Οσα δεν προσέξαμε στις εκλογές στον Ν. Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε στον νομό Τρικάλων και στον Δήμο Τρικκαίων; Μία εβδομάδα μετά και χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε επισήμως, ποιοι εξελέγησαν (…) μπορεί Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε στον νομό Τρικάλων και στον Δήμο Τρικκαίων; Μία εβδομάδα μετά και χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε επισήμως, ποιοι εξελέγησαν (…) μπορεί Rating: 0

Οσα δεν προσέξαμε στις εκλογές στον Ν. Τρικάλων

Οσα δεν προσέξαμε στις εκλογές στον Ν. Τρικάλων

Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε στον νομό Τρικάλων και στον Δήμο Τρικκαίων; Μία εβδομάδα μετά και χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε επισήμως, ποιοι εξελέγησαν (…) μπορεί κανείς να ρίξει μια ματιά και να εξαγάγει συμπεράσματα σχετικά με τις εκλογές.

  1. Εχασαν και οι τέσσερις Δήμαρχοι που είχαν εκλεγεί το 2010 με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ (οι τρεις). Οι κ. Λάππας, Σακελλαρίου, Κουφογάζος και Οικονόμου είχαν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα: να αναστηλώσουν τις οικονομίες των Δήμων τους. Πλην του Δήμου Φαρκαδόνας, που δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, οι άλλοι τρεις φορτώθηκαν τα χρέη κι άλλων Δήμων. Το ήξεραν, όμως, αυτό, όταν μπήκαν στη διαδικασία να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών. Δεν είχαν προβλέψει, βεβαίως, τα των αλλεπάλληλων μνημονίων, πιστεύοντας ίσως – όπως η πλειοψηφία των κατοίκων του νομού – ότι ουδείς μας αγγίζει. Αντίλογος στη δυσάρεστη οικονομική κατάσταση, είναι ότι κι άλλοι Δήμαρχοι αντιμετώπισαν την ίδια κατάσταση, αλλά επανεξελέγησαν. Ισως παρουσίασαν και κάποιο έργο.
  2. Ο Χρήστος Μιχαλάκης «έπαιζε» χωρίς αντίπαλο. Δεν του ασκήθηκε καμία απολύτως αντιπολίτευση, για κανένα ζήτημα. Όχι ότι είχε και κάτι να του προσάψει κανείς. Ισως μόνο έναν βέλτιστο προγραμματισμό, που, όμως, πλέον εκπορεύεται από την Περιφέρεια.
  3. Ο Κ. Αγοραστός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από κάποιον που θα συσπείρωνε μια ευρεία αριστερά εναντίον του. Κανείς από την ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλία δεν το αντιλήφθηκε αυτό.
  4. Οι τρικαλινοί ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν ακριβώς όσο και το 2012 (μείον 500 ψήφοι, μόνο). Αυτό σημαίνει ότι πλέον υπάρχει συμπαγής εκλογικός αριθμός τρικαλινών. Αντιθέτως, η ΝΔ έχασε τεράστιο αριθμό ψήφων: 7.000 περίπου. Προωτοφανές αποτέλεσμα, παρότι το 60% των ψήφων που έλαβε το κόμμα στον νομό, στις ευρωεκλογές, ήταν ψήφοι στον Θαν. Λιούτα. Όχι ότι αυτός από μόνος του τις πήρε, αλλά λειτούργησε ενισχυτικά στη συνείδηση των ψηφοφόρων του κόμματος. Οι οποίοι, πλέον, λιγοστεύουν πάρα πολύ. Το ποσοστό του Χρ. Μιχαλάκη δεν είναι ποσοστό της ΝΔ.
  5. Η ΔΗΜΑΡ στον νομό καταποντίστηκε (1239 από 6502 ψήφους), το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε κατά κράτος (8.996 από 13.359), οι ΑΝΕΛΛ το ίδιο (1947 από 5089), το ΚΚΕ αύξησε τη δύναμή του (6.268 από 5.695), όπως και η ΧΑ (6.248 από 5.073). Είναι εμφανές ότι τόσες ψήφοι που έχασαν τα κόμματα συγκυβέρνηση και τα άλλα δύο, δεν πήγαν στο πρωτοεφανιζόμενο «Ποτάμι» των 4.904 ψήφω.
  6. Οι αγροτικές περιοχές στήριξαν κατά βάση ΝΔ, η πόλη των Τρικάλων ψήφισε κυρίως ΣΥΡΙΖΑ

 

Πολιτικά συμπεράσματα

Το ρευστό σκηνικό του 2012 δείχνει στον νομό Τρικάλων να παίρνει μορφή. Η ψήφος διαμαρτυρίας ήταν σαφής και συγκεκριμένη. Μόνο που πλέον, με τη συγκεκριμένη σταθερότητα, δεν είναι απλώς ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά ψήφος πίστης στον ΣΥΡΙΖΑ. Απομένει στα τοπικά του στελέχη να βγουν στην κοινωνία και να την αφουγκραστούν. Κάτι που δεν έκανε η ΝΔ, η οποία στηρίχθηκε στο ρεύμα του Χρ. Μιχαλάκη, είτε από την προσπάθεια να διεκδικήσει την ηγεσία του Δ. Τρικκαίων, είτε από την τεράστια νίκη στις περιφερειακές εκλογές. Όμως, ο αντιπεριφερειάρχης πήρε προσωπικές ψήφους. Και λίγο μετά, ο ψηφοφόρος έριχνε έναν μεγαλοπρεπές ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη για τις ευρωεκλογές. Αν δεν το καταλάβει αυτό η ηγεσία της ΝΟΔΕ, θα δει μεγάλες εκπλήξεις στις εθνικές εκλογές. Με την πολιτική που ακολουθείται, όμως – τώρα θυμήθηκε η κυβέρνηση ότι υπάρχουν ανασφάλιστοι, που δεν μπορούν να εξεταστούν στα νοσοκομεία… – είναι αμφίβολο, αν θα μπορέσει να ξεπεράσει τις 20.000 ψήφους. Φυσικά, τέτοια νούμερα δεν υπάρχουν πλέον για το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Ούτε καν 10.000 δηλαδή. Και πάλι, αν δεν ήταν ο Μάκης Ιακωβάκης, δεν θα ήταν ούτε τόσες οι ψήφοι. Κάπου κοντά στο ΚΚΕ θα κινούνταν, το οποίο κέρδισε τη ΧΑ, για είκοσι ακριβώς ψήφους. Είναι εμφανές ότι η επιλογή των δεύτερων είναι ψήφος διαμαρτυρίας, ενώ το ΚΚΕ σταθερά παρουσιάζει συγκεκριμένη πολιτική. Αν θέλει να εκλέξει βουλευτή στα Τρίκαλα, για άλλη μια φορά όπως το δικαιούται, και χωρίς να κινδυνεύσει από τις απίθανες καραμπόλες του εκλογικού νόμου, θα πρέπει να ανοιχτεί περισσότερο.
Κάτι που δεν έκανε ουδείς εκ των τεσσάρων Δημάρχων που δεν επανεξελέγησαν. Ο όγκος της εργασίας, τα τεράστια χρέη, οι καθημερινές μάχες, η μη ανάδειξη νέων προσώπων, η αδυναμία να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα, οδήγησαν στην ήττα. Δεν έπαιξαν όλοι αυτοί οι παράγοντες τον ίδιο ρόλο, δεν είχαν την ίδια βαρύτητα στην ήττα κάθε Δημάρχου. Στην περίπτωση, όμως, του Δήμου Τρικκαίων, έπαιξαν όλοι ρόλο. Παρότι ο Χρ. Λάππας δεν έκανε καμία αυτοκριτική για τα όσα δεν έπραξε – αντιθέτως, προσπάθησε να δικαιολογήσει ακόμη και τις ασφαλτοστρώσεις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές – οι τρικαλινοί ήθελαν αλλαγή. Τόσο στα πρόσωπα, αφού ο κ. Λάππας δεν ενέταξε κανέναν νέο άνθρωπο στην κοντινή του ομάδα (πού ήταν οι κ. Γιαννούλας, Κρεμμύδας, Τσιάνος ή η κα Βαΐου, για παράδειγμα, σε ηγετικές θέσεις;), όσο και στα έργα. Με έναν μύλο των ξωτικών, που ήδη χρειάζεται φρεσκάρισμα, δεν κερδίζεις εκλογές. Ούτε αργείς χαρακτηριστικά να ανακοινώσεις ψηφοδέλτιο, να οργανώσεις συγκεντρώσεις, να επισκεφθείς τα χωριά, να εμφανίσεις πρόγραμμα. Οι συγκρίσεις των ημερομηνιών με τις αντίστοιχες του Δημ. Παπαστεργίου, είναι προφανέστατες. Οπψς προφανές είναι ότι ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος έχει μαζί του τη νέα «τάξη» στα «πράγματα» του Δήμου Τρικκαίων: τη νέα γενιά, που αναλαμβάνει τα ηνία, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτό ακριβώς, αυτή την κοινωνική αλλαγή, δεν τη διείδε ουδείς στο επιτελείο του Δημάρχου. Μπορεί το νέο να μην είναι απαραιτήτως προοδευτικό, αλλά σίγουρα δεν είναι παλιό. Και μετά τα επεισόδια στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2011 εναντίον του χρ. Μαγκούφη, τη μεγάλη συμμετοχή σε συλλαλητήρια υπέρ της ΕΡΤ, σε εμφάνιση συλλογικών δράσεων, θα έπρεπε κάποιος να καταλάβει ότι η δομή του Δήμου Τρκκαίων αλλάζει. Φυσικά, αυτές οι αλλαγές κρίνονται στην πορεία τους. Μέχρι τις επόμενες εκλογές, η νέα δημοτική αρχή οφείλει να μετουσιώσει τη φρέσκια της εικόνα σε πράξη.

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή