"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.5 C
Trikala

Οφθαλμός και πολλαπλή σκλήρυνση (MS)- του Παναγιώτη Τσιρώνη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τι είναι η ΣΚΠ; Η σκλήρυνση κατα πλάκας είναι μια απομυελινωτική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία χαρακτηρίζεται από συχνές οφθαλμολογικές και νευρολογικές διαταραχές. Είναι χρόνια και υποτροπιάζουσα νόσος με ξαφνικές υφέσεις και υποτροπές. Κατά κανόνα όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα μεταξύ της αρχικής προσβολής και της πρώτης υποτροπής, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση.

Προσβάλλει πιο συχνά τις γυναίκες απ’τους άντρες (δύο προς ένα σύμφωνα με μερικές μελέτες), και έχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σε νεαρούς ενήλικες 25 έως 40 ετών. Η παθολογική βλάβη στη σκλήρυνση κατα πλάκας συνίσταται σε απομυελινοποίηση των νευρώνων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νευρικά ερεθίσματα να μην μεταφέρονται κανονικά στον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και το οπτικό νεύρο, λόγω καταστροφής της μυελινης ουσίας κατά πλάκες. Η αιτία της παραμένει άγνωστη και φαίνεται ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνισή της (σχεδόν εικοσαπλάσια αύξηση του κινδύνου εμφάνισής της σε πρώτου βαθμού συγγενείς των νοσούντων).

Συμπτώματα ΟΠΤΙΚΗ ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ

Η οπτική νευρίτιδα είναι η φλεγμονή του οπτικού νεύρου που μπορεί να προκαλέσει μια πλήρη ή μερική απώλεια της όρασης. Όταν εμφανίζεται με οίδημα της οπτικής θηλής , ο όρος που χρησιμοποιείται είναι πρόσθια οπτική νευρίτιδα.

Όταν η οπτική θηλή φαίνεται φυσιολογική, χρησιμοποιούνται οι όροι οπισθοβολβική οπτική νευρίτιδα. Η οξεία οπτική νευρίτιδα είναι μακράν ο πιο κοινός τύπος της οπτικής νευρίτιδας και είναι η πιο συχνή αιτία της δυσλειτουργίας του οπτικού νεύρου σε νεαρούς ενήλικες. Σημαντικά συμπτώματα είναι η ξαφνική απώλεια της όρασης (μερική ή ολική), το θάμβος οράσεως, και ο πόνος κατά την κίνηση του πάσχοντος οφθαλμού.

Πολλοί ασθενείς με οπτική νευρίτιδα μπορεί να χάσουν κάποια από τις αντιλήψεις των χρωμάτων τους στον πάσχοντα οφθαλμό (ειδικά το κόκκινο) και τα χρώματα να εμφανίζονται όχι τόσο διακριτά σε σύγκριση με το άλλο μάτι. ΕΞΕΤΑΣΗ Στην οφθαλμολογική εξέταση το οπτικό νεύρο μπορεί εύκολα να αξιολογηθεί με ένα οφθαλμοσκόπιο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Όμως συχνά δεν υπάρχει καμία ανώμαλη εμφάνιση της κεφαλής του νεύρου στην οπτική νευρίτιδα, αν και μπορεί να είναι οιδηματώδες σε ορισμένους ασθενείς. Σε πολλές περιπτώσεις, μόνο το ένα μάτι επηρεάζεται και οι ασθενείς δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν την απώλεια της όρασης χρωμάτων έως ότου ο γιατρός τους ζητά να κλείσουν ή να καλύψουν το υγιές μάτι. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με οξεία οπτική νευρίτιδα παρουσιάζουν σε κάποιο βαθμό οίδημα της οπτικής θηλής.

Ωστόσο, ο βαθμός διόγκωσης της οπτικής θηλής δεν σχετίζεται με τη σοβαρότητα της οπτικής νευρίτιδας ή την οπτική οξύτητα. Τα σκοτώματα (απώλειες) του οπτικού πεδίου μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, μπορεί να είναι διάχυτα ή εστιακά, και μπορεί να αφορούν το κεντρικό ή το περιφερικό πεδίο. Θεραπεία – Πρόγνωση

Οι απώλειες όρασης επιστρέφουν συνήθως κοντά σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε οκτώ έως δέκα εβδομάδες, αλλά μπορεί να προχωρήσει σπάνια και σε μια πλήρη και μόνιμη απώλειας της όρασης. Ως εκ τούτου, η συστηματική ενδοφλέβια θεραπεία με κορτικοστεροειδή, τα οποία μπορεί να επιταχύνουν την επούλωση του οπτικού νεύρου, συχνά συνιστάται. Η ενδοφλέβια χορήγηση κορτικοστεροειδή έχουν επίσης βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας στα επόμενα δύο έτη σε εκείνους τους ασθενείς οι οποίοι έχουν βλάβες στην MRI.

Η πραγματική συνεισφορά της απεικόνισης για τον καθορισμό της οπτικής νευρίτιδας γίνεται με την μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πιο πολύτιμος προγνωστικός παράγοντα για την ανάπτυξη μετέπειτα σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι η παρουσία παθολογικών εστιών στη λευκή ουσία του εγκεφάλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης