"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.1 C
Trikala

Ο βραβευμένος με Γκράμι αμερικανός μουσικός που τον καθήλωσε η Καραγκούνα και η Γκόλφω…

lafarm

Σχετικά άρθρα

Tης Μαριάννας Τανάγια από το pusbliSHIT

Η είδηση από μόνη της είναι εντυπωσιακή. Η δισκογραφική εταιρεία “Third Man Records”, κυκλοφορεί μια συλλογή με ανέκδοτες ηχογραφήσεις ελληνικών δημοτικών κομματιών από το 1907 έως 1960. 

Μεταξύ αυτών, η «Καραγκούνα», η «Γκόλφω», μοιρολόγια, σούστες και πολλά άλλα γνωστά μας ακούσματα. Ιθύνων νους της συλλογής “Why The Mountains are Black”, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Γιατί είναι μαύρα τα βουνά», είναι ο βραβευμένος με Grammy  μουσικός παραγωγός, μηχανικός ήχου και συγγραφέας Κρίστοφερ Κινγκ.

12767479_10153639235834145_384956593_n

Όχι τυχαία, καθώς αυτά τα «διαμάντια» προήλθαν απ’ το δικό του εντυπωσιακό αρχείο με 78αρια δισκάκια. O βραβευμένος με Grammy αμερικανός μουσικός Κριστοφερ Κινγκ κυκλοφόρησε μια συλλογή 28 ακυκλοφόρητων παραδοσιακών τραγουδιών. Πώς ανακάλυψε τη μουσική «Ταξίδεψα στην Κωνσταντινούπολη και –κάνοντας βόλτα στην πλευρά της Ασίας- βρήκα και αγόρασα μια μικρή στοίβα από 78αρια με Ηπειρώτικα τραγούδια. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους δίσκους, ήταν και μερικοί του θρυλικού Κίτσου Χαρισιάδη.

Εθίστηκα, σχεδόν εμμονικά σ’ αυτή την ισχυρή, εντελώς υπνωτική και πάρα πολύ θεραπευτική μουσική. Ψάχνοντας να βρω κι άλλα, άρχισα ν’ αγοράζω όσα περισσότερα 78αρια με ηπειρώτικα μπορούσα να βρω. Βρήκα συλλέκτες στην Αθήνα, μεταξύ αυτών και ο στενός μου φίλος Ηλίας Μπαρούνης.

Ο Ηλίας μου σύστησε τα άλλα είδη της ελληνικής δημοτικής μουσικής. Τελικά, δημιούργησα ένα δίκτυο φίλων και συλλεκτών που πουλούσαν ή αγόραζαν για εμένα σπάνιους δίσκους δημοτικής μουσικής, τα καλύτερα κομμάτια των οποίων περιλαμβάνονται στη συλλογή “Why The Mountains are Black”.

Ωστόσο, επικεντρώνομαι και ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα στην πρώιμη μουσική της Ηπείρου από την περιοχή Ζαγόρι, δίπλα στη Βίτσα». Το πρώτο δημοτικό τραγούδι που άκουσε ήταν το «Μοιρολόι Αρβανίτικο» από το δίσκο του Κίτσου Χαρισιάδη, ένα 78αρι του 1930, που βρήκε στην Κωνσταντινούπολη.

Όταν το άκουσε, ένιωσε συντετριμμένος, σαν να είχε εξαγνιστεί από κάθε ανησυχία του. Ήταν γοητευμένος περνώντας από την πλήρη θλίψη στην ευδαιμονία. Όλα αυτά μέσα σε τρία λεπτά. Όπως εξομολογήθηκε είχε μια βαθιά πνευματική εμπειρία….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης