Ο Ληθαίος στις απαρχές του περασμένου αιώνα Reviewed by Momizat on . Η εικοσαετία μετά την Απελευθέρωση (1881-1901) ήταν περίοδος έντονης επέκτασης της πόλης των Τρικάλων από το Βαρούσι και την παλιά πόλη προς νοτιοανατολικά, καθ Η εικοσαετία μετά την Απελευθέρωση (1881-1901) ήταν περίοδος έντονης επέκτασης της πόλης των Τρικάλων από το Βαρούσι και την παλιά πόλη προς νοτιοανατολικά, καθ Rating: 0

Ο Ληθαίος στις απαρχές του περασμένου αιώνα

Ο Ληθαίος στις απαρχές του περασμένου αιώνα
Η εικοσαετία μετά την Απελευθέρωση (1881-1901) ήταν περίοδος έντονης επέκτασης της πόλης των Τρικάλων από το Βαρούσι και την παλιά πόλη προς νοτιοανατολικά, καθώς και του εκσυγχρονισμού της με την εφαρμογή πολεοδομικού σχεδίου ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Η κεντρική γέφυρα της πόλης, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε πιθανότατα το 1889, ήταν – μπορούμε να πούμε – η κορωνίδα αυτής της εκσυγχρονιστικής προσπάθειας.
Η καρτ-ποστάλ που κυκλοφόρησε πριν από το 1904 από τον Τρικαλινό εκδότη Ι. Γ. Θεοδωρόπουλο (η συγκεκριμένη είναι ταχυδρομημένη τη χρονιά αυτή) αποτυπώνει τον “φουσκωμένο” ποταμό Ληθαίο μαζί με την κεντρική γέφυρα, παράλληλα όμως δίνει μια ιδέα αυτής της τάσης μοντερνισμού της πόλης: Διακρίνουμε στα δεξιά την άρτι διαμορφωμένη πλατεία Ρήγα Φεραίου, καθώς και τα νεοκλασικά κτίρια Αβέρωφ και Χατζηγάκη (το “Πανελλήνιον” δεν είχε ακόμη κτισθεί).
lithaiosΗ αρχή της οδού Σιδηροδρόμου (νυν Ασκληπιού) μόλις που ξεχωρίζει ανάμεσα στο αδιαμόρφωτο ακόμη τοπίο, ενώ οι παραποτάμιοι… δρόμοι μόνο στα σχέδια ακόμη ήταν τότε αποτυπωμένοι.
(Από το αρχείο και τις σημειώσεις του Σωήρη Κύρμπα, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαιτέρως)
*Πατήστε με δεξί κλικ για άνοιγμα σε μεγαλύτερες διαστάσεις

Σχόλια (3)

 • Δημήτρης Κέμος

  Αυτό κομμάτι του trikkipress.gr να μην το αλλάξετε, κρατήστε το όσο μπορείτε…. Φοβερή φωτό!

  Απάντηση
  • Χρήστος Λαϊάκης. (Αθήνα)

   Ευχαριστούμε γιά την όμορφη φωτογραφία.
   Είμαι από τους παλιούς Τρικαλινούς που έχουν νοσταλγήσει τα παλιά ανθρώπινα Τρίκαλα
   Ευχαριστώρ

   Απάντηση
 • Χρήστος Λαϊάκης. (Αθήνα)

  Ευχαριστούμε γιά την όμορφη φωτογραφία
  Είμαι από τους παλιούς Τρικαλινούς που έχω νοσταλγήσει τα παλιά ανθρώπινα Τρίκαλα
  Ευχαριστώ

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας