Ολοκληρώθηε επιτυχώς η εκδήλωση για τη μικρασιατική καταστροφή Reviewed by Momizat on . Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 η εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Τρικ Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 η εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Τρικ Rating: 0

Ολοκληρώθηε επιτυχώς η εκδήλωση για τη μικρασιατική καταστροφή

Ολοκληρώθηε επιτυχώς η εκδήλωση για τη μικρασιατική καταστροφή

Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 η εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μύλο Ματσόπουλου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ημέρας Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (14 Σεπτεμβρίου).

Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε τρία επίπεδα.

mikrasia2Πρώτον: Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα τη μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και τίτλο «Πορεία στο Σαγγάριο». Εκτέθηκαν σπάνιες στρατιωτικές φωτογραφίες – ντοκουμέντα της Μικρασιατικής εκστρατείας, με ξεχωριστή ενότητα την πυρπόληση και την ολοσχερή καταστροφή της Σμύρνης.

Δεύτερον: Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών από τη Μικρά Ασία με αυθεντικά κομμάτια από ιδιωτικές συλλογές και τρίτον προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ που αφορούσε τα γεγονότα από την περίοδο 1919-1924. Την επιμέλεια των εκθέσεων και των προβολών του ντοκιμαντέρ είχε αναλάβει η «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων».

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια των εκθέσεων παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιου, ενώ την εκδήλωση τίμησε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρθαγένης & Βορείου Αφρικής κ. Αλέξιος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Χρήστος Μιχαλάκης και η Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων κα Λένα Σαββίδου. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με μικρασιάτικα τραγούδια από τη Δήμητρα Καλλιάρα στο κανονάκι και το τραγούδι και τον Αποστόλη Σακκά στο ούτι.

Πλήθος μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Π.Ε. Τρικάλων και μαθητές όλων των ηλικιών κατάκλυσαν το Μύλο Ματσόπουλου δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για το ντοκιμαντέρ, όσο για το περιεχόμενο των εκθέσεων, καθώς και το έντυπο με ιστορικές φωτογραφίες και μαρτυρίες της εποχής που διανέμονταν κατά τη διάρκεια. Πλήθος πολιτών, τρικαλινών και όχι μόνο, επισκέφθηκαν τις εκθέσεις και αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια στην πρωτοβουλία της Π.Ε. Τρικάλων για την εκδήλωση. Πολλοί ήταν εκείνοι που θυμήθηκαν αφηγήσεις συγγενών τους που πολέμησαν στο μέτωπο της Μικράς Ασίας. Αξίζει να σημειωθεί η επίσκεψη σύσσωμου του δευτέρου έτους σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, καθώς και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κ. Σεραφείμ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων ευχαριστεί θερμά την Ι.Μ. Τρίκκης & Σταγών, το Δήμο Τρικκαίων, τη διοίκηση και το προσωπικό του  Δημοτικού Κινηματογράφου, την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων, το Δ/ντή του Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη κ. Στέλιο Καραγιώργο, το Διοικητή της ΣΜΥ, τους διευθυντές και το διδακτικό προσωπικό των σχολείων που επισκέφθηκαν τις εκθέσεις, τα καταστήματα των αδελφών Τριανταφύλλου, όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση και επιτυχία της εκδήλωσης και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

(Από την Π.Ε. Τρικάλων)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή