Ο “λογαριασμός” του ΕΝΦΙΑ για τους Τρικαλινούς Reviewed by Momizat on . Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα... Από το τέλος Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα... Από το τέλος Rating: 0

Ο “λογαριασμός” του ΕΝΦΙΑ για τους Τρικαλινούς

Ο “λογαριασμός” του ΕΝΦΙΑ για τους Τρικαλινούς

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα… Από το τέλος του μήνα ή το αργότερο από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου χιλιάδες Τρικαλινοί ιδιοκτήτες  θα κληθούν να διαχειριστούν την υποχρέωση καταβολής του πιο άδικου και σκληρότερου φόρου επί των ακινήτων όλων των εποχών.

PLATEIA KTEL TRIKALA

Συμπερασματικά η πλειοψηφία των φορολογουμένων στον Δήμο Τρικκαίων  είτε θα πληρώσει τον ίδιο φόρο είτε κατ΄ ελάχιστα μειωμένο.

Οι υπόλοιποι όμως θα διαπιστώσουν αύξηση του φόρου για τρεις βασικούς λόγους: * Επειδή αυξήθηκε ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων, έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου.

 * Επειδή μειώθηκε στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές, που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2.000.000 ευρώ.

* Και τέλος επειδή δεν ισχύει η έκπτωση του 20%, που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 για τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Εξαιτίας των αλλαγών αυτών ιδιοκτήτες με κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα αλλά και με ακίνητα των οποίων η αξία ανέρχεται από 200.001 έως 250.000 ευρώ αναμένεται να επιβαρυνθούν από 10-50 ευρώ, και όσοι έχουν περιουσία άνω των 250.000 ευρώ ο φόρος θα κυμαίνεται από 50 ευρώ και πάνω.

Επιπροσθέτως μια στις δύο επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τις οποίες ιδιοχρησιμοποιούν, ενώ έως και πέρυσι απαλλάσσονταν…

Και επειδή βεβαίως ο συντελεστής υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου, αυξήθηκε από το 0,5%, στο 0,55% οι αυξήσεις θα είναι τουλάχιστον της τάξεως του 10%.

TRIKALA AAA

Ειδικότερα, εν όψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2016, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι:

 

  • Η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2016 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 8:00 και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης-ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2016 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2016.
  • Οι εφαρμογές Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ-Ε1), καθώς και η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2017, δεν θα είναι διαθέσιμες την ίδια ημέρα, μεταξύ 8:00-12:00.
  • Οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2015), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Υπάρχουν όμως και λάθη που ίσως κοστίσουν ακριβά στους φορολογούμενους:

  • Ημιτελές κτίσμα: Στήλη 10, κωδικός 99 του πίνακα 1 Ε9. Αν δεν έχει δηλωθεί, χάνεται η έκπτωση 60%
  • Αγροτεμάχιο: Αν δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς η γεωγραφική του θέση, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία ολόκληρου του νομού. Πίνακας 2, στήλες 3,4,4α και 5.
  • Κτίσμα εντός αγροτεμαχίου: Αν δηλωθούν ως αγροικίες, πληρώνουν πενταπλάσιο φόρο. Πίνακας 2, στήλη 17.
  • Κυριότητα και επικαρπία: Από την ηλικία του επικαρπωτή εξαρτάται και το ποσοστό φόρου για τον ίδιο και αντίστοιχα για τον ψιλό κύριο. Η συμπλήρωση της ηλικίας στις στήλες 15,19,17 και 21 στον πίνακα 1.
  • Βοηθητικοί χώροι: Αν έχουν δηλωθεί ως κύριοι χώροι κατοικίας, χάνεται η έκπτωση 90%. Στη στήλη 13, πίνακας 1, τα συνολικά τετραγωνικά των  βοηθητικών χώρων.
  • Όροφος: Όσο ανεβαίνει, αυξάνεται και ο ΕΝΦΙΑ. Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος, ο λογαριασμός βγαίνει με συντελεστή ρετιρέ (6ος όροφος). Στήλη 11, πίνακας 1.
  • Συνιδιοκτησία: Αν έχει γίνει λάθος στο ποσοστό, ο φόρος υπολογίζεται με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%. Στήλες 16 και 20 στον πίνακα 1, στήλη 19 στον πίνακα 2.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή