚΑΠ, επιβολή επιπλέον φορολογίας στους δημότες και ταυτόχρονη μείωση των λειτουργικών δαπανών μόνο στα απολύτως ανελαστικά. Αυτή την πρακτική εφαρμόζει και η δημοτική Αρχή Τρικάλων . Τέτοιου τύπου «μεταρρυθμίσεις» δε συνιστούν λιγότερο κράτος, ούτε επιτρέπουν την ύπαρξη αυτοδιοικητικών νησίδων όπως ισχυρίζονταν όλοι τα προηγούμενα χρόνια, ψεύτικα και αποπροσανατολιστικά, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η τοπική διοίκηση και οι δήμοι είναι διοικητικές μονάδες – κρίκοι του ενιαίου διοικητικού μηχανισμού του αστικού κράτους και η μεταφορά αρμοδιοτήτων γίνεται για να μπορέσει το αστικό κράτος, στις νέες συνθήκες, να επιτελέσει πιο αποτελεσματικά τον ρόλο του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εναντιώνεται σε κάθε σκέψη για επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων από τέλη, φόρους πρόστιμα και καλεί τον λαό τον Τρικάλων να διεκδικήσουμε τα ποσά που έχει παρακρατήσει το κράτος από τους δήμους, τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 9 δις €. Ποσά που χάρισε η ίδια η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ) στην κεντρική διοίκηση με τον επαίσχυντο συμβιβασμό να εισπράξουν μόνο κάτι ψίχουλα, -1,9 δις- και αυτά σε δόσεις .

Απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως και να απαγορευτούν οι διακοπές ηλεκτρικού, νερού, θέρμανσης, για κάθε λαϊκό σπίτι με ευθύνη του κράτους. Απαιτούμε δραστική μείωση των ανταποδοτικών τελών σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχος κλπ και απαλλαγή των ανέργων και της φτωχολογιάς του δήμου μας.

Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα συμβάλουμε στο δυνάμωμα της λαϊκής πάλης για να μη φορτωθεί τα βάρη της κρίσης ο εργαζόμενος λαός. Για μια οικονομία με προσανατολισμό διαφορετικό από αυτό της μόνιμης ανέχειας για το λαό, του ξεθεμελιώματος των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Για μια οικονομία και εξουσία προσανατολισμένη στην κάλυψη των ολοένα διερευνώμενων λαϊκών αλλαγών. Ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της δικομματικής κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής στο δήμο Τρικάλων.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του δήμου Τρικάλων για το 2014.

 

Τρίκαλα 15 Γενάρη 2014

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή