Ο Νίκος Χαλαστάρας με τα «χρυσά µήλα» από τα Λεχώνια Μαγνησίας

Οι παιδικές αναµνήσεις του Νίκου Χαλαστάρα από τα Λεχώνια Μαγνησίας είναι πολύχρωµες, γεµάτες βερίκοκα, δαµάσκηνα, αχλάδια, κυδώνια και τόσα άλλα φρούτα που παρήγαγε το κτήµα της οικογένειάς του. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να µείνει στον τόπο του και να επικεντρωθεί στην υπόθεση κυδώνι.

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου – Agronews
«Καθώς η παραγωγή µας αυξάνεται, ζητούµενο παραµένει η οργάνωση»
Φέτος, η παραγωγή του κτήµατος των 20 στρεµµάτων του παραγωγού έφτασε τους 30 τόνους, ενώ ο ίδιος προβλέπει ότι την επόµενη πενταετία θα υπερδιπλασιαστεί, καθώς το 70% των δέντρων είναι ακόµα σε µη παραγωγική ηλικία. Η διάθεση των προϊόντων γίνεται αυτή τη στιγµή αποκλειστικά στη βιοµηχανία γλυκών των αδελφών Γεωργούλα στην Πορταριά για την παραγωγή γλυκών κουταλιού και µαρµελάδων υψηλής διατροφικής αξίας.
«Η γενιά που ακολουθεί έχει ποτιστεί µε το ίδιο µεράκι, όπως βλέπω και από τον γιο µου Απόστολο, που αν και φοιτεί στην Πολυτεχνική Σχολή Βόλου, ασχολείται εντατικά µε τη γη.
Στόχος µας είναι η καθετοποίηση της παραγωγής, η οργάνωση οµάδας παραγωγών για τη διάθεση και εξαγωγή των προϊόντων στο εξωτερικό ως φρούτο αλλά και σε άλλες χρήσεις του, όπως η παρασκευή καλλυντικών και φαρµάκων.
∆εν υπάρχει όµως συλλογική οργάνωση των παραγωγών αν και παρήγορο είναι ότι όλο και περισσότεροι νέοι ασχολούνται µε την καλλιέργεια και βλέπουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη οµαδοποίησης στην παραγωγή αλλά κυρίως στην τελική διάθεση.
Ευελπιστώ ότι ο αέρας της δηµιουργίας τους σε συνδυασµό µε την πείρα των µεγαλύτερων θα φέρουν και τα επιθυµητά αποτελέσµατα»