3ο Γυμνάσιο Τρικάλων για Τούλα Τίγκα και Πάργα Reviewed by Momizat on . Εντυπώσεις από τη συνάντηση με τη συγγραφέα κ. Τούλα Τίγκα Από τις μαθήτριες της Α΄Τάξης Μπλαντή Νικολέτα & Κωνσταντάκου Σωτηρία Το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, τη Εντυπώσεις από τη συνάντηση με τη συγγραφέα κ. Τούλα Τίγκα Από τις μαθήτριες της Α΄Τάξης Μπλαντή Νικολέτα & Κωνσταντάκου Σωτηρία Το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, τη Rating: 0

3ο Γυμνάσιο Τρικάλων για Τούλα Τίγκα και Πάργα

3ο Γυμνάσιο Τρικάλων για Τούλα Τίγκα και Πάργα

Εντυπώσεις από τη συνάντηση με τη συγγραφέα κ. Τούλα Τίγκα

Από τις μαθήτριες της Α΄Τάξης Μπλαντή Νικολέτα & Κωνσταντάκου Σωτηρία

Το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, την Τετάρτη 9  Απριλίου 2014, είχε την τιμή και την χαρά να υποδεχθεί την συγγραφέα Τούλα Τίγκα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εργαστήρι δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής». Το σχολείο μας,  διαμέσου αυτής της συνάντησης είχε στόχο  να καλλιεργήσει  μια  σχέση μαθητή και λογοτεχνικού βιβλίου, να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ μαθητών και συγγραφέων, να εκφράσουν οι μαθητές τις εντυπώσεις τους και να υποβάλλουν στη συγγραφέα ποικίλες ερωτήσεις για τα βιβλία της.

Ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι και περιμέναμε με ανυπομονησία  αυτή τη συνάντηση και το πρωινό της 9ης Απριλίου και ώρα 09:30 π.μ. συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα προβολών του σχολείου, επιλεγμένοι μαθητές απ’ όλες τις τάξεις του  Γυμνασίου με τη συνοδεία καθηγητών και της διευθύντριάς μας, για να συζητήσουμε με την συγγραφέα κυρία Τούλα Τίγκα για τα βιβλία αλλά και να της θέσουμε διάφορα ερωτήματα που απασχολούν τους εφήβους αυτές τις ημέρες.

Αφιερώσαμε δύο ώρες και αποκομίσαμε πολλά από  αυτήν την ενδιαφέρουσα συζήτηση που κάναμε. Η κυρία Τούλα Τίγκα ήταν πρόθυμη να μας απαντήσει σε κάθε ερώτηση που της υποβάλλαμε χωρίς δισταγμό. Μας μίλησε για τα βιβλία της, για τα θέματα από τα οποία εμπνέεται  και για τη διαδικασία που ακολουθεί για να γράψει ένα βιβλίο. Γνωρίσαμε πολλά πράγματα για τη ζωή της, για την παιδική της ηλικία αλλά και για την πορεία της ως συγγραφέα. Διαπιστώσαμε την ιδιαίτερη αγάπη της  για τα Τρίκαλα, τα οποία αναφέρει και περιγράφει σε κάθε της βιβλίο. Επίσης, ενδιαφέρεται πολύ για τα παιδιά και τους νέους και θέλει μέσα από τα βιβλία της να τους δώσει ελπίδες για το μέλλον.

Τελικά, χωρίς να το καταλάβουμε, πέρασαν δύο ώρες γεμάτες γνώση. Όλοι ήμασταν  πολύ χαρούμενοι που μας δόθηκε η ευκαιρία αυτή γιατί σπάνια έχει κανείς τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τους συγγραφείς των βιβλίων που έχει διαβάσει και λατρέψει. Είναι μια ευκαιρία που αν και δεν σου δίνεται τόσο συχνά, σε γεμίζει με αγάπη για το διάβασμα και τη γνώση.    

3gimnasio 3gimnasio2

Εντυπώσεις από την εκπαιδευτική μας εκδρομή στην Πάργα

Από τις Μπλαντή Νικολέτα & Κωνσταντάκου Σωτηρία, μαθήτριες Α΄Τάξης 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

parga_

parga_1Στις 4 Απριλίου 2014 το σχολείο μας, 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, πραγματοποίησε μια εκπαιδευτική εκδρομή για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου με προορισμό την γραφική Πάργα.

Νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε την περίφημη εκδρομή μας. Η απόσταση ήταν αρκετά μεγάλη αλλά η διαδρομή μαγευτική γεμάτη από εναλλασσόμενα τοπία με διαφορετική βλάστηση και υψομετρικές διαφορές. Περάσαμε τη γειτονική Καλαμπάκα και μετά από περίπου 3 ώρες ταξίδι φτάσαμε στις πηγές του Αχέροντα. Κάναμε έναν περίπατο κατά μήκος του ποταμού θαυμάζοντας τα καταγάλανα και παγωμένα νερά του. Ο Αχέροντας είναι ποταμός

 

 

 

 

 

 

 

Αφήσαμε συνεπαρμένοι αυτόν τον τόπο και πήραμε τον δρόμο για την Πάργα. Η Πάργα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του

parga_2

 

parga_3

νομού Πρέβεζας και αποτελεί οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής. Η πόλη διαθέτει πολλά αξιοθέατα. Ένα σημαντικό  αξιοθέατο είναι το μεσαιωνικό κάστρο της Πάργας το οποίο υψώνεται στη δεξιά πλευρά της και προφύλασσε την νοτιοδυτική πλευρά της πόλης. Άλλα αξιοθέατα είναι: το νησάκι με την εκκλησία της Παναγίας, το εκκλησιαστικό μουσείο, στο κέντρο της πόλης, ο ναός του Αγίου Νικολάου, Πολιούχος της Πάργας, το Μοναστήρι της Αγίας Βλαχέρνας, το εκκλησάκι στου Αι. Σώστη κάτω από το βράχο σε μοναδικό τοπίο πάνω από την ομώνυμη παραλία και τα φυσικά σπήλαια στο Λίχνο.

Φτάσαμε σε αυτή τη μαγευτική πόλη γύρω στις 14:00μμ και καθίσαμε σε μια παραδοσιακή ταβέρνα για φαγητό. Μόλις τελειώσαμε περιηγηθήκαμε στην πόλη και αγοράσαμε αναμνηστικά για να θυμόμαστε για πάντα αυτή την εκδρομή. Κατά τις 16:00μμ συγκεντρωθήκαμε και ξεκινήσαμε για το περίφημο κάστρο της Πάργας. Θαυμάσαμε την υπέροχη θέα και κάναμε της Ηπείρου, ο οποίος διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Τα νερά του εκβάλλουν στο Ιόνιο Πέλαγος όπου σχηματίζουν Δέλτα. Ο Αχέροντας ήταν γνωστός και ως Μαυροπόταμος, Φαναριώτικος ή Καμαριώτικο ποτάμι. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Αχέρων αποτελεί τον ποταμό εκείνο, τον

διάπλου του οποίου έκανε ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Ο ποταμός Αχέρων διασταυρωνόταν με τους Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό, στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, στο σημείο όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα.

Επόμενος προορισμός μας ήταν το ξακουστό αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Το Νεκρομαντείο είναι κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και για την κατασκευή του χρειάστηκε να ισοπεδωθεί ο βράχος. Αποτελείται από το κυρίως ιερό, που χωρίζεται σε δύο πλάγια κλίτη και σε μια κεντρική αίθουσα, κάτω από την οποία βρίσκεται η υπόγεια αίθουσα, η οροφή της οποίας στηρίζεται σε δεκαπέντε πώρινα τόξα. Κάναμε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στη συνέχεια κατεβήκαμε στην υπόγεια αίθουσα, το σκοτεινό ανάκτορο της Περσεφόνης και του Άδη.

parga_.4jpgparga_5

parga_6

Περιήγηση στον ιστορικό χώρο. Η ώρα όμως είχε περάσει. Είχε αρχίσει να σουρουπώνει και έπρεπε να επιστρέψουμε στα Τρίκαλα. Η εικόνα όμως της Πάργας τυπώθηκε μέσα μας ανεξίτηλα και οι αναμνήσεις αυτής της εκδρομής θα μας συνοδεύουν για πάντα.

parga_7

Αφήστε το σχόλιο σας