"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

Ομπάμα: «Δεν μπορείς να ξεζουμίζεις τις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αίσθηση έχει προκαλέσει η ξαφνική και ισχυρή παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, μέσω συνέντευξής του στο CNN, υπέρ της Ελλάδας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη για χώρες όπως η Ελλάδα και τόνισε ότι δεν μπορεί να πιέζονται αυτές οι χώρες που βρίσκονται σε λιτότητα.

«Δεν μπορείς να συνεζίχεις να ξεζουμίζεις τις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση», δήλωσε ο κ. Ομπάμα.

Ο Αμερικανός ηγέτης σε απάντηση του δημοσιογράφου για την ελληνική οικονομία, δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.Νομίζω ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη. «Νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς απ’ όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω απ’ αυτή. Είναι μια κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει». Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι ναι μεν είναι κρίσιμη η δημοσιονομική πειθαρχία, η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και η πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όμως πρόσθεσε ότι η αμερικανική εμπειρία έχει αποδείξει ότι αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα μόνο μέσα από την ανάπτυξη.

«Γενικά, όμως, με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές απ’ αυτές τις χώρες. Αλλά, απ’ αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο», κατέληξε.

Νωρίτερα, «το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για συνέχιση της στενής διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 30 Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως σημειώνεται επίσης, ο κ. Κέρι συνεχάρη τον κ. Κοτζιά για την ανάληψη των καθηκόντων του. Τέλος, σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας «επιπλέον, συζήτησαν την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών στην περιοχή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης