Η ΚΙΝΟΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΧΡ. ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ
Η Ελληνική γη και ιδιαίτερα ο θεσσαλικός κάμπος εξελίσσονται σ΄ ένα φιλόξενο και πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργεια και παραγωγή κινόα. Μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερος αριθμός παραγωγών βλέπει τις θετικές προοπτικές από την επιλογή της εναλλακτικής καλλιέργειας της τάξης των ψευδοσιτηρών και την επιλέγουν, βλέποντας περισσότερα οφέλη, παρά προβλήματα.
Τη στιγμή που επικρατεί έντονος προβληματισμός στους παραγωγούς δημητριακών και ψυχανθών από τη μέτρια έως απογοητευτική -σε πολλές περιοχές- παραγωγή που παρατηρείται στον κάμπο, πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να στραφούν σε μία νέα καινοτόμα καλλιέργεια με χαμηλότερο κόστος, εξασφαλισμένη πώληση, αλλά και με μικρότερο κύκλο εργασιών.
Ο γεωπόνος Χρήστος Ιακωβάκης, αναφέρεται στην καλλιέργεια κινόας που επιλέχθηκε από τους παραγωγούς την περασμένη χρονιά, δηλώνοντας τα εξής. «Είναι ένα προϊόν που μπορεί να δώσει πολλά κιλά ανά στρέμμα. Είχαμε δει και παλιότερα την καλλιέργειά της σε αγρούς, αλλά επιλέξαμε να την καλλιεργήσουμε συστηματικά την περασμένη χρονιά».
Χαμηλό κόστος
«Τα κόστη για την καλλιέργεια κινόας είναι σχετικά μικρά», δηλώνει αφοπλιστικά ο κ. Ιακωβάκης, εκτιμώντας ότι «η Θεσσαλία θα κάνει μία μεγάλη στροφή προς το συγκεκριμένο φυτό τα επόμενα χρόνια λόγω κόστους, αλλά και του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε με την έλλειψη αρδευτικού νερού».
Η κινόα άλλωστε είναι μια καλλιέργεια με μεγάλη προσαρμοστικότητα. Απαιτεί σωστές καλλιεργητικές πρακτικές προκειμένου να επιφέρει μεγάλη και ποιοτική παραγωγή. Για μία ανοιξιάτικη καλλιέργεια η άρδευση είναι απαραίτητη. Πάραυτα, πρόκειται για μία ανθεκτική καλλιέργεια στη ξηρασία, με αποτέλεσμα οι απαιτούμενες ποσότητες νερού να είναι αρκετά μειωμένες.
Έτσι μεγαλύτερες ποσότητες νερού είναι απαραίτητες στα αρχικά στάδια ανάπτυξης του βιολογικού κύκλου, ενώ αντιθέτως, κατά την άνθιση και την ωρίμανση η άρδευση δεν είναι απαραίτητη και η καλλιέργεια αποδίδει καλύτερα σε συνθήκες ξηρασίας.
«Μικρή περίοδος εργασιών»
Επιπλέον η καλλιέργεια κινόας μπορεί και να χαρακτηριστεί ως μία… «ξεκούραστη» καλλιέργεια, καθώς ο κύκλος των εργασιών αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο με τη σπορά και το αλώνισμα να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.
«Είναι μια καλλιέργεια μικρή περίπου τεσσάρων μηνών. Ουσιαστικά η σπορά γίνεται τον Φεβρουάριο και Ιούνιο αλωνίζουμε», ενημερώνει ο κ. Ιακωβάκης προσθέτοντας ότι «οι εργασίες που απαιτεί η καλλιέργεια κινόας δεν είναι μεγάλες για τους αγρότες που θα την διαλέξουν».
Βέβαια ο ίδιος «χτυπά καμπανάκι», υπογραμμίζοντας ότι «το πιο βασικό είναι οι αγρότες να «φτιάξουν» σωστά τα χωράφια τους για την σπορά», έτσι ώστε να είναι «ξεκούραστα» έως και την σπορά της χειμερινής περιόδου.
Πού χρειάζεται προσοχή
Η κινόα αναπτύσσεται σε διάφορα περιβάλλοντα χωρίς να εμφανίζει ιδιαίτερες απαιτήσεις τόσο σε εισροές όσο και σε καλλιεργητικές πρακτικές. Παράλληλα, οι καλλιεργητικές τεχνικές για την κινόα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα απλές, καθώς και οι απαιτήσεις της καλλιέργειας τόσο σε λίπανση όσο και σε άρδευση φαίνεται να ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή χωρίς όμως να θεωρούνται ιδιαίτερα αυξημένες.
Επειδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα, με αποτέλεσμα η διαχείριση ζιζανίων να γίνεται δυσκολότερη, ως μόνη επιλογή φαντάζει η μηχανική διαχείριση, κυρίως με την χρήση σκαλιστηριών, ενώ ίσης ή και περισσότερης σημασίας αποτελεί η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Σε γενικές γραμμές η κινόα αποτελεί καλλιέργεια που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με εχθρούς και ασθένειες. Παρ’ όλα αυτά ανά τα χρόνια έχουν παρατηρηθεί προσβολές από ιούς, χωρίς να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια.
Το μόνο σίγουρα είναι πως ο θεσσαλικός κάμπος, με σωστές γεωργικές πρακτικές μπορεί να παράξει αρκετά κιλά, προσφέροντας στην αγορά ένα υγιεινό και καλό προϊόν.