"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.9 C
Trikala

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 θα συνδέσει τα λιμάνια Βόλου – Ηγουμενίτσας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ένα από τα σημαντικότερα οδικά έργα της χώρας εισέρχεται σε φάση ολοκλήρωσης, μετά από ταλαιπωρία που μετράει περίπου 10 χρόνια. Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 θα ενώσει την Κεντρική Ελλάδα με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και θα ανοίξει νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες, ενώνοντας τη Λαμία με την Εγνατία Οδό, ενώ θα συνδέσει και τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Βόλου.

Σύμφωνα με «Το Βήμα» το «πράσινο φως» που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από δέκα ημέρες, για τη χρηματοδότηση από το ελληνικό Δημόσιο, με 442 εκ. ευρώ, του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου, έβαλε και πάλι μπρος τις μηχανές.


Ο οδικός άξονας, συνολικού μήκους 181,5 χλμ., αναμένεται να αλλάξει τον οδικό χάρτη της χώρας και να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, ειδικότερα δε της Θεσσαλίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Επίσης μέσω του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) θα συνδέονται τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Βόλου. Μέσω του λιμένος της Ηγουμενίτσας, ο Ε65 θα διευκολύνει τις διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές προς τη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη προσφέροντας μια εναλλακτική και συντομότερη διαδρομή. Παράλληλα, θα εξυπηρετούνται και οι οδικές μετακινήσεις προς Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Παράλληλα, με τον Ε65 «σπάει» η απομόνωση της Δυτικής Μακεδονίας, εν όψει του απαιτητικού εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης και της στροφής στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την περιοχή περιλαμβάνει πλήθος επενδύσεων στους τομείς της παραγωγής και αποθήκευσης «καθαρής» ενέργειας, της βιομηχανίας και του εμπορίου (π.χ. η δημιουργία βιομηχανικού πάρκου ηλεκτροκίνησης), της διαχείρισης απορριμμάτων, του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής κ.λπ.


Οι ποιοτικές, γρήγορες και ασφαλείς οδικές υποδομές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω. Σήμερα, ο αυτοκινητόδρομος Ε65 αποτελεί ακόμη μια ελληνική πρωτοτυπία, καθώς σε λειτουργία βρίσκεται μόνο το ενδιάμεσο τμήμα του, από την Ξυνιάδα (32,5 χλμ.) ώς τα Τρίκαλα, μήκους 75,5 χλμ.

Όσον αφορά στις δυο άκρες του οδικού άξονα, που σήμερα παραμένει «τυφλός», η ιστορία ξεκινά το 2013, με την επανεκκίνηση των συγχρηματοδοτούμενων οδικών έργων μετά το… χειρόφρενο που «τράβηξε» η οικονομική κρίση σε όλες τις παραχωρήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης