Ο Δ. Τρικκαίων για την Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων: Συμβουλές και προοπτική Reviewed by Momizat on . Τα ζώα ανέκαθεν αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη διαδρομή της ζωής του ανθρώπου. Αυτό συνέβαινε και συμβαίνει όταν τελούν υπό την Τα ζώα ανέκαθεν αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη διαδρομή της ζωής του ανθρώπου. Αυτό συνέβαινε και συμβαίνει όταν τελούν υπό την Rating: 0

Ο Δ. Τρικκαίων για την Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων: Συμβουλές και προοπτική

Ο Δ. Τρικκαίων για την Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων: Συμβουλές και προοπτική

Τα ζώα ανέκαθεν αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη διαδρομή της ζωής του ανθρώπου. Αυτό συνέβαινε και συμβαίνει όταν τελούν υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη  τους, αλλά δυστυχώς λόγω της ανευθυνότητας ορισμένων ιδιοκτητών τους, της απληστίας και της αδιαφορίας τους υπάρχουν σήμερα τα αδέσποτα, «άστεγα» ζώα.

Έτσι καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Στο Δήμο Τρικκαίων λειτουργεί  καταφύγιο αδέσποτων σκύλων συντροφιάς με την αμέριστη συμπαράσταση του Φιλοζωικού Συλλόγου «Ο ΑΡΓΟΣ», εθελοντών κτηνιάτρων και πολιτών. Δυστυχώς όμως, δεν επαρκεί για τη φιλοξενία όλων των αδέσποτων ζώων που συνεχώς αυξάνονται. Εξάλλου, όπως όλοι θα οφείλαμε να γνωρίζουμε, τα  καταφύγια αδέσποτων ζώων αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης. Γι’ αυτό, η απόκτηση κατοικίδιου ζώου-όταν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα το κρατήσουμε για όλη του τη ζωή- η στείρωση ή ο περιορισμός των ζώων κατά τις ημέρες της αναπαραγωγής και η ενημέρωση στα σχολεία, είναι τα κλειδιά για  την εξάλειψη αυτού του κοινωνικού ζητήματος.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζώα είναι συγκάτοικοί μας και φίλοι μας και πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματά τους, την προστασία τους και την περίθαλψή τους, αν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι.

Δεν πετάμε-παρατάμε τα νεογέννητα, γιατί ο σεβασμός προς άλλες μορφές ζωής είναι δείκτης πολιτισμού και κυρίως σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες.

Αν τα ζώα μιλούσαν θα μας ζητούσαν αγάπη, όπως αυτά απλόχερα ξέρουν και τη δίνουν, μόνο με ένα χάδι μας. Θα μας ζητούσαν να μην τα βασανίζουμε, έστω κι αν δεν τα θέλουμε κοντά μας. Τα ζώα νιώθουν και εκφράζονται, χαίρονται, λυπούνται και πονάνε.

Ας μην το ξεχνάμε , έστω κι αν δεν μας το λένε στη γλώσσα μας «Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα. Το γεγονός πως παρ’ όλα αυτά κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητα του σε σχέση με τα ζώα.» Mark Twain,1906

 

 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

& ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΑΓΑΝΗΣ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή