"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.5 C
Trikala

Ο πατέρας όλων των ποταμών.Aχελώος – Το πρώτο του όνομα ήταν ”Φόρβας”. Τον λένε και Ασπροπόταμο ή Άσπρο και Αργυροδίνη. Ακ Σου (Ασπρόνερο)

lafarm

Σχετικά άρθρα

ΑΧΕΛΩΟΣ – ΜΕΣΟΧΩΡΑ – ΜΕΓΑΛΟ ΦΡΑΓΜΑ

Ο πατέρας όλων των ποταμών. Το πρώτο του όνομα ήταν ”Φόρβας”. Τον λένε και Ασπροπόταμο ή Άσπρο και Αργυροδίνη. Ακ Σου (Ασπρόνερο) τον λέει και ο ΄Εβλια Τσελεμπί, Τούρκος περιηγητής (1668).
Η ρίζα ”-αχ” (σανσκριτικά) σημαίνει νερό και ”λώιος, λώων” που σημαίνει καλύτερος.

Στην Ιλιάδα του ο Όμηρος θεωρούσε ανώτερο του Αχελώου μόνο το Δία “τω Δίι ουδέ κρείων”. Mαζί του πάλεψε ο ημίθεος Ηρακλής για χάρη της Δηιάνειρας, της κόρης του βασιλιά της Καλυδώνας Οινέα. Μετά από μεγάλη γιγαντομαχία ο Ηρακλής νίκησε τον Αχελώο, αφού του έσπασε το ένα κέρατο και τον έριξε στο χώμα. O Αχελώος, για να πάρει πίσω το σπασμένο κέρατο, έδωσε στον Ηρακλή το Κέρας της Αμάλθειας, που ήταν πηγή αφθονίας και γονιμότητας. Tα άφθονα νερά του ξεχείλιζαν στο πέρασμά του και γονιμοποιούσαν τη γη των Ακαρνάνων και Αιτωλών.H αιτία των έριδων μεταξύ των δύο λαών ήταν η εκάστοτε μεταβολή της κοίτης του Αχελώου.

Ο Αριστοτέλης στο έργο του κάνει πολλές φορές αναφορές στον Αχελώο. “Ἑλλάς ἐστίν η περί την Δωδώνην καί τον Αχελώον”. “Σπάνιον γάρ το γένος το των λεόντων ἐστί καί οὐκ ἕν πολλῷ γίνεται τόπῳ, ἀλλά της Εὐρώπης ἀπάσης ἕν τῷ μεταξύ του Αχελώου καὶ του Nέσσου ποταμοῦ” , “καί κάπρος (ψάρι) ὁ εν τῷ Αχελώῳ”.Επίσης ο Αριστοτέλης αναφέρεται και στο Γλανίδι, ενδημικό ψάρι του Αχελώου (που υπάρχει και στην Tριχωνίδα).

Ο Θουκυδίδης τον αποκαλεί “ποταμόν της Ελλάδος”. Είναι η αφορμή των πολέμων, των αμφισβητήσεων αλλά και της ενότητας.

Για την κοίτη του ορμητικού αυτού και γενναιόδωρου ποταμού και τις εκτροπές της που κρατάει από τ΄ αρχαία χρόνια και μας ταλανίζει μέχρι σήμερα, το Μεγάλο Φράγμα της Μεσοχώρας και ποιο το όφελος ή η ζημιά, θα μιλήσουμε, σήμερα, με τους καλεσμένους μας, την κ. Βούλα Βλάχου, νηπιαγωγό, υπάλληλο του Υπ. Παιδείας και με τον κ. Τάσο Κεφαλά, ηλεκτρολόγο-μηχανικό.

Καλή Ακρόαση!
(φωτο: 1) το Φράγμα της Μεσοχώρας, 2) Βούλα Βλάχου, 3) ο Ηρακλής κι ο Αχελώος, 4) Τάσος Κεφαλάς)

‘Η ΜΙΚΡΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ”, σήμερα, 18.00 – 19.00
Φωνή της Ελλάδας (DIASPORA – Voice of Greece)
με την Νικολέττα Λιακοσταύρου

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτά που αναγράφει ο συντάκτης του άρθρου περί της τάχα σανσκριτικής προελεύσεως της ρίζας «-Αχ» (σανσκριτικά) είναι άτοπο.
    Η ρίζα «Αχ-» εκ της οποίας αρχίζουν τα ονόματα πολλών ποταμών όπως Αχελώος, Αχέροντας, προέρχεται εκ της αρχαιοελληνικής λέξεως «Αχέω» ή «Αχός» (εκ του «Ηχέω»), που σημαίνει, ο ήχος των ορμητκών υδάτων. Και ως προσηγορικόν, πάν ρεύμα, πάς χείμαρρος, και εν γένει το ύδωρ. Το Αχέω έγινε στα λατινικά «Αqua» = νερό. (βλ.π Βιργίλιος Acheloia). Εξ’ ού και το όνομα Αχιλλεύς, ο εμβαπτισθείς από την μητέρα του στον νερό, για να μείνει αθάνατος. Καλό είναι να ανατρέχουμε πρώτα στην δική μας πλούσια και μοναδική ετυμολογία των λέξεων και όχι στο δήθεν «εξ’ ανατολών φως».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης