"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9 C
Trikala

Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το εξαιρετικά σπάνιο και πολύτιμο άγαλμα του θεού Απόλλωνα, από τη Λωρίδα της Γάζας. Το άγαλμα έχει φυσικό μέγεθος ανθρώπου (άνδρα) και κατασκευάστηκε από μπρούντζο, και όχι από μάρμαρο ή πέτρα, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα σπάνιο. Αναπαρίσταται ο νεαρός, γυμνασμένος θεός να στέκεται όρθιος με το ένα χέρι τεντωμένο και την παλάμη του ανοικτή προς τα πάνω.
Είναι το πέμπτο άγαλμα του Απόλλωνα που ανακαλύπτεται ολόκληρο διεθνώς και το μόνο κλασικό ελληνικό χάλκινο άγαλμα σε φυσικό μέγεθος που βρέθηκε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Χρονολογείται στον 5ο-2o με 1ο αι. π.Χ. και κάποια στιγμή βρέθηκε να πωλείται στο ebay για 500.000 δολάρια.
Η αστυνομία της Χαμάς το κατάσχεσε και ξεκίνησε έρευνες ενώ, ο διευθυντής αρχαιολογίας του υπουργείου δήλωσε τότε ότι είδε το άγαλμα και οι παλαιστινιακές αρχές σκόπευαν να το αποκαταστήσουν και να το εκθέσουν στη Γάζα.
Ο ψαράς που το ανακάλυψε τυχαία, παραδέχθηκε ότι έκοψε ένα από τα δάχτυλα του αγάλματος για να το πάει σε έναν ειδικό, καθώς πίστευε ότι ήταν φτιαγμένο από χρυσό. Ένας από τους αδελφούς του έκοψε ένα ακόμη δάχτυλο, για τον ίδιο λόγο.
Το δεύτερο δάχτυλο το έλιωσε ένας χρυσοχόος.
Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε τότε ότι η οργάνωση επικοινώνησε με διεθνή μουσεία τα οποία προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση, επισημαίνοντας ότι ένα μουσείο στη Γενεύη, όπως και το Λούβρο εξέφρασαν την επιθυμία να νοικιάσουν το άγαλμα για να το εκθέσουν. Σήμερα η τύχη του αγνοείται και το μουσείο της Γάζας βομβαρδίστηκε.
Επιμ. Κ. Γιάντση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης