"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Ο πολιτισμός στο προσκήνιο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εξαιρετικά σημαντική η σημερινή ημέρα για τον πολιτισμό της χώρας μας και δη για την πόλη των Τρικάλων. Η διαχρονική πολιτιστική παρουσία εκφράζεται πλέον μέσα και από την απόκτηση ενός χώρου, που ενοποιεί διαφορετικές θρησκείες, αναδεικνύει πολιτιστικά ενδιαφέροντα, συμπυκνώνει λαϊκή παράδοση και αξιοποιεί τη μουσική. Ο λόγος, για το κεντρικό κτήριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων, η επανάχρηση για το οποίο ξεκινά από αύριο, καθώς σήμερα υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων υπέγραψε τη σύμβαση για το έργο «Επανάχρηση Κεντρικού κτηρίου παλαιών Φυλακών Τρικάλων – Υποέργο 2: Κέντρο Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης». Με προϋπολογισμό 2 εκατ. Ευρώ, η έκπτωση ανήλθε στο 14%, οπότε ο τελικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.719.999,98 ευρώ. Στο έργο μειοδότησε η Κ/Ξ Χρήστος Γ. Παπαγεωργίου, Αθανάσιος Λ. Σουλεμέτσης, ΜΕΤΡΟΝ ΑΤΕ – Ε. Παπαχρήστος και Σία Ε.Ε., Α. Μπίτη και Σία Ε.Ε.
Η υπογραφή της σύμβασης σημαίνει ότι η όλη διαδικασία των εργασιών, αρχίζει άμεσα. Θα διαρκέσει 14 μήνες, δηλαδή το έργο θα πρέπει να είναι έτοιμο τα Χριστούγεννα του 2015.
Έτσι, ολόκληρο το κτήριο θα μπορεί να παραδοθεί στους λάτρεις της ενασχόλησης με την παράδοσή μας στο λαϊκό τραγούδι, στη σύνδεση του χώρου των φυλακών με τους διπλανούς θρησκευτικούς χώρους, τον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και με το Κουρσούμ Τζαμί , με τις αναπλάσεις στον Ληθαίο ποταμό. Ήδη, εξάλλου, η παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο έχει ολοκληρωθεί ως προς τη διαμόρφωσή του, με βάση αρχιτεκτονική μελέτη – δωρεά στον Δήμο (από τη κ. Θεοδ. Βαρδούλη), που αποτέλεσε τη βάση για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης από τη Δ/νση Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, βραβευθείσα το 2013 και με βραβείο περιβαλλοντικής ευαισθησίας «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ». Επομένως, ολόκληρος ο χώρος συγκεντρώνει πλήθος στοιχείων, που θα τον αναδείξουν σε κυρίαρχο ως προς την πολιτιστική μας παράδοση.
Διότι εντός του κτηρίου θα λειτουργήσει το Κέντρο Έρευνας «Βασίλης Τσισάνης», αλλά και, ταυτοχρόνως, θα είναι πλέον επισκέψιμη η εξαιρετικά σημαντική – και πολύ πρόσφατη – ανακάλυψη των οθωμανικών λουτρών του Οσμάν Σαχ.

Ενδιαφέροντα στοιχεία

  1. Το συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου ανέρχεται σε 7.840,58 μ2
  2. Το κτήριο αποτελεί μέρος ενός συγκροτήματος, του οποίου η χρήση έχει περιέλθει στο Δήμο Τρικκαίων μετά τη λειτουργία των νέων φυλακών στην περιοχή «Μπαλκούρας», το έτος 2006.
  3. Το ισόγειο του διώροφου κτηρίου των παλαιών φυλακών αποτελείται από τα λείψανα των οθωμανικών λουτρών του Οσμάν Σαχ.
  4. Πάνω στην τοιχοποιία του χαμάμ κατασκευάστηκε ο όροφος των φυλακών Τρικάλων ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Σε κάρτ –ποστάλ του 1903 φαίνεται το διώροφο πλέον κτίσμα, με τα διανοιχθέντα παράθυρα στο ισόγειο του χαμάμ και τη στέγη του ημιτελή.
  5. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881) αποφασίστηκε η μεταφορά των φυλακών, που μέχρι τότε στεγάζονταν υπό άθλιες συνθήκες στο κέντρο της πόλης, στο χώρο των οθωμανικών λουτρών του Οσμάν Σαχ.
  6. Στόχος του Δήμου είναι να αναδείξει όλες τις φάσεις εξέλιξης του συγκροτήματος, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, προστατεύοντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό μνημείο όπως τα οθωμανικά λουτρά. Για τον σκοπό αυτό, υπό την επίβλεψη της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα εκτελεσθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες για τη διατήρηση και προστασία των αρχιτεκτονικών λειψάνων του οθωμανικού λουτρού στα πλαίσια της επανάχρησης του κεντρικού κτιρίου των παλαιών φυλακών Τρικάλων, στο ισόγειο του κτηρίου. Όσον αφορά στον όροφο, υπό την επίβλεψη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας (Δ.Τ.Υ.), θα στεγάσει το Κέντρο Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης».
  7. Η μελέτη επανάχρησης διατηρεί την εξωτερική μορφή του κτηρίου χωρίς επεμβάσεις καθώς και την εσωτερική διαρρύθμισή του. Το συνολικό εμβαδόν του κυρίως κτιρίου είναι 1.443,70 μ2.
  8. Ο Τσιτσάνης επιστρέφει στη γενέτειρα πόλη και τα στοιχεία και ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο του θα βρουν στέγη στις παλιές φυλακές των Τρικάλων.
  9. Σε μια έκταση 4.814 τ.μ. στην οποία δεσπόζει το διώροφο κτήριο των παλιών φυλακών, θα στεγαστεί το Κέντρο Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης», όπου θα εκτίθεται όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τη δωρεά της οικογένειας, καθώς και αυτό που ο Δήμος με δικούς του πόρους απέκτησε από συλλέκτες και ερευνητές.
  10. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, ο χώρος των παλαιών φυλακών, από χώρος εγκλεισμού, θα μετατραπεί σε χώρο ελεύθερης καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενώ παράλληλα θα αποδοθεί στους πολίτες ένα πάρκο αναψυχής και πολιτισμού συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων.

Από το γραφείο Τύπου

fylakes apo potami filakes2 filakes1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης