Ο ασπροπάρης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων εδώ και χρόνια συμμετέχει σε περιβαλλοντικά προγράμματα ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους μαθητές του. Πέρα από προγράμματα τοπικής ε Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων εδώ και χρόνια συμμετέχει σε περιβαλλοντικά προγράμματα ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους μαθητές του. Πέρα από προγράμματα τοπικής ε Rating: 0

Ο ασπροπάρης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων

Ο ασπροπάρης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων εδώ και χρόνια συμμετέχει σε περιβαλλοντικά προγράμματα ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους μαθητές του. Πέρα από προγράμματα τοπικής εμβέλειας δραστηριοποιείται με επιτυχία και σε ευρωπαϊκά προγράμματα παρέχοντας την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν συνεργασίες με σχολεία του εξωτερικού στη βάση της αναζήτησης λύσεων σε κοινά προβλήματα.

asproparhsexafanishΑπό την τρέχουσα σχολική χρονιά ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο «Όλοι μαζί για το περιβάλλον» (All together for environment).

Σε αυτό, πέρα από το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων, συμμετέχουν τα παρακάτω σχολεία:

  • Istituto Istruzione Superiore F. Orioli από την Ιταλία.
  • Zespol Szkol από την Πολωνία
  • Agrupamento de Escolas de Muralhas do Minho από την Πορτογαλία

 

Την τρέχουσα περίοδο οι μαθητές του σχολείου ασχολούνται με τα είδη της περιοχής μας που κινδυνεύουν να εκλείψουν. Το σημαντικότερο ίσως από αυτά είναι ο γύπας που ονομάζεται ασπροπάρης και ζει κυρίως γύρω από τα βράχια των Μετεώρων. Χρόνια τώρα αποτελούσε τον μόνιμο εαρινό επισκέπτη της περιοχής και ήταν αναπόσπαστα συνδεδεμένος με την κτηνοτροφική παράδοση, σε σημείο που ονομάζεται και τυροκόμος. Τα τελευταία 10 χρόνια ο πληθυσμός του είδους έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει αφού από τα 50 περίπου ζευγάρια που αριθμούσε παλαιότερα έχουν απομείνει μόνο 2.

epal1Για την λεπτομερή ενημέρωση των μαθητών, το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων οργάνωσε ειδική παρουσίαση την Τρίτη 11/3 με ομιλητή τον Δημήτρη Βαβύλη, συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που συμμετέχει στο πρόγραμμα Life+ για την διάσωση του ασπροπάρη.  Στο τέλος της παρουσίασης που έκλεψε το ενδιαφέρον των μαθητών, ακολούθησε συζήτηση με τον ομιλητή που υποσχέθηκε την στήριξή του σε μια προσπάθεια δράσης των μαθητών με επίκεντρο τον ασπροπάρη.

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Δημήτρη Βαβύλη για την τόσο ενδιαφέρουσα παρουσίασή του, όσο και την Ορνιθολογική Εταιρεία για το έντυπο υλικό που μας διέθεσε.

 

Ο Διευθυντής

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ. ΝΤΟΓΚΑΣ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή