Ο πρόεδρος του Εδεσσαϊκού και η μη απογραφή των δημοτικών επιχειρήσεων Reviewed by Momizat on . ο ερώτημα, εάν οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ, δεν είναι… επιχειρήσεις των ΟΤΑ, ανέκυψε με τη δημοσιοποίηση 4 τρικαλινών (σε σύνολο 133 στη χώρα) επιχειρήσεων, που δεν ο ερώτημα, εάν οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ, δεν είναι… επιχειρήσεις των ΟΤΑ, ανέκυψε με τη δημοσιοποίηση 4 τρικαλινών (σε σύνολο 133 στη χώρα) επιχειρήσεων, που δεν Rating: 0

Ο πρόεδρος του Εδεσσαϊκού και η μη απογραφή των δημοτικών επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος του Εδεσσαϊκού και η μη απογραφή των δημοτικών επιχειρήσεων

ο ερώτημα, εάν οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ, δεν είναι… επιχειρήσεις των ΟΤΑ, ανέκυψε με τη δημοσιοποίηση 4 τρικαλινών (σε σύνολο 133 στη χώρα) επιχειρήσεων, που δεν απογράφτηκαν, όπως όριζε σχετικός νόμος. Ουσιαστικά η απογραφή θα αφορούσε στο αν και κατά πόσο οι επιχειρήσεις λειτουργούν με προσωπικό δανεισμένο από τους Δήμους, προκειμένου και αυτοί να ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Επίσης, στο αν και κατά πόσο επιχορηγούνται από τους Δήμους, προκειμένου να φανεί, πού πηγαίνουν τα χρήματα. Στον νομό μας δεν απογράφτηκαν οι ΚΕΝΑΚΑΠ (!), e-trikala, «ΠΥΛΗ» του Δ. Πύλης και τα Δημοτικά Σφαγεία Τρικάλων.
Ειδικά για το ΚΕΝΑΚΑΠ, αφορά και τους 4 Δήμους του νομού, καθώς όλοι έχουν πλέον μετοχές. Αλλά το ερώτημα που ισχύει και για το ΚΕΑΝΑΚΑΠ, ισχύει, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, και για τις άλλες τρεις: τι είδους επιχειρήσεις είναι;

Τυπικώς, δεν ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή στους Δήμους. Αυτοί κατέχουν συνήθως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στο μετοχικό τους κεφάλαιο (έως… ποσοστό Τσαουσέσκου). Αλλά τυπικώς, δεν έχουν προϋπολογισμό εκπονηθέν από Δήμο, δεν προσλαμβάνουν δημοτικούς υπαλλήλους, παρά μόνο επιχορηγούνται από προγράμματα που υλοποιούν.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών. Στ. Ντόλις, δήλωσε ότι θα απογραφούν, υπονοώντας, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ότι θα προτιμούσε διαπραγμάτευση. Οι επιχειρήσεις – ακόμη και ΔΕΥΑ – που δεν απογράφτηκαν, διά των προέδρων τους, που συνήθως είναι δημοτικοί σύμβουλοι, αρνούνται.
Όμως, υπάρχει ο εξής παραλογισμός: οι επιχειρήσεις συστάθηκαν από αυτούς, διοικούνται (συνήθως) από δημοτικούς συμβούλους, εξυπηρετούν σκοπούς των Δήμων, είναι ευέλικτες σε πολλά ζητήματα, αλλά δεν ανήκουν σε αυτούς. Κατά καιρούς, δε, ακούγονται διάφορα για προτάσεις ατόμων προς πρόσληψη, αλλά ουδείς μπορεί να στοιχειοθετήσει κάτι…
την ίδια ώρα, το χθεσινό «Εθνος» αποκάλυπτε «μεγάλο κόλπο» με τα συστήματα τηλεχειρισμού ύδρευσης που προμηθεύονταν δημοτικές επιχειρήσεις. Δηλαδή, ο προϊστάμενος στην Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος «προμήθευε» μελέτες για έργα τηλεχειρισμού των συστημάτων σε 15 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τέσσερις δήμους ανά την επικράτεια την τελευταία δεκαετία, προβάλλοντας τη θέση του στο υπουργείο Ανάπτυξης, από την οποία ελέγχεται, εάν εξασφάλιζε ή επιτάχυνε τη διαδικασία χρηματοδότησης των έργων.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από έλεγχο των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το 2013 και οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο να εμπλέκεται ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος με εταιρείες που προμήθευαν τα συγκεκριμένα συστήματα, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ανταγωνιστριών ότι αποκλείονται από τους διαγωνισμούς με έντεχνο τρόπο.

Προφανώς αυτά δεν ισχύουν παντού. Προφανώς οι έλεγχοι για τους τρόπους αναθέσεων για υλοποίηση έργων και εκπόνηση μελετών, δεν αφορούν τους πάντες. Αλλά μάλλον αυτό ψάχνει το κράτος: να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι και να φανεί, ποιος είναι τι!
Ομως, σε γενικές γραμμές, οι επιχειρήσεις δεν είναι αυτό που είναι, αλλά είναι κάτι άλλο, που δεν είναι αυτό που νομίζουμε ότι είναι, και για τον λόγο αυτό, ορισμένοι Δήμαρχοι θεωρούν ότι δεν είναι, ενώ το κράτος θεωρεί ότι είναι, άρα δεν είναι, ενώ είναι…

Αυτό ακριβώς,

που θα έλεγε και ο πρόεδρος του Εδεσσαϊκού.

Θανάσης Μιχαλάκης

(Πρώτη δημοσίευση ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 28-7-14)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή