Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται από τη θέση της γυναίκας (καθαρίστριας) σε αυτή Reviewed by Momizat on . Έκλεισε μία εβδομάδα από τότε που οι καθαρίστριες του Νοσοκομείου Τρικάλων βρίσκονται σε κινητοποίηση διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 6 μηνών. Η απάντηση του εργολ Έκλεισε μία εβδομάδα από τότε που οι καθαρίστριες του Νοσοκομείου Τρικάλων βρίσκονται σε κινητοποίηση διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 6 μηνών. Η απάντηση του εργολ Rating: 0

Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται από τη θέση της γυναίκας (καθαρίστριας) σε αυτή

Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται από τη θέση της γυναίκας (καθαρίστριας) σε αυτή

Έκλεισε μία εβδομάδα από τότε που οι καθαρίστριες του Νοσοκομείου Τρικάλων βρίσκονται σε κινητοποίηση διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 6 μηνών. Η απάντηση του εργολάβου στο δίκαιο αίτημά τους ήταν η απόλυση!

Η εταιρία ανακοίνωσε σε τέσσερις καθαρίστριες ότι απολύονται και σε άλλες τέσσερις ότι βγαίνουν σε υποχρεωτική άδεια με προφανή σκοπό να τις απολύσει μόλις επιστρέψουν για δουλειά.

Πριν το Πάσχα, ο συγκεκριμένος εργοδότης, η ίδια εταιρία, η εταιρία καθαρισμού Ευθύμιος Τσιάτσος &ΣΙΑ ΟΕ, απέλυσε άλλες τρείς καθαρίστριες: τις δύο επειδή πήγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, και την τρίτη επειδή δεν υπέγραψε παράνομα χαρτιά, ότι πληρώθηκε δηλαδή για τρείς μήνες, ενώ πληρώθηκε για ένα.

Η εταιρία καθαρισμού Ευθύμιος Τσιάτσος &ΣΙΑ ΟΕ απέλυσε μέσα σε 4 μήνες 7 καθαρίστριες και μαζί με τις τέσσερις που σκοπεύει να απολύσει τον Αύγουστο, σύνολο 11!

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων, ο κ. Σουφλιάς, δεν έκανε τίποτα παρά τα επανειλημμένα αιτήματα και διαβήματατων καθαριστριών, και του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους να βρουν κάπου ένα στήριγμα. Όπως δεν έκανε τίποτα και ο υποδιοικητής, ο κ. Μπάρδας, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος. Για να παίρνει όμως το μισθό από τη φορολόγηση του λαού, είναι αρμόδιος.

Οι πρώην και νυν κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού τηρούν σιγήν ιχθύος.

Το ίδιο και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων.

Κανένας τους δεν θεώρησε άξιο προσοχής το γεγονός ότι κάποιες καθαρίστριες, οι οποίες ζουν από τη δουλειά τους, δεν μπορούν να ζήσουν πια, διότι δεν πληρώνονται και διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα: να δουλεύουν, να πληρώνονται για τη δουλειά τους, να ζήσουν!

Όλοι τους θεώρησαν επίσης ανάξιο να πάρουν θέση απέναντι στις απολύσεις και στις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες που αναδείχθηκαν από την κινητοποίηση των καθαριστριών.

Τα κονδύλια για την καθαριότητα του Νοσοκομείου Τρικάλων δεν είναι λίγα, όπως και τα κέρδη του εργολάβου.

Μερικές απλές αριθμητικές πράξεις θα μας δώσουν την εικόνα:

– Στον εργολάβο δουλεύουν 38 περίπου καθαρίστριες, 4-6 ώρες την ημέρα και αμείβονται με ωρομίσθιο 3,5 ευρώ την ώρα, δηλαδή περίπου 17,5 ευρώ κατά μέσο όρο μεροκάματο, αν υπολογίσουμε 5 ώρες δουλειά που είναι το πιο συνηθισμένο ωράριο στο συγκεκριμένο συνεργείο καθαρισμού.

– Πολλαπλασιάζουμε το μεροκάματο των 17,5 ευρώ επί 20-26 μέρες δουλειάς, ανάλογα με το μήνα, και έχουμε σαν αποτέλεσμα 350-450 ευρώ μηνιαίος μισθός.

– Τον μέσο μηνιαίο μισθό των 400 ευρώ τον πολλαπλασιάζουμε με τις 38 καθαρίστριες και μας βγάζει το ποσό των 15.200 ευρώ το μήνα τα οποία αποτελούν τους μηνιαίους μισθούς όλων των καθαριστριών.

Ο εργολάβος πήρε τις προηγούμενες μέρες το ποσό των 240.000 ευρώ, το οποίο αποτελούσε εξόφληση του τελευταίου τριμήνου από την προηγούμενη σύμβασή του με το Νοσοκομείο Τρικάλων.

Πράγμα που σημαίνει ότι για τους τρείς μήνες υπηρεσιών που παρείχε στο Νοσοκομείο ο εργολάβος πήρε 240.000 ευρώ και πλήρωσε στις καθαρίστριες 45.600 ευρώ.

Για τις 38 καθαρίστριες 45.600 ευρώ και για τον εργολάβο 194.400 μέσα σε τρείς μήνες!

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος, ο οποίος είχε παλιότερα σύμβαση για τον καθαρισμό της ΣΜΥ και έφυγε οφείλοντας δεδουλευμένα, με το ίδιο προσωπικό και οικονομικό κόστος δραστηριοποιείται και σε άλλους χώρους, όπως είναι για παράδειγμα το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Τρικάλων, από την οποία εισπράττει 1600 περίπου ευρώ το μήνα και δίνει σε δύο καθαρίστριες που καθαρίζουν από 210 ευρώ, ενώ δραστηριοποιείται επίσης σε ιδιωτικούς χώρους.

Εισπράττει δηλαδή και από αλλού, με αποτέλεσμα τα κέρδη να πολλαπλασιάζονται.

Να δούμε τώρα με ποιες πλάτες δουλεύει ο εργολάβος.

Η σύμβαση του εργολάβου με το Νοσοκομείο Τρικάλων έληξε τον περασμένο Γενάρη. Από τότε μέχρι τώρα ο εργολάβος συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες στο Νοσοκομείο χωρίς κανένα χαρτί, χωρίς καμία σύμβαση. Γιατί άραγε;

 

  • Μήπως επειδή ο Διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων, και ξάδελφος του πρώην υπουργού της ΝΔ, είναι φίλος και συγγενής;
  • Μήπως επειδή ο επονομαζόμενος πρέσβης από τη Τζούρτζια ο οποίος διατέλεσε Πρόεδρος της ΜΚΟ Humanet και αποσπάστηκε το 2012 από τον κύριο Σαμαρά, τον Πρωθυπουργό της χώρας, σαν ειδικός Γραμματέας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων είναι κουνιάδος του;
  • Μήπως επειδή οι κυβερνητικοί βουλευτές και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα αυτές τις σχέσεις τις γνωρίζουν και συναινούν σε κάθε αυθαιρεσία και παρανομία;

 

Πολλοί από αυτούς, αλλά και άλλοι, θα συναντηθούν τις μέρες αυτές στη Τζούρτζια Ασπροποτάμου, στο βλάχικο κεφαλοχώρι κάτω από τον πλάτανο στον οποίο φωτογραφήθηκε η κυρία Δήμα, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου με τον κύριο Σκρέκα, τον κυβερνητικό βουλευτή, ο οποίος, πριν ακόμα να γίνουν επίσημα οι απολύσεις των αγωνιζόμενων καθαριστριών, έσπευσε να κλείσει κάποιες τρύπες στις υποχρεώσεις του απέναντι σε ψηφοφόρους του, στέλνοντας για δουλειά 4-5 γυναίκες στον εν λόγω εργολάβο.

Και την ίδια στιγμή που δεν παίρνει θέση ενάντια στις παρανομίες του εργολάβου, του Νοσοκομείου και της κυβέρνησης και υπέρ των καθαριστριών, παίρνει θέση υπέρ της εξαίρεσης των ταμείων των ένστολων από τις συγχωνεύσεις, όπως και ο κύριος Βλαχογιάννης παίρνει θέση υπέρ της αποκατάστασης των απολαβών τους.

Φαίνεται ότι για αυτούς οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι δεύτερης κατηγορίας.

Στην κυρία Δήμα ανατέθηκε από το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Παπαστεργίου, η υπεύθυνη θέση του πολιτισμού και του θεάτρου. Ο πολιτισμός, άραγε, εξαντλείται στον μύλο του Ματσόπουλου και στο Φρούριο; Είναι πολιτισμός η φτώχεια, η εξαθλίωση, ανεργία, η απλήρωτη εργασία, οι εκβιασμοί, οι απειλές, οι απολύσεις; Εφόσον στην πόλη μας συμβαίνουν τα παραπάνω, τότε αυτή είναι απολίτιστη, είναι βάρβαρη. Γιατί δεν ξεκινάει το έργο του εκπολιτισμού της πόλης η υπεύθυνη για αυτό από την εξάλειψη αυτών των φαινομένων; Γιατί δεν παίρνει θέση υπέρ των καθαριστριών;

Στο βαθμό που δεν το κάνει, τότε απέτυχε παταγωδώς στο πόστο της, πριν καν το αναλάβει!

Όλοι οι προαναφερθέντες, αλλά και άλλοι, βρίσκουν μια δεξαμενή, την εργολαβία στην καθαριότητα, για να ρίχνουν σε αυτή κάποιους ανθρώπους και να απαλλάσσονται έτσι, έστω και προσωρινά, από τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν προεκλογικά.

Με τον τρόπο αυτό όλοι κάνουν τη δουλειά τους: ο εργολάβος έχει δουλειά, απασχολεί προσωπικό και καλύπτει τις υποχρεώσεις των πολιτικών προσώπων και κυρίως, βγάζει κέρδη, μέρος των οποίων μπορεί να πάει και σε υποχρεώσεις έναντι των εξυπηρετούντων!

Οι πολιτικοί με τη σειρά τους διατηρούν τις πελατειακές τους σχέσεις, δεσμεύουν και υποχρεώνουν κόσμο και όλοι τους ζουν σε βάρος της κοινωνίας και προσπαθούν να διαιωνίσουν τη σάπια εξουσία και τα προνόμιά τους!

Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος…

Αποδεικνύεται με νούμερα ο λόγος για τον οποίο γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και τομέων τους: για να τα οικονομάνε κάποιοι ιδιώτες, φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση, και να κάνουν εξυπηρετήσεις στο κυβερνητικό και φιλοκυβερνητικό πολιτικό προσωπικό. Το κόστος το οποίο πληρώνει ο λαός είναι μεγαλύτερο από αυτό πριν τις ιδιωτικοποιήσεις. Για το λόγο αυτό, οι καθαρίστριες πρέπει να προσληφθούν απευθείας από το Νοσοκομείο και να σταματήσει το αίσχος και το σκάνδαλο των εργολάβων.

Κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας!

Το κεφαλαιοκρατικό σύστημα είναι σάπιο μαζί με το πολιτικό σύστημα που το υπηρετεί!

Η μόνη λύση είναι η ανατροπή τους!

Να ανατραπεί η κυβέρνηση της φτώχειας, της πείνας, της εξαθλίωσης, της μίζας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της ρεμούλας, της αρπαχτής, των πελατειακών σχέσεων, και το σάπιο κεφαλαιοκρατικό σύστημα της εκμετάλλευσης!

Οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες και η εργατική τάξη θα νικήσουν!

 

Δημήτρης Κάβουρας

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή