“Ο ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρωθεί ούτε σε 47 δόσεις…” Reviewed by Momizat on . "Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να πληρωθεί ούτε σε έξι δόσεις, ούτε σε επτά που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, ούτε σε 17, ούτε σε 47 για κάποιες κατηγορίες εισοδημάτων" εκ "Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να πληρωθεί ούτε σε έξι δόσεις, ούτε σε επτά που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, ούτε σε 17, ούτε σε 47 για κάποιες κατηγορίες εισοδημάτων" εκ Rating: 0

“Ο ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρωθεί ούτε σε 47 δόσεις…”

“Ο ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρωθεί ούτε σε 47 δόσεις…”

“Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να πληρωθεί ούτε σε έξι δόσεις, ούτε σε επτά που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, ούτε σε 17, ούτε σε 47 για κάποιες κατηγορίες εισοδημάτων” εκτιμά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Τρύφων Αλεξιάδης. “Πρέπει ο φόρος να γίνει πιο δίκαιος, πιο αναλογικός, πρέπει να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του. Θέλουμε δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ να φορολογεί δίκαια και αναλογικά την περιουσία του πολίτη” τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών.

Ο κ. Αλεξιάδης σημειώνει ότι “καμιά φορολογική πολιτική δεν μπορεί να πετύχει αν δεν βασίζεται σε μια μίνιμουμ κοινωνική συναίνεση. Έχω μπροστά μου τον πίνακα με τα 34 ΦΕΚ με φορολογικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία δύο χρόνια και δυστυχώς ούτε ένα από αυτά τα ΦΕΚ ήταν αποτέλεσμα διαλόγου με φορείς της κοινωνίας, της αγοράς, το Οικονομικό επιμελητήριο, τους εφοριακούς κλπ. Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί με ρυθμούς πολυβόλου σε μια χώρα που θέλουμε φορολογική σταθερότητα λόγω επενδύσεων.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών υποστηρίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ ήρθε ως κείμενο στα αγγλικά μεταφρασμένο στα ελληνικά και προσθέτει: “Στο υπουργείο Οικονομικών εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια αόρατη εξουσία, ένα παράκεντρο εξουσίας, γιατί κάθε υπουργός έχει τη δυνατότητα να έχει συμβούλους, επιτελεία κλπ. Δεν πρέπει όμως αυτά τα επιτελεία να νομοθετούν και να κυβερνούν. Γιατί αυτό ακριβώς έγινε με τον ΕΝΦΙΑ και άλλους νόμους. Αυτοί οι νόμοι έρχονται από διάφορα νομικά γραφεία, εισάγονται για ψήφιση χωρίς κανένα διάλογο και έχουμε τα αποτελέσματα που βλέπετε. Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, χαρακτηριστικό παράδειγμα νόμου που ήρθε στα αγγλικά και μεταφράστηκε και μάλιστα με κακή μετάφραση είναι ο νόμος 4174 του 2013 – ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών – με τον οποίο φαίνεται ότι φέρνουμε κείμενα από το εξωτερικό και μετά κοιτάμε πώς να μπαλώσουμε τα προβλήματα”.

Η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Τρύφωνα Αλεξιάδη στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

 

Κύριε Αλεξιάδη, μια νέα εξέλιξη ακούγεται ότι υπάρχει στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτει από την απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εισπραχθεί μέχρι και τέλος Μαρτίου χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα με τα έσοδα του 2014 και στο πλαίσιο αυτό ο φόρος μπορεί να καταβληθεί ακόμα και σε 7 δόσεις, αντί 4 δόσεων που προβλέπεται αυτή τη στιγμή. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Απ. Εμείς ως Ομοσπονδία Εφοριακών έχουμε επιλέξει να βαδίσουμε στην οδό της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας. Περιμένουμε να δούμε πάντως την αντίστοιχη διάταξη. Εμείς από την αρχή έχουμε πει ότι αυτός ο φόρος δεν μπορεί να πληρωθεί ούτε σε έξι δόσεις, όπως ήταν αρχικά και που ξεκινούσαν από 30 Αυγούστου, ούτε σε επτά που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, ούτε σε 17 ούτε σε 47 για κάποιες κατηγορίες εισοδημάτων. Πρέπει ο φόρος να γίνει πιό δίκαιος, πιο αναλογικός και πρέπει να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του.

 

Ερ. Σε ποια κατεύθυνση;

Απ. Στην κατεύθυνση αυτή που ορίζει το Σύνταγμα. Θέλουμε επιτέλους να υπάρξει νόμος και τάξη στα θέματα της φορολογικής δικαιοσύνης. Θέλουμε δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ να φορολογεί δίκαια και αναλογικά την περιουσία του πολίτη. Για παράδειγμα: Αν ένας πολίτης έχει μια κατοικία εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ, που καλύπτει τις βασικές ανάγκες για να ζει η οικογένειά του, το δημόσιο δεν του αναγνωρίζει κανένα αφορολόγητο, τον φορολογεί. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση και να αντιμετωπιστούν οι υπερβολές του φόρου. Ο πολίτης που έχει μια κατοικία εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ, που καλύπτει τις βασικές ανάγκες για να ζει η οικογένειά του, θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ, ενώ ένας άλλος πολίτης έχει στη θυρίδα της τράπεζάς του νόμιμα αποκτημένες και δηλωμένες, ράβδους χρυσού ή χρυσές λίρες αξίας 500.000 ευρώ, δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ούτε ένα ευρώ. Αυτό είναι παραλογισμός και αδικία.

 

Ερ. Γιατί κατά τη γνώμη σας η κυβέρνηση προχωρά σε ένα τέτοιο μέτρο;

Απ. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει διδαχθεί τίποτα από όσα έκαναν προκάτοχοί της σε θέματα φορολογικής πολιτικής και νομοθετεί χωρίς κοινωνικό διάλογο. Καμιά φορολογική πολιτική δεν μπορεί να πετύχει αν δεν βασίζεται σε μια μίνιμουμ κοινωνική συναίνεση. Έχω μπροστά μου τον πίνακα με τα 34 ΦΕΚ με φορολογικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία δύο χρόνια και δυστυχώς ούτε ένα από αυτά τα ΦΕΚ ήταν αποτέλεσμα διαλόγου με φορείς της κοινωνίας, της αγοράς, το Οικονομικό επιμελητήριο, τους εφοριακούς κλπ.

Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί με ρυθμούς πολυβόλου σε μια χώρα που θέλουμε φορολογική σταθερότητα λόγω επενδύσεων. Όταν νομοθετείς με αυτόν τον τρόπο και φέρνεις κείμενα στα αγγλικά μεταφρασμένα στα ελληνικά έχεις τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα.

 

Ερ. Τι σημαίνει “κείμενα στα αγγλικά”; Σας άκουσα να λέτε σε άλλη συνέντευξή σας ότι το κείμενο του ΕΝΦΙΑ ήρθε στις υπηρεσίες στα αγγλικά;

Απ. Στο υπουργείο Οικονομικών εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια αόρατη εξουσία, ένα παράκεντρο εξουσίας, γιατί κάθε υπουργός έχει τη δυνατότητα να έχει συμβούλους, επιτελεία κλπ. Δεν πρέπει όμως αυτά τα επιτελεία να νομοθετούν και να κυβερνούν. Γιατί αυτό ακριβώς έγινε με τον ΕΝΦΙΑ και άλλους νόμους. Αυτοί οι νόμοι έρχονται από διάφορα νομικά γραφεία, εισάγονται για ψήφιση χωρίς κανένα διάλογο και έχουμε τα αποτελέσματα που βλέπετε. Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, χαρακτηριστικό παράδειγμα νόμου που ήρθε στα αγγλικά και μεταφράστηκε και μάλιστα με κακή μετάφραση είναι ο νόμος 4174 του 2013-ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών-με τον οποίο φαίνεται ότι φέρνουμε κείμενα από το εξωτερικό και μετά κοιτάμε πώς να μπαλώσουμε τα προβλήματα.

 

Ερ. Κύριε Αλεξιάδη, αν η Ομοσπονδία Εφοριακών είχε απέναντί της τον υπουργό Οικονομικών τι θα του λέγατε με δυό λόγια;

Απ. Θα του λέγαμε ότι στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να γίνει αξιολόγηση και απολύσεις: Πρέπει να αξιολογηθούν αυτοί που έχουν την ευθύνη για τα χάλια της φορολογικής πολιτικής, για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που δυστυχώς έχουν βουλιάξει στη λάσπη και δεν προχωράνε, θα του λέγαμε για την άδικη φορολογία. Πρέπει επίσης στο υπουργείο Οικονομικών να βρεθεί κάποιος πολιτικός που θα τιμήσει την πολιτική μας ιστορία, αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει κανείς την ευθύνη για τα χάλια των φορολογικών υπηρεσιών ή της φορολογικής νομοθεσίας. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι οι εφοριακοί δεν είναι το πρόβλημα. Είναι μια κατηγορία εργαζομένων που εφαρμόζουν μια βάρβαρη πολιτική.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή