Ούτε γρατζουνιά στη ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στο …18,5% είδε η δημοσκόπηση του Mega Reviewed by Momizat on . Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο αποψινό δελτίο του Mega ...εκτοξεύει το ΚΙΝΑΛ στο 18,5% στην εκτίμηση ψήφου, δείχνει τη ΝΔ άτρωτη με 36% Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο αποψινό δελτίο του Mega ...εκτοξεύει το ΚΙΝΑΛ στο 18,5% στην εκτίμηση ψήφου, δείχνει τη ΝΔ άτρωτη με 36% Rating: 0

Ούτε γρατζουνιά στη ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στο …18,5% είδε η δημοσκόπηση του Mega

Ούτε γρατζουνιά στη ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στο …18,5% είδε η δημοσκόπηση του Mega

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο αποψινό δελτίο του Mega …εκτοξεύει το ΚΙΝΑΛ στο 18,5% στην εκτίμηση ψήφου, δείχνει τη ΝΔ άτρωτη με 36% στην εκτίμηση επίσης – κι ας είναι πλέον η ακρίβεια από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, κάτι που θα έπρεπε να καταμετράται σε κυβερνητική φθορά -, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπει άνοδο 1,5% στην πρόθεση ψήφου (και 24,2% στην εκτίμηση)

 

Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα, έχουμε «επιβεβαίωση» της «ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, με τη δημιουργία ενός τρίτου, ισχυρού πόλου, αυτού του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ»

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά, αποδίδει στην αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, την ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος, διαπιστώνοντας κιόλας ότι «προκαλεί ανησυχία στον “δικομματισμό”»

Η εκτίμηση ψήφου κατά τη Metron Analysis και το Mega:

Σύμφωνα πάντα με το Mega, «κανένα από τα τρία πρώτα κόμματα δεν χάνει ποσοστά, αντίθετα ενισχύονται, κάτι που σημαίνει ότι παίρνουν δυνάμεις από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Ισως γιατί οι πολίτες «βλέπουν» ότι οι εκλογές πλησιάζουν και παίρνουν πιο ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση και συσπειρώνονται και οι οπαδοί των κομμάτων».

Ετσι, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 29,1%, ενισχυμένη κατά 1,6 μονάδες από τον Δεκέμβριο (27,5%). Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,6% από 18,1%, κερδίζει δηλαδή 1,5 μονάδα.

Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι κάτω από τις 10 μονάδες, και συγκεκριμένα 9,5%.

Ποσοστό 15% από 14,6% τον Δεκέμβριο λαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής, κερδίζει μόλις 0,4% μονάδες δηλαδή, με το Mega να διαπιστώνει ότι «ίσως δείχνει ότι η δύναμη του κόμματος κινείται σε αυτό το επίπεδο», ενώ βλέπει ότι «με την ορμή της αλλαγής ηγεσίας, το ΚΙΝΑΛ «κλέβει» ψηφοφόρους και από την Κεντροαριστερά και από το Κέντρο».

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 4,4%, από 4,7%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,1% (4,4% τον Δεκέμβριο), το Μέρα25 με 3,3% (2,9%) και η Δημιουργία Ξανά με 1,2% (1%) και οι Ελληνες για την Πατρίδα με 1,5%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.

Από όσου  δηλώνουν υπέρ του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση,  το 27,8% προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς ενώ το 29,5% από (από 26,9%) το χώρο του κέντρου. Μια δεξαμενή ψηφοφόρων δηλαδή που ενδιαφέρει άμεσα και τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να διεμβολίζει τα δύο κόμματα στο χώρο αυτό, προκαλώντας ανησυχία σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου», ισχυρίζεται το Mega

Στην εκτίμηση ψήφου, η δημοσκόπηση του Mega δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 36%, δηλαδή 3,9 μονάδες κάτω από το ποσοστό των τελευταίων εκλογών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 24,2%, από 31,5% στις εκλογές, επομένως η διαφορά των δύο κομμάτων στην εκτίμηση ψήφου είναι στις 11,8 μονάδες.

Το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 18,5% από 8,1% στις εκλογές. Στο 5,4% είναι το ΚΚΕ, στο 5% με αύξηση 1,3 μονάδες η Ελληνική Λύση, στο 4,1% το Μέρα25, στο 1,5% η Δημιουργία Ξανά και στο 1,9% οι Ελληνες για την Ελλάδα του Ηλία Κασιδιάρη.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός – πάντα κατά τη δημοσκόπηση – είναι ο …άφθαρτος Κ. Μητσοτάκης με 36%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%.

Η κατάσταση της χώρας

Όσο για το πώς βλέπουν οι Ελληνες την κατάσταση της χώρας και κυρίως ποια προβλήματα τους απασχολούν, το 53% (μεγαλύτερο ποσοστό τους τελευταίους μήνες) εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 39% προς τη σωστή [σ.σ.: αλλά εξακολουθεί να προτιμά τη ΝΔ αν πιστέψουμε τη δημοσκόπηση…].

Επίσης, 41% λέει ότι η προσωπική του κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν είναι ίδια, αλλά το 39% ότι είναι χειρότερη και το 20% σε καλύτερη.

Η πανδημία του κοροναϊού και η ιατρική περίθαλψη είναι το βασικό πρόβλημα των Ελλήνων, σε ποσοστό 34%, αλλά με μια κάμψη 2 μονάδων.

Ανοδο δύο μονάδων, στο 32% από 30% παίρνει η οικονομία/ακρίβεια, γεγονός που δείχνει την ανησυχία που επικρατεί για την τσέπη του Ελληνα.

Ακολουθεί η ανεργία με 9%, οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 5%, το προσφυγικό δε ως πρόβλημα βρίσκεται στο τέλος με 3%.

Εξι στους 10 πολίτες (62%) απαντούν στη δημοσκόπηση ότι τα χειρότερα με την πανδημία τα έχουμε αφήσει πίσω ενώ το 30% ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, ένα ποσοστό αρκετά υψηλό.

Αξιολόγηση

Το έργο της κυβέρνησης γενικά κρίνεται θετικά σε ποσοστό 40% και αρνητικά για το 54%. Θετική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει το 16% και αρνητική το 76%.

Οι πολίτες σε ποσοστό 44% αξιολογούν θετικά τον πρωθυπουργό και αρνητικά το 52%. Θετικά κρίνεται ο Αλέξης Τσίπρας σε ποσοστό 21% και αρνητικά από 7 στους 10 ερωτηθέντες (72%).

«Βαρίδι» για την κυβέρνηση είναι η διαχείριση του κοροναϊού καθώς το 56% έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις ενώ το 33% έχει μάλλον θετικές.

Στο μέτωπο της οικονομίας είναι επίσης δύσκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση. 6 στους 10 πολίτες (61%) κρίνουν αρνητικά το έργο της κυβέρνησης και μόλις 27% έχει μάλλον θετικές εντυπώσεις.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο -32 και είναι ο χαμηλότερος από τον περασμένο Οκτώβριο.

Πανδημία και Ελλάδα
1,9 εκατ. άτομα δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει και αυτό είναι ποσοστό 21%. Το 78% λέει ότι δεν έχει περάσει κοροναϊό. Το 82% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει κάνει εμβόλιο ενώ το 17% δεν έχει κάνει.

Από όσους δεν έχουν νοσήσει, το 81% έχει κάνει εμβόλιο ενώ όσοι έχουν νοσήσει λένε σε ποσοστό 19% ότι έχουν εμβολιαστεί.

Ασφάλεια εμβολίων

Το 65% δηλώνει ότι είναι ασφαλή τα εμβόλια ενώ 2 στους 10 λένε ότι δεν είναι ασφαλή, το 8% επίσης ότι κάποια είναι και κάποια όχι. Ως προς την άποψη για τα εμβόλια, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι ή αν είναι υπέρ ή κατά των εμβολίων, το 78% είναι υπέρ. Ένα 17% είναι αντιεμβολιαστές και ένα 5% δεν ξέρουν, δεν απαντούν.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην προσωπική ζωή είναι ένα κεφάλαιο της έρευνας που δείχνει πώς αισθάνονται οι πολίτες. Ένα 81% λέει ότι έχει επηρεαστεί πολύ (37%) ή αρκετά (44%) ενώ ένα 15% ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν είναι σημαντικές και ένα 4% ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου.

Ως προς την ψυχολογική διάσταση της πανδημίας, το 76% δηλώνει ότι έχει κουραστεί αλλά αντέχει και το 22% ότι έχει κουραστεί πολύ και δεν αντέχει άλλο.

Από αυτούς που έχουν κουραστεί αλλά αντέχουν το 83% είναι υπέρ των εμβολίων.

Σχόλια (1)

  • Jim Riflevinegar

    Μαρατζίδη, έμεινες πίσω …παρασάγγας.
    Υ.Γ. Το δράμα του (συμπαθούς) …καθηγητού, ήτο την επόμενη του δημοψηφίσματος του ΄15, που βγήκε στον …Σκάει(μας σκάει) και επέμενε ότι ήσαν σωστές οι …προβλέψεις του, που ”έβγαζε” πρώτο το ΝΑΙ.

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή