Ο εφιάλτης του χρέους Reviewed by Momizat on . Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D. Ed., M.Ed., Ph.D. Δημοτικός Σύμβουλος – Πολιτευτής Δεν χρειάζεται να ναι κάποιος σχετικώς με τα οικονομικά θέματα, για να αντιλη Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D. Ed., M.Ed., Ph.D. Δημοτικός Σύμβουλος – Πολιτευτής Δεν χρειάζεται να ναι κάποιος σχετικώς με τα οικονομικά θέματα, για να αντιλη Rating: 0

Ο εφιάλτης του χρέους

Ο εφιάλτης του χρέους

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D. Ed., M.Ed., Ph.D.

Δημοτικός Σύμβουλος – Πολιτευτής

Δεν χρειάζεται να ναι κάποιος σχετικώς με τα οικονομικά θέματα, για να αντιληφθεί ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και ότι οι πολίτες αυτής της χώρας βιώνουν καθημερινά μια μαύρη ζωή. Τα νούμερα της ανεργίας είναι πρωτοφανή, όπως πρωτόγνωρη είναι και η απελπισία και η απογοήτευση, που κυριαρχούν εδώ και κάμποσα χρόνια.

Αυτοί που έφεραν την κοινωνία στο χείλος του γκρεμού και έσπρωξαν τους πολίτες σε ακραία κόμματα είτε χάθηκαν από το προσκήνιο ή, αν ακόμη είναι στον πολιτικό στίβο, προσποιούνται τις αθώες περιστερές. Κανένας μα κανένας δεν είπε την αλήθεια στο λαό, για το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, για το ποιοι μας έριξαν στον λάκο των λεόντων και φυσικά γιατί δεν τιμωρήθηκε κανένας, όταν όλοι πλέον γνωρίζουν ότι αυτή την χώρα την λεηλατούσαν σχεδόν επί σαράντα χρόνια.

Έτσι η απληροφόρητη κοινωνία εισπράττει καθημερινά υποσχέσεις για.. έξοδο από την κρίση, για έξοδο στην ελεύθερη αγορά για δανεισμό, για ανάκαμψη, για δημιουργία θέσεων εργασίας και για ανάπτυξη, που την ακούμε αλλά δεν την βλέπουμε.

Τώρα σιγοψιθυρίζουν πως το χρονικό διάστημα από τον ερχόμενο Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο του 2014 θα κριθούν όλα για την οικονομία δηλ. πόσο και με ποιό κόστος θα παραμείνουμε στα Μνημόνια και φυσικά εάν τα οικονομικά βάρη θα φτάσουν μέχρι … δεκατέσσερις… γενεές…!

Οι πολίτες, μέσα στην θύελλα, που προκαλεί η επιχείρηση της πολιτικής εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής, τάχουν χαμένα και δεν πιστεύουν την Κυβέρνηση. Ελπίζουν μόνο πως ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν θέλει και δεν πρέπει, να μείνει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που στα χέρια του έσκασε η … βόμβα της χρεοκοπίας ως άλλος Τρικούπης. Γι’ αυτό και δίνει τη μάχη σχεδόν μόνος του και μέσα στη χώρα και εκτός συνόρων.

Δυστυχώς, όμως, δεν αποφασίζουμε εμείς για την τύχη της πατρίδας μας. Πρέπει να συμφωνήσουν τα κέντρα των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον. Ένα είναι το γεγονός. Πως νέα οικονομικά βάρη στον Λαό μπορούν να οδηγήσουν σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πάντως το σκηνικό είναι περίπλοκο. Είτε εκδοθούν ομόλογα για πενήντα χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο, είτε γίνει νέο κούρεμα , που φαντάζει απίθανο. Ο δρόμος της λύσης του οικονομικού χάους είναι μακρύς και δύσβατος και ο εφιάλτης του χρέους θα μας κυνηγάει όπως οι Ερινύες κυνηγούσαν τους Πατροκτόνους και τους μητροκτόνους στην Αρχαία Ελλάδα.

Η βιωσιμότητα του χρέους θα εξαρτηθεί από ένα και μόνο παράγοντα δηλ. από την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Μακάρι να γίνει. Σήμερα, όμως, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η ανεργία φουντώνει και η έλλειψη ζεστού χρήματος έχει στεγνώσει την αγορά.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή