"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Ο Νίκος Χαλαστάρας με τα «χρυσά µήλα» από τα Λεχώνια Μαγνησίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Οι παιδικές αναµνήσεις του Νίκου Χαλαστάρα από τα Λεχώνια Μαγνησίας είναι πολύχρωµες, γεµάτες βερίκοκα, δαµάσκηνα, αχλάδια, κυδώνια και τόσα άλλα φρούτα που παρήγαγε το κτήµα της οικογένειάς του. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να µείνει στον τόπο του και να επικεντρωθεί στην υπόθεση κυδώνι.

kidonia

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου – Agronews

«Θα µε ρωτήσετε γιατί επέλεξα την κυδωνιά ανάµεσα σε τόσα άλλα είδη;», αναφέρει ο ίδιος. «Το ατού της καλλιέργειας είναι ότι το µεσοδιάστηµα από τη φύτευση µέχρι την παραγωγή είναι µικρό. Ήδη από τον 3ο χρόνο αποδίδει ως 15 κιλά το δέντρο και στη δεκαετία µε συστηµατική καλλιέργεια φτάνει έως και τους 10 τόνους το στρέµµα, ενώ οι καλλιεργητικές της απαιτήσεις είναι επίσης µικρότερες». Ο κ. Χαλαστάρας µπόρεσε επίσης να βασιστεί στην αξία της τοπικής ποικιλίας του αφροκύδωνου, πο όπως τονίζει, είναι η καλύτερη όσον αφορά στη µεταποίηση.

«Καθώς η παραγωγή µας αυξάνεται, ζητούµενο παραµένει η οργάνωση»

Φέτος, η παραγωγή του κτήµατος των 20 στρεµµάτων του παραγωγού έφτασε  τους 30 τόνους, ενώ ο ίδιος προβλέπει ότι την επόµενη πενταετία θα υπερδιπλασιαστεί, καθώς  το 70% των δέντρων είναι ακόµα σε µη παραγωγική ηλικία. Η διάθεση των προϊόντων γίνεται αυτή τη στιγµή αποκλειστικά στη βιοµηχανία γλυκών των αδελφών Γεωργούλα στην Πορταριά για την παραγωγή γλυκών κουταλιού και µαρµελάδων υψηλής διατροφικής αξίας.

«Η γενιά που ακολουθεί έχει ποτιστεί µε το ίδιο µεράκι, όπως βλέπω και από τον γιο µου Απόστολο, που αν και φοιτεί στην Πολυτεχνική Σχολή Βόλου, ασχολείται εντατικά µε τη γη.

Στόχος µας είναι η καθετοποίηση της παραγωγής, η οργάνωση οµάδας παραγωγών για τη διάθεση και εξαγωγή των προϊόντων στο εξωτερικό ως φρούτο αλλά και σε άλλες χρήσεις του, όπως η παρασκευή καλλυντικών και φαρµάκων.

∆εν υπάρχει όµως συλλογική οργάνωση των παραγωγών αν και παρήγορο είναι ότι όλο και περισσότεροι νέοι ασχολούνται µε την καλλιέργεια και βλέπουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη οµαδοποίησης στην παραγωγή αλλά κυρίως στην τελική διάθεση.

Ευελπιστώ ότι ο αέρας της δηµιουργίας τους σε συνδυασµό µε την πείρα των µεγαλύτερων θα φέρουν και τα επιθυµητά αποτελέσµατα»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης