“Ουδείς εκών κακός”. Ή όχι; Reviewed by Momizat on . Είναι ο Θεός εξ ορισμού καλός; Θα μπορούσε να εμπεριέχει το κακό; Είναι «απόλυτος»; Ποιες απαντήσεις δίνονται και ποια ερωτήματα τίθενται, από τη φιλοσοφική θεώ Είναι ο Θεός εξ ορισμού καλός; Θα μπορούσε να εμπεριέχει το κακό; Είναι «απόλυτος»; Ποιες απαντήσεις δίνονται και ποια ερωτήματα τίθενται, από τη φιλοσοφική θεώ Rating: 0

“Ουδείς εκών κακός”. Ή όχι;

“Ουδείς εκών κακός”. Ή όχι;

Είναι ο Θεός εξ ορισμού καλός; Θα μπορούσε να εμπεριέχει το κακό; Είναι «απόλυτος»; Ποιες απαντήσεις δίνονται και ποια ερωτήματα τίθενται, από τη φιλοσοφική θεώρηση της θεολογικής και ανθρωπολογικής προσέγγισης του κακού, στον άνθρωπο και στον Θεό;
Ερωτήματα που γεννιούνται (και αενάως απασχολούν τους ανθρώπου), αλλά που απαντιούνται από το βιβλίο του Ιωάννη Πλεξίδα, «Η ανθρωπολογία του κακού». Αριστοτελικές απαντήσεις σε πλατωνικό θεολόγο, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ούτε είναι εύκολο να κατανοηθεί η σχέση φιλοσοφίας – θεολογίας για ζητήματα θεολογικά. Ο ίδιος ο πολυγραφότατος συγγραφέας (και ιδρυτής των εκδόσεων «λογείον» ομολόγησε στην παρουσίαση του βιβλίου (το περασμένο Σάββατο, στο βιβλιοπωλείο «Κηρήθρες») ότι το ανάγνωσμα αυτό, δεν είναι εύκολο.

Είναι, όμως, θα προσθέταμε αντιπαραθετικά, ικανό να λειτουργήσει ως διαλύτης σε απόψεις και, ταυτοχρόνως, ως εφαλτήριο για νέες προσεγγίσεις, πάνω στα ζητήματα της ζωής και του Θεού, του ανθρώπου και του κακού. Η ανάλυση απόψεων του Γρηγορίου Νύσσης εντυπωσιάζει. Δεν είναι τυχαίο, ότι τη διάρκεια της παρουσίασης τέθηκε πλήθος προβληματισμών για ερωτήματα με ή χωρίς – προς το παρόν – απάντηση. Και αυτό είναι το σημαντικό: να εμβαθύνει ο ενδιαφερόμενος σε πλευρές της ζωής, μέσα από αναλύσεις και απόψεις που αναφέρονται στη ζωή.

plexidasΗ παρουσίαση στο κατάμεστο βιβλιοπωλείο ξεκίνησε με προλόγιση από τον Κ. Κοτρώνη, ενώ ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους το «Ιδρυμα Μακρή», συγχρηματοδότησε μέρος της έκδοσης. Απλό: διότι πρόκειται για εξαίρετο μελέτημα.

Και από τα σπάνια του είδους, που γράφονται στην πόλη μας και εκδίδονται στην πόλη μας.

Θανάσης Μιχαλάκης
*Διαβάστε την προδημοσίευση που παρουσιάσαμε μέσω του βιβλιοπωλείου “Κηρήθρες” εδώ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή