"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.2 C
Trikala

Ο “αιώνιος καλπασμός” του Τσιτσάνη, διά χειρός Γ. Λιάνη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης στο λαϊκό μας τραγούδι, τιμήθηκε άλλη μια φορά, με ένα βιβλίο σημαντικής εκπόρευσης: από τον δημοσιογράφο Γιώργο Λιάνη, ο οποίος συνέγραψε το βιβλίο «Τσιτσάνης: Αιώνιος καλπασμός», ως μια συμβολή στην έρευνα για το «φαινόμενο» αυτό της μουσικής. Με στοιχεία, ο κ. Λιάνης παρουσιάζει πτυχές από τη ζωή του Τσιτσάνη, στα Τρίκαλα και σε άλλες πόλεις.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014 με μεγαλοπρέπεια δέουσα: στο αμφιθέατρο τού Μουσείου της Ακρόπολης, με συντονιστές τον Αλέξη Κωστάλα και τη Σοφία Σπυράτου.
Μετά από πρόσκληση, παρίστατο και ο Δήμος Τρικκαίων, διά δύο αντιδημάρχων. Της κ. Βασιλένας Μητσιάδη (τομέας πολιτισμού) και του Χρυσόστομου Κυρίτση (τομέας δημοσίων σχέσεων). Η πόλη των Τρικάλων δεν θα μπορούσε να λείπει από την παρουσίαση αυτή, ανέφερε, εξάλλου, ο συγγραφέας.

tsitsanis1
Από αριστερά, ο εκ των ομιλητών κ. Θεόφιλος Αναστασίου, η κ. Φωτεινη Αναστασίου, ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρυσόστομος Κυρίτσης και η αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Βασιλική Μητσιάδη

Έτος Τσιτσάνη
Ο Δήμος Τρικκαίων, με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης, ουσιαστικά δημοσιοποίησε την έναρξη, με το νέο έτος, των εκδηλώσεων για το «Έτος Τσιτσάνη». Υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, οι εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν ολόκληρο το 2015, στοχεύουν να αναδείξουν, παρουσιάσουν, εμφυτεύσουν, μελετήσουν, όλα όσα σχετίζονται με την προσφορά του Βασίλη Τσιτσάνη στο λαϊκό μας τραγούδι και τον εν γένει λαϊκό μας πολιτισμό, από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 και… στο διηνεκές.
Ηδη, εξάλλου, οι παλιές φυλακές μεταμορφώνονται σε χώρο, όπου θα φιλοξενηθούν οι δράσει του Μουσείου Τσιτσάνη. Ενας χώρος που δεν θα είναι μια απλή παράθεση ιστορικών κειμηλίων ή τραγουδιών. Αλλά μια ενεργής διαδικασία μεταφοράς της γνώσης και της μουσικής εμπειρίας, της προσφοράς και της επίδρασή της στη μουσική, με το σήμερα, με τις νέες επιλογές στην τέχνη, με τις νέες μορφές έκφρασης.
Περισσότερα για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, θα ανακοινωθούν λεπτομερέστερα συντόμως.
tsitsanis2

Η παρουσίαση
Στη δε παρουσίαση, μίλησαν πολλοί: ο Ηλίας Λιβάνης από τις εκδόσεις Λιβάνη, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, η υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου, εκπρόσωπος τού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο στρατηγός ε.α. Φράγκος Φραγκούλης, η κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο ερευνητής τού ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού Δημήτρης Μανιάτης, ο συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης, ο συμπολίτης φιλόλογος – ερευνητής – συγγραφέας Θεόφιλος Αναστασίου, οι δημοσιογράφοι Γιώργος Παπαδάκης και Παύλος Τσίμας, η καθηγήτρια Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βαλεντίνη Ρήγα. Η ηθοποιός Βίκυ Παπαδοπούλου διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο και ο επίσης ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης μετέφερε μονόλογο από την παράσταση του ΚΘΒΕ «Σερσέ λα Φαμ». Η εκδήλωση δεν μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο, ο Χρήστος Νικολόπουλος με τη Γιώτα Νέγκα, τη Λιζέτα Νικολάου, το Γιάννη Διονυσίου και τη Χαρούλα Λαμπράκη, τραγούδησαν τον «εθνικό ύμνο» της χώρας, τη Συννεφιασμένη Κυριακή.

Από το γραφείο Τύπου

tsitsanis4 tsitsanis3
Πηγές φωτό: Eurokinissi, bookia.gr, Φωτεινή Αναστασίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης