"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Ο «Μεγάλος Αδελφός» εδώ και δεκαετίες συνεχίζει ανενόχλητα τις τηλεφωνικές υποκλοπές

lafarm

Σχετικά άρθρα

00
Ο «Μεγάλος Αδελφός» εδώ και δεκαετίες συνεχίζει ανενόχλητα το έργο του που δεν είναι άλλο από τις τηλεφωνικές υποκλοπές, όχι μόνο σε ευαίσθητες περιοχές της Αθήνας, όπως είναι το τρίγωνο μεταξύ του Πύργο Αθηνών, της Αμερικανικής Πρεσβείας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου, αλλά και σε πανελλαδική εμβέλεια.

Κινητά και σταθερά τηλέφωνα υπουργών, πολιτικών, βουλευτών, δημοσιογράφων, κομμάτων, μεγάλων επιχειρηματιών, ακόμη και απλών πολιτών, ακατάπαυστα παρακολουθούνται σε 24ώρη βάση, είτε με τα γνωστά «βαλιτσάκια» υποκλοπών, είτε μέσω δορυφόρων, είτε με ειδικά σκάνερ που είναι τοποθετημένα μέσα σε «βανάκια» ή μέσα σε ερμητικά κλειστά διαμερίσματα (γκαρσονιέρες), είτε με «υπερκορίους» στα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, κ.λπ.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα που συγκλόνισε το πολιτικό και όχι μόνο κόσμο, ήταν αυτό που αποκαλύφθηκε το 2005.

Οι υποκλοπές αποκαλύφθηκαν στις 4 Μαρτίου 2005, έπειτα από έναν έλεγχο ρουτίνας, που διεξήγαγε η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone στο λογισμικό της σύστημα. Οι υποκλοπές που αποκαλύφθηκαν αφορούσαν την διετία 2004-2005.

Η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ενημερώθηκε για τις υποκλοπές με καθυστέρηση μίας εβδομάδας, στις 10 Μαρτίου 2005.

Ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός κλήθηκε με απόλυτη μυστικότητα στο Μαξίμου και ενημερώθηκε για το ζήτημα αυτό. Από τότε κράτησε το στόμα του επτασφράγιστα κλειστό.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2006 δίνεται μία άκρως εντυπωσιακή όσο και πρωτόγνωρη για τα πολιτικά χρονικά της χώρας συνέντευξη Τύπου. Οι τότε υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Γιώργος Βουλγαράκης και Αναστάσιος Παπαληγούρας στη συνέντευξη αυτή γνωστοποιούν τις υποκλοπές.

Όπως ελέχθη τότε μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην Vodafone παρακολουθούνταν την περίοδο 2004-2005 περίπου 100 τηλέφωνα με τη χρήση 16 καρτοκινητών «τηλεφώνων-σκιών», τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες.

Ακολούθησε δικαστική έρευνα δύο ετών η οποία όμως δεν απέδωσε «καρπούς» και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο τον Αύγουστο του 2008.

Δύο χρόνια μετά, το 2010 ο φάκελος ξανάνοιξε με την εμφάνιση νέων στοιχείων που υποδείκνυαν υπόθεση κατασκοπείας με ανάμιξη της αμερικανικής πρεσβείας και αμερικανών πρακτόρων.

Το σκέλος αυτό της ανάκρισης είναι ακόμα «ανοικτό» στα χέρια του ανακριτή Δημήτρη Φούκα και όπως όλα δείχνουν η υπόθεση θα οδηγηθεί και πάλι στο αρχείο, λόγω της ιδιότητας των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή.

Άμεση εμπλοκή στην υπόθεση των υποκλοπών της επίμαχη διετίας έχει και ο θάνατος του υπαλλήλου της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη.

Ο Τσαλικίδης ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας Vodafone και βρέθηκε νεκρός στις 9 Μαρτίου 2005 μία μέρα πριν γνωστοποιηθεί στις αρχές η ύπαρξη του ύποπτου λογισμικού.

Αρχικά ο θάνατός του Τσαλικίδη αποδόθηκε σε αυτοκτονία. Όταν όμως η υπόθεση άνοιξε πάλι το 2010, μετά την ύπαρξη νέων στοιχείων, υπήρξε στενή διασύνδεση του θανάτου με την υπόθεση των υποκλοπών. Κάτι που ενίσχυσε την εκδοχή ότι Τσαλικίδης δολοφονήθηκε.

Αν οι σελίδες της πολιτικής ιστορίας γυρίσουν πίσω θα σταματήσουν την περίοδο 1981-1989 όπου και πάλι το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών κυριαρχεί.

Πρωταγωνιστές ήταν τότε ο Θεοφάνης Τόμπρας (στέλεχος του ΟΤΕ και πρώην αξιωματικός διαβιβάσεων του στρατού) και προσωπικός φίλος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και ο Χρήστος Μαυρίκης που εμφανίζεται με πλήθος κασέτες τηλεφωνικών υποκλοπών και ισχυρίζεται ότι τις πραγματοποίησε κατ’ εντολήν της Ν.Δ.

Οι κασέτες με τις τηλεφωνικές υποκλοπές (συνομιλίες) πωλούνται σε καροτσάκια στην Ομόνοια έναντι εξευτελιστικά χαμηλού αντίτιμου (σε δραχμές τότε).

Στις 16 Ιουνίου 1994, η Βουλή παρέπεμψε ως «υποκλοπέα» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο), αλλά στην συνέχεια τον Ιανουάριο του 1995 αναστέλλεται η δίωξη από την Βουλή με μυστική ψηφοφορία.

Τα χρόνια περνούν, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά ο μεγάλος αδελφός συνεχίζει την δράση του, κάτω από το αδιάφορο βλέμμα των αρμοδίων αρχών, που με τίποτα δεν θέλουν να πιάσουν στα χέρια τους την «καυτή πατάτα» των υποκλοπών.

Έτσι, πριν από λίγες μέρες φούντωσε και πάλι το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πραγματοποιούνται τηλεφωνικές υποκλοπές και επεμβάσεις σε κινητά τηλέφωνα σε περιοχές στις οποίες στεγάζονται γραφεία κομμάτων, καθώς και σε άλλα κεντρικά κομβικά σημεία της Αθήνας.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Καλούδης, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση θα ερευνήσει αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών και προσωπικών δεδομένων κατ εξακολούθηση και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων κατ΄ εξακολούθηση με σκοπό παράνομο περιουσιακό όφελος και βλάβη τρίτου.

Σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα που έγινε με ειδική συσκευή-σαρωτή Cryptophone 500 της γερμανικής εταιρείας GSMK, εντοπίστηκαν καταγραφές σε μικρή απόσταση από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού, στην Πλατεία Κουμουνδούρου που βρίσκεται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, προς την πλευρά των Εξαρχείων και της Σόλωνος.

Στο «κόκκινο» ανέβηκαν οι ενδείξεις για της καταγραφής ύποπτης δραστηριότητας υποκλοπών στο γνωστό τρίγωνο που περικλείεται ανάμεσα στον Πύργο Αθηνών, την Αμερικανική Πρεσβεία και την οδό Παπαδιαμαντοπούλου.

Πρόστιμα 145.000 ευρώ στον ΟΤΕ λόγω κοριών

Τώρα έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και Αρχή Προστασίας Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και επιβεβαιώνουν την τοποθέτηση «κοριών» σε υπαίθριους κατανεμητές του ΟΤΕ (τα γνωστά ΚΑΦΑΟ).

Παράλληλα, τόσο το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο όσο και η αρμόδια για τα θέματα αυτά ανεξάρτητη αρχή (ΑΔΑΕ) διαπιστώνουν ότι υπάρχουν και λειτουργούν τα γνωστά «βαλιτσάκια» των υποκλοπών.

Για τους λόγους αυτούς, από την μια πλευρά η ΑΔΑΕ επιβάλλει τρία πρόστιμα συνολικού ύψους 145.000 ευρώ στο ΟΤΕ λόγω της αδιάφοράς του να λάβει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή παραβιάσεων του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών και για μη έγκαιρη ενημέρωση της Αρχής για τα επίμαχα συμβάντα και από την άλλη έρχεται το ΣτΕ με τρεις αποφάσεις του και επικυρώνει τις αποφάσεις της ΑΔΑΕ.

Τα περιστατικά της τοποθέτησης και αποκάλυψης των κορών στα ΚΑΦΑΟ, αλλά και το κυνηγητό των «πρακτόρων» μέσα σε πολυκατοικία περιγράφονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το κυνήγι των «πρακτόρων» και οι αφαίρεση «κοριών»

Μέσα σε πολυκατοικία στα Νέα Φιλαδέλφεια κυνηγούσαν και τελικά συνέλαβαν άτομο που τοποθετούσε κοριό, ενώ κουβαλούσε πάνω του όλα τα αναγκαία σύνεργα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Συγκεκριμένα, υπέπεσε στην αντίληψη υπάλληλοι του ΟΤΕ ότι άγνωστος «μαστόρευε» σε υπαίθριο κατανεμητή του κέντρου της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο άγνωστος αυτός αφού άφησε ανοικτό τον υπαίθριο κατανεμητή μπήκε στην συνέχεια στην απέναντι πολυκατοικία και έπιασε δουλεία στον εσωτερικό κατανεμητή της πολυκατοικίας.

Ο υπάλληλος του ΟΤΕ μπήκε και αυτός στην πολυκατοικία και ζήτησε από το άγνωστο άτομο να πληροφορηθεί τι έκανε εκεί στον κατανεμητή της πολυκατοικίας.

Τότε ο άγνωστος το έβαλε στα πόδια, ανεβαίνοντας τους ορόφους τον ένα μετά τον άλλο, επιχειρώντας να διαφύγει από την ταράτσα της πολυκατοικίας.

Όμως εγκλωβίστηκε στον τελευταίο όροφο και αφού ο υπάλληλος του ΟΤΕ ειδοποίησε το «100», συνελήφθη τελικά από την Αστυνομία.

Στην τσάντα του βρέθηκαν κασετόφωνα, κασέτες, ανιχνευτές, χειροτηλέφωνο, κλειδιά ασφαλείας κατανεμητών και κατσαβίδια. Όλα τα εργαλεία κατασχέθηκαν.

Τα άλλα τρία περιστατικά τηλεφωνικών υποκλοπών για τα οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα από την ΑΔΑΕ στον ΟΤΕ εξελίχθηκαν σε νησί του Αιγαίου.

Αναλυτικότερα, κατά την διάρκεια ελέγχου τηλεφωνικής γραμμής συνδρομητή, υπάλληλος του ΟΤΕ διαπίστωσε ότι ένας πόλος του καλωδίου σύνδεσης (ραζίμ όπως λέγεται) που αντιστοιχούσε στην γραμμή που πραγματοποιούσε τον έλεγχο, είχε κοπεί και είχε παρεμβληθεί κοριός (πομπός μεταδόσεως συνομιλιών).

Ο ΟΤΕτζής αφαίρεσε τον κοριό και τον παρέδωσε στην Αστυνομία.

Στο ίδιο νησί είχαν τοποθετηθεί δύο ακόμη κοριοί, σε αντίστοιχες τηλεφωνικές γραμμές σε ΚΑΦΑΟ και παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις συνομιλίες.

Η ΑΔΑΕ επέβαλε τα επίμαχα πρόστιμα των 145.000 ευρώ στον ΟΤΕ για παραβάσεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας περί απορρήτου των τηλεφωνικών υποκλοπών και συγκεκριμένα για:

-Ελλιπή μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών,

-Μη ενημέρωση της ΑΔΑΕ, με αποτέλεσμα να μην παρίστανται εκπρόσωποι της Αρχής κατά τον χρόνο κατάσχεσης των αντικειμένων παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών (κοριών, κ.λπ.) που βρέθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις τηλεφωνικών υποκλοπών.

Σε ανάλογες περιπτώσεις ευρημάτων υποκλοπών (κοριών και άλλων τεχνικών μέσων παρακολούθησης κινητών και σταθερών τηλεφώνων, περιστατικά ασφαλείας, όπως λέγονται), ο τηλεπικοινωνιακός φορέας έχει υποχρέωση από την νομοθεσία να ενημερώνει αμέσως την Αρχή, προκειμένου άνθρωπός της να είναι παρόν κατά την αφαίρεση των κοριών και κατά την διενέργεια των ανακρίσεων, είτε αυτές γίνονται από την Αστυνομία είτε από την Εισαγγελία.

Ο ΟΤΕ υποστήριξε, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι δεν έχει την υποχρέωση να ενημερώνει για τα περιστατικά υποκλοπών την Αρχή.

Όμως, ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός υποστήριξε στο ΣτΕ ότι και αν ακόμα υποτεθεί ότι ο νόμος προβλέπει την υποχρέωση να παρίσταται εκπρόσωπος της ΑΔΑΕ κατά τις ανακριτικές πράξεις, αυτός που πρέπει να ενημέρωση την Αρχή είναι η Αστυνομία ή η Εισαγγελία, όχι πάντως ο ΟΤΕ.

Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε από τους συμβούλους Επικρατείας, καθώς αποφάνθηκαν ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 19 Συντάγματος) που εξασφαλίζουν το απόρρητο των επικοινωνιών (μέσω της ΑΔΑΕ), αλλά και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ρητά προβλέπεται η υποχρέωση των τηλεφωνικών παρόχων να ενημερώνουν αμέσως για ζητήματα ασφαλείας και απορρήτου των επικοινωνιών.

Σε αντίθετη περίπτωση θα παρεμποδιζόταν η αποτελεσματική άσκηση του έργου της ΑΔΑΕ, η οποία είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη Αρχή και η ύπαρξη της δεν συνδέεται με τις ενέργειες των άλλων Αρχών, «έστω και των δικαστικών».

Πάντως πριν ένα χρόνο (16.2.2014) και πάλι το Πρώτο ΘΕΜΑ είχε αποκαλύψει ότι από το ένα άκρο έως στο άλλο της Ελλάδας τα υπαίθρια ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ είναι γεμάτα κοριούς, πομπούς, μαγνητοφωνάκια και παράλληλες συνδέσεις, με αποτέλεσμα οι συνδιαλέξεις σταθερής τηλεφωνίας να μην προσφέρουν καμιά απολύτως ασφάλεια.

Το περασμένο έτος είχε αποκαλυφθεί ότι σε επτά υπαίθριους κατανεμητές του ΟΤΕ (τα γνωστά ΚΑΦΑΟ), που βρίσκονται σε διάφορα σημεία των δρόμων, άγνωστοι -η ταυτότητα των οποίων ουδέποτε αποκαλύφθηκε- αφού τους παραβίασαν ή τους άνοιξαν με αντικλείδι, τοποθέτησαν κοριούς, πομπούς και μαγνητοφωνάκια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης