Ο Βαγγέλης Μπούτας για τους καπνοπαραγωγούς Reviewed by Momizat on . Ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση»  έκανε την εξής δήλωση σχετικά με εκβιασμούς καπνεμπόρων στους παραγωγούς. Έρμαι Ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση»  έκανε την εξής δήλωση σχετικά με εκβιασμούς καπνεμπόρων στους παραγωγούς. Έρμαι Rating: 0

Ο Βαγγέλης Μπούτας για τους καπνοπαραγωγούς

Ο Βαγγέλης Μπούτας για τους καπνοπαραγωγούς

Ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση»  έκανε την εξής δήλωση σχετικά με εκβιασμούς καπνεμπόρων στους παραγωγούς.

Έρμαια στους εκβιασμούς των καπνεμπόρων είναι οι μικρομεσαίοι καπνοπαραγωγοί, οι οποίοι, ενώ ξεκίνησαν να καλλιεργούν το προϊόν τους, κάνοντας πολλά έξοδα, βρίσκονται στον «αέρα» και δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν να πουλήσουν τη σοδειά τους. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που οι καπνέμποροι διαμήνυσαν στους παραγωγούς ότι δεν θα συνάψουν μαζί τους συμβόλαια. Πρόκειται για νέους, κατά το πλείστον, παραγωγούς που στράφηκαν, φέτος στην καπνοκαλλιέργεια αναζητώντας ένα μικρό εισόδημα για την επιβίωσή τους, αλλά βλέπουν πως οι ελπίδες τους δεν ευοδώνονται. Όμως, ακόμη και σε παλιούς καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν σύναψαν συμβόλαια το περασμένο φθινόπωρο, οι καπνέμποροι διαμήνυσαν ότι δεν θα πάρουν την παραγωγή τους.

Βεβαίως και τα συμβόλαια που υπογράφονται δεν δίνουν καμία εγγύηση στους παραγωγούς, αφού δεν γίνεται καμία αναφορά και κανένας καθορισμός της τιμής πώλησης του καπνού.

Οι καπνέμποροι εκβιάζουν για ν’ αγοράσουν τα καπνά «κοψοχρονιά» και η κυβέρνηση δεν προσφέρει καμιά προστασία στους μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς, που οδηγούνται στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Μετά την περσινή πολυδιαφημιζόμενη συμφωνία του πρωθυπουργού με τη Phillips Morris και τα πανηγύρια της κυβέρνησης, έρχονται φέτος οι μεγαλέμποροι και τα μονοπώλια του καπνού να δείξουν τις πραγματικές τους διαθέσεις και την προοπτική που ετοιμάζουν για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες. Μια προοπτική «μαύρη», που για να ανατραπεί χρειάζεται οι καπνοπαραγωγοί και όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες να εντείνουν τον αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που αφήνει ασύδοτους τους καπνέμπορους.

Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί πρέπει να πάρουν θέση και οι τοπικοί παράγοντες που βάζουν πλάτη για τις συμφωνίες αυτές. Η Περιφερειακή Αρχή που, προεκλογικά, μιλάει για «στήριξη της αγροτιάς» και δηλώνει πως ο τομέας του καπνού αποτελεί «βασικό πυλώνα ανάπτυξης» της περιοχής, πώς στηρίζουν, έμπρακτα, τους καπνοπαραγωγούς που εκβιάζονται από τους καπνεμπορους; Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για τη στήριξη και προστασία τους;

Οι φτωχομεσαίοι αγρότες να βγάλουν κι από αυτή  την εξέλιξη τα συμπεράσματά τους.

Να θυμηθούν πως, πριν από λίγα χρόνια, τους εξαπατούσαν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου όταν τους έδιωχναν μαζικά από την καπνοκαλλιέργεια στο όνομα της καταπολέμησης του καπνίσματος, που προωθούσε δήθεν η Ε.Ε.

Πως φόρεσαν τη θηλιά στο λαιμό των καπνοπαραγωγών με τα ατομικά συμβόλαια καπνοβιομηχάνων και παραγωγών και που τώρα βλέπουμε την κατάληξή τους.

Δεν υπάρχει καμία ελπίδα, καμία προοπτική για τους μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς μέσα στη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Οι νόμοι – κανονισμοί της ΕΕ, των μονοπωλίων και της αγοράς θα ρημάξουν τον τόπο.

Η ελπίδα και προοπτική βρίσκεται στην οργάνωση του αγώνα σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στην ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ.

Μόνο με ένα γερό και δυνατό ΚΚΕ μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια άλλη οργάνωση της καπνοκαλλιέργειας και συνολικά της αγροτικής οικονομίας στα πλαίσια της πρότασης του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία.

 

Από το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή