"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.7 C
Trikala

Ο καπιταλισμός σκοτώνει τον πλανήτη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η σύνοδος της μιας και μόνης μέρα για την Κλιματική Αλλαγή στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αποδείχτηκε αρκετή για την πασαρέλα 120 αρχηγών κρατών, πλειάδας οικονομικών ολιγαρχών (κυρίως εκπροσώπων της βιομηχανίας του πετρελαίου και τραπεζιτών), με τη θλιβερή συνοδεία των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Αποδείχτηκε όμως παράλληλα, εντελώς ανεπαρκής για οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση και πολύ περισσότερα για αποφάσεις και δράσεις, ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στην Κλιματική Αλλαγή, με όλους τους κινδύνους της για την ανθρωπότητα, αλλά και τη Γή.
Από τη μια οι σύγχρονες μεγα-πόλεις, ειδικά στις περιοχές όπου στιβάζονται εκατομμύρια εργαζομένων πνίγονται στην ατμοσφαιρική μόλυνση, από την άλλη,  οικολογικοί  πρόσφυγες σε πολλά μέρη της Γής, ζουν ήδη την ευρύτερη επίδραση της οικολογικής καταστροφής στην οποία οδηγεί ο καπιταλισμός και το κυνήγι του κέρδους.
Αποτελεί πρόκληση, να παρακολουθούμε τους ηγέτες των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, καθώς και  τους ιδιοκτήτες των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων αλλά και των πλουτοπαραγωγικών και ενεργειακών πηγών της Γής, να παριστάνουν τους ανήσυχους και τους σωτήρες.
Αυτοί επιχειρούν να στήσουν στο εδώλιο την οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών  και αφηρημένα την τεχνολογία, απαιτώντας λίγο ως πολύ να ζήσουν στη φτώχεια τα εκατομμύρια των ανθρώπων στο λεγόμενο τρίτο κόσμο, αλλά και ο εργατόκοσμος που είναι στο βυθό των καπιταλιστικών κέντρων.
Μια σύγχρονη απελευθερωτική κομμουνιστική προοπτική, δεν μπορεί παρά να έχει και μια αντικαπιταλιστική μαχόμενη οικολογική διάσταση, που θα διεκδικεί μια ριζική αναδιοργάνωση των κοινωνικών σχέσεων και των όρων συνύπαρξης των ανθρώπινων κοινωνιών με τη φύση, σε οικουμενική κλίμακα. Καταργώντας την μονοπωλιακή ιδιοκτησία και σπατάλη των φυσικών πόρων προς όφελος του κέρδους. Διεκδικώντας μια γενική άνοδο του βιοτικού και ευρύτερου επιπέδου ζωής για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Πλευρά αυτής της δράσης είναι και ο αγώνας στην Ελλάδα ενάντια στην πλήρη εμπορευματοποίηση και λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ομορφιάς του, από τους εμπόρους του ΤΑΙΠΕΔ και τις κυβερνήσεις υπηρέτες του κεφαλαίου και της ΕΕ.

ANT.AΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης