"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15 C
Trikala

Ο εισαγγελέας χτυπά την πόρτα των φοιτητών, η εξαθλίωση των αγροτών, στου Μαξίμου την πόρτα όσο θες βρόντα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι πολίτες ξαγρυπνούν μετρώντας υποχρεώσεις, οι αγρότες με βάρδιες στα τρακτέρ, οι φοιτητές στις καταλήψεις, ο Μητσοτάκης νανουρίζεται διαβάζοντας για οικονομικό θαύμα και δημοσκοπήσεις, η αντιπολίτευση κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

Εισαγγελέας

Ηταν θέμα χρόνου! Η «εισβολή» της εισαγγελίας στις φοιτητικές καταλήψεις. Διότι δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει αλλά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες – την Πέμπτη κάθε μιας – χιλιάδες φοιτητές σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα διαδηλώνουν κατά του νομοσχεδίου των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και η συντριπτική πλειονότητα των σχολών είναι κατειλημμένες….

Ανεμοδείκτης

Λέγεται πως η νεολαία είναι ο «ανεμοδείκτης της κοινωνίας». Εχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Δεν γνωρίζω αν θα επιβεβαιωθεί κι αυτή την φορά, διότι ο άνεμος φυσάει αλλιώς! Πέραν αυτού όμως η επείγουσα εισαγγελική έρευνα – που βάζει στο στόχαστρο και τις πρυτανικές αρχές – αν μη τι άλλο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οξύνει την σύγκρουση. Θα φανεί, εξάλλου, την προσεχή Πέμπτη στους δρόμους….

Τα τρακτέρ

Κι ενώ ο εισαγγελέας ανησυχεί για τις φοιτητικές καταλήψεις, ο ευρωπαϊκός αγροτικός κόσμος βρίσκεται στο πόδι ή μάλλον εποχούμενος των τρακτέρ στους κεντρικούς δρόμους της Γερμανίας, της Γαλλίας, αλλά και της … Ελλάδας! Εξαιρετικός ο συγχρονισμός….

Δεσποινίδες…

Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι πως οι δυνάμεις καταστολής τόσο στη Γερμανία, όσο και στη Γαλλία επιδεικνύουν – με εντολές άνωθεν – υποδειγματική στάση απέναντι τους. Μάλιστα ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε «ρημάξει» τον κόσμο στο ξύλο, τόσο στην περίοδο των «κίτρινων γιλέκων» όσο και στην περίοδο των γενικών απεργιών για το συνταξιοδοτικό – κι όχι μόνο – έκανε και δήλωση πως δεν σκοπεύει να ασκήσει βία σε βάρος των αγροτών. Εντυπωσιακό!

Ακροδεξιά

Και στις δύο χώρες του «ευρωπαϊκού άξονα» ο λόγος είναι πως η επέλαση της ακροδεξιάς έχει αποσταθεροποιήσει το πολιτικό σκηνικό και φοβούνται πως η «επίδειξη πυγμής» σε βάρος της συγκεκριμένης κοινωνικής κατηγορίας θα ενισχύσει το ακροατήριο της. Διότι παραδοσιακά πρόκειται για συντηρητικά κοινωνικά στρώματα. Αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα μαζί τους!

Πιέσεις

Το αντικείμενο των κινητοποιήσεων – με απειλούμενο αποκλεισμό του … Παρισιού – είναι οι χαμηλές τιμές παραγωγού! Διότι η κυβέρνηση πιέζει του λιανέμπορους να μειώσουν τις τιμές και οι λιανέμποροι μεταφέρουν τις πιέσεις προς τα πίσω. Και δεν μπορεί να κάνει και τις … «τσαχπινιές» που έκανε με το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων». Κάτι μου θυμίζει αυτό….

Θεσσαλία

Τώρα για τους «δικούς μας» επίσης δεν είναι εύκολη η κατάσταση, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας, με τις καταστροφές που έχουν συντελεστεί, τις «τσουρούτικες» αποζημιώσεις – κι όπου έχουν δοθεί – και τις χαμηλές τιμές παραγωγού…. Πάντως τρακτέρ έχουν αρχίσει και βγαίνουν και στους δρόμους της Μακεδονίας – κι όχι μόνο!

Σε οίστρο

Πάντως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να βρίσκεται σε «μεταρρυθμιστικό οίστρο». Το είπε και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan κ. Jamie Dimon, χθες σε τηλεδιάσκεψη. Τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις θα τις προχωρήσει αυτή την περίοδο. Γιατί;

Κυρίαρχος!

Διότι θεωρεί ότι έχοντας περισσότερο από τρία χρόνια καθαρή κυβερνητική θητεία μέχρι το 2027, θα κατορθώσει να απορροφήσει τους κοινωνικούς κραδασμούς και το συνεπαγόμενο πολιτικό κόστος. Και προϊόντος του χρόνου θα ανακάμψει και πάλι. Ετσι κι αλλιώς είναι κυρίαρχος στο πολιτικό σύστημα – όση φθορά κι αν καταγράφει στις δημοσκοπήσεις – κι η αντιπολίτευση βρίσκεται ακόμη (;) στα … τάρταρα. Αυτή είναι η λογική του. Δεν κινδυνεύει από κανέναν! Μάλιστα.

Οι «χαρακιές»

Ισως όμως δεν έχει υπολογίσει πρώτον, τα «τραύματα» που μένουν και δεύτερον, τη δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται μεταρρύθμιση την … μεταρρύθμιση! Εύλογο το ερώτημα: Και πώς θα εκφραστεί πολιτικά; Δεν γνωρίζω οι διεργασίες στην κοινωνική συνείδηση τι θα βγάλουν και πώς θα προκύψει. Οι «χαρακιές» όμως έχουν … μνήμη!

«Βόμβα»

Προς το παρόν έχει να διαχειριστεί τις φυγόκεντρες τάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας στο θέμα της νομιμοποίησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας. Αλλά και στην κυβέρνηση! Διότι ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης, που εξασφάλισε το δικαίωμα στην … αποχή από την ψηφοφορία, έριξε χθες την «βόμβα» της συνταγματικότητας του συγκεκριμένου νομοσχεδίου!

«Διόρθωση»

Είμαι περίεργος πώς θα «περπατήσει» το θέμα στις επόμενες ημέρες – κι είναι κι η διαφοροποίηση 4 – 5 υφυπουργών. Νομίζω τις λένε … «διορθωτικές κινήσεις», αν δεν κάνω λάθος! Μετά όμως από τις 13 Φεβρουαρίου….

Κι η ακρίβεια;

Επίσης είμαι περίεργος πως οι «σοφοί» του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου θα διαχειριστούν στο επόμενο διάστημα την διαρκώς ογκούμενη δυσαρέσκεια σχετικά με την ακρίβεια. Οι προχθεσινές δημοσκοπήσεις ήταν αποκαλυπτικές για το μέγεθος του κυβερνητικού προβλήματος. Η διαχείριση του παραμένει ζητούμενο!

Αλλιώς…

Μου είπαν πάντως ότι έχουν αναγνωρίσει πως η προηγούμενη επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησαν – δηλαδή να το πάρει «πάνω του» το θέμα ο κ. Μητσοτάκης – αποδείχθηκε όχι μόνο αναποτελεσματική, αλλά και ευλόγως καταστροφική. Και στην καταλληλότητα, αλλά και στην κυβερνητική φθορά! Και θέλουν να το … «πάρουν αλλιώς»! Πως; Δεν είναι σαφές ακόμη. Κι είναι και δύσκολο να βρουν και «εξιλαστήριο θύμα» στην προκειμένη περίπτωση – που είναι μία old time classic πρωθυπουργική τακτική. Σύντομα όμως θα δούμε τα αποτελέσματα των προβληματισμών τους….

Σε συνέχειες…

Χθες πάντως … άρχισε (;) η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη! Προφανώς ήταν γόνιμος ο προβληματισμός και δεν πρόλαβε να «ξετυλιχθεί» σε μία συνεδρίαση. Λογικό! Μόνο που από τους 32 βουλευτές που αριθμεί η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, παρόντες ήταν μόλις οι 24 εξ αυτών! Και τα νομικά ερωτήματα που τέθηκαν θα απαντηθούν από τους νομικούς του κόμματος την Τρίτη. Πολύ ωραία!

Διχασμός!

Μόνο που ο διχασμός είναι προφανής. Ο αριθμός των διαφωνούντων κυμαίνεται από 8 ως και 13. Υπάρχει πρόβλημα. Και μάλιστα σοβαρό! Κι εκτός των άλλων ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα μπορέσει να ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία στη διάρκεια της ψήφισης, για να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη. Επισήμως η θέση του κόμματος είναι υπέρ του νομοσχεδίου, το ερώτημα είναι με ποια κοινοβουλευτική τακτική θα πάει στην ψηφοφορία. Περιμένω με αγωνία την συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας….

Στη Λάρισα

Φίλος της στήλης όμως που επεσήμανε το εξής εντυπωσιακό. Ολοι βουλευτές του νομού Λαρίσης, από τους «Σπαρτιάτες» μέχρι το … ΚΚΕ – τρεις της Νέας Δημοκρατίας, ένας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και μία της Νίκης» – είναι αναφανδόν κατά του νομοσχεδίου. Και σημείωσε πως αυτό είναι το αποτέλεσμα της επιρροής που ασκεί ο τοπικός Μητροπολίτης. Ενδιαφέρον δεν είναι;

Πικρίες

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αυτά τα θέματα φαίνεται πως τα έχουν λυμένα. Χθες όμως ο φίλος (;) του προέδρου κ. Στέφανου Κασσελάκη, κ. Νίκος Μωραΐτης «ξιφούλκησε» για μία ακόμη κατά τριών στελεχών του στενού περιβάλλοντος του. Μου είπαν πάντως ότι το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος όχι μόνο δεν τον ακούει, αλλά βρίσκεται και σε απόσταση. Και η ανάρτηση – μου είπαν – είναι προϊόν πικρίας! Να είναι έτσι;

«Νέα Αριστερά»

Στη «Νέα Αριστερά» άλλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πρωτίστως η οργανωτική τους συγκρότηση ανά την Ελλάδα. Λογικό! Και ακολούθως ποιος θα είναι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του νέου σχηματισμού; Οι συζητήσεις με τον κ. Πέτρο Κόκκαλη συνεχίζονται. Ο οποίος όμως έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνεργασία το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών να μην περιλαμβάνει άλλο προβεβλημένο στέλεχος ή πρόσωπο, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση σε ψήφους. Η άλλη πλευρά φαίνεται πως το «ακούει». Προς το παρόν τουλάχιστον. Δεδομένου ότι η κυρία Εφη Αχτσιόγλου, το όνομα της οποίας «έπαιξε» για το ευρωψηφοδέλτιο, δεν μπορεί να είναι υποψήφια, αν δεν παραιτηθεί από βουλευτής. Και δεν νομίζω ότι το επιθυμεί….

in.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “Δεν προωθούνται μεγάλες ανατροπές με τη λογική «δεν έχετε δικαίωμα να έχετε αντίρρηση».μονο που αυτός είναι μάλλον ο πλέον ακατάλληλος τρόπος να συζητηθεί μια μεγάλη αλλαγή – με την οποία για να κάνω σαφή τη θέση μου δεν είμαι εκ των προτέρων αντίθετος, αλλά αυστηρός ως προς τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται και τις διασφαλίσεις που πρέπει να παρέχονται σε ότι αφορά το δημόσιο πανεπιστήμιο.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης