Οχι σε ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ από την “Αριστερή Πλατφόρμα” του ΣΥΡΙΖΑ Reviewed by Momizat on . Δύο τροπολογίες, μία για την κοινή δράση και τη συνεργασία της Αριστεράς, και μία για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή τ Δύο τροπολογίες, μία για την κοινή δράση και τη συνεργασία της Αριστεράς, και μία για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή τ Rating: 0

Οχι σε ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ από την “Αριστερή Πλατφόρμα” του ΣΥΡΙΖΑ

Οχι σε ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ από την “Αριστερή Πλατφόρμα” του ΣΥΡΙΖΑ

Δύο τροπολογίες, μία για την κοινή δράση και τη συνεργασία της Αριστεράς, και μία για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος η Αριστερή Πλατφόρμα, απορρίπτοντας στην ουσία το “άνοιγμα” Τσίπρα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην ομιλία του το μεσημέρι είχε πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ζητήσει “πολιτικό μητρώο” από ανθρώπους και χώρους της κεντροαριστεράς, εφόσον ταχθούν εναντίον του μνημονίου.
Η Αριστερή Πλατφόρμα εκφράζει την πλήρη διαφωνία της σε ενδεχόμενη συνεργασία κεντροαριστερών δυνάμεων, δηλαδή αποκλείει συνεργασία με δυνάμεις που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η τροπολογία αφήνει σαφώς να εννοηθεί η ανησυχία της για τις κατευθύνσεις της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία αναφέρει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ανάγκη τής κοινής δράσης, της συνεργασίας, της συμπόρευσης και της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν αποτελεί σημαία ευκαιρίας ούτε πεδίο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης αλλά υπόθεση κεντρικής στρατηγικής σημασίας, η οποία αποκτά ακόμα πιο επείγοντα και αναντικατάστατο χαρακτήρα μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να ανοίξουν ανατρεπτικοί προοδευτικοί δρόμοι με σοσιαλιστικό προσανατολισμό στη χώρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρει η τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκατέλειψε και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τώρα μπροστά στις δυσκολίες, τις αρνήσεις και τις επιθέσεις, την υπόθεση της συμπαράταξης της Αριστεράς, η οποία αποτελεί ακόμα πιο επείγουσα προτεραιότητα και βρίσκει όλο και πιο μεγάλη απήχηση στον αριστερό κόσμο και τους προοδευτικούς αγωνιστές πέρα από εντάξεις και διαφορετικές τοποθετήσεις.

Σύμφωνα με την Αριστερή Πλατφόρμα, ένα μεγάλο αριστερό μέτωπο δυνάμεων που θα εκτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις άλλες δυνάμεις της μη κοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέχρι τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας δεν είναι ουτοπία, ούτε χίμαιρα αλλά ρεαλιστική δυνατότητα και επιτακτική ανάγκη, ενώ με την πραγματοποίησή του μπορεί να γίνει καταλύτης πολύ μεγάλων ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών ανακατατάξεων και μαγνήτης ευρύτερων πολιτικών συσπειρώσεων και κοινωνικών συμμαχιών.

Η Αριστερή Πλατφόρμα εκτιμά ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι, χρησιμοποιώντας όλο και πιο συχνά την ορολογία της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, καλλιεργούν σκόπιμα μια μεγάλη σύγχυση. Επιχειρούν να εμφανίσουν, με την προσθήκη δίπλα στο Κέντρο και της Αριστεράς, έναν πολιτικό- ιδεολογικό χώρο, που έχει διαδραματίσει ακραία αντιδραστικό ρόλο στη χώρα και την Ευρώπη, ότι αντιπροσωπεύει κάπως και την Αριστερά σε μια πιο μετριοπαθή, έστω, εκδοχή της.

Η Κεντροαριστερά, σύμφωνα με την τροπολογία ως πολιτικό- ιδεολογικός χώρος και σε όλες τις εκδοχές της δεν είναι, στην πραγματικότητα, τίποτα άλλο παρά η άλλη όψη της μεταλλαγμένης νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας.

Η σύγχρονη Κεντροαριστερά έχει ως κύρια, αλλά όχι ως μοναδική, έκφραση στη χώρα, το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στη χειρότερη ιστορικά εκδοχή του.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές, που κατέστρεψαν τη χώρα.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κάνει τα λάθη της ΕΔΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα σημειώνει ότι είναι σωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διδαχτεί και να αποφύγει την επανάληψη του τραύματος της ΕΔΑ, η οποία από αξιωματική αντιπολίτευση το ΄58, έπεσε στο 14% το ΄61.

Για να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μην κάνει όπως τότε το λάθος της στροφής προς το κέντρο, θεωρώντας περίπου αναπόφευκτη τη συμμαχία μαζί του και ότι χωρίς τη συμμετοχή του είναι αδύνατη η προσέγγιση της Αριστεράς στην κυβέρνηση.

Πηγή: nooz.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή