Ο πόλεμος και η γέφυρα των Τρικάλων Reviewed by Momizat on . “Θύμα” της ανέλπιδης προσπάθειας των Βρετανών να αναχαιτίσουν τη γερμανική προέλαση μετά την κατάρρευση του Μετώπου το 1941, ήταν και η πέτρινη γέφυρα του Αγίου “Θύμα” της ανέλπιδης προσπάθειας των Βρετανών να αναχαιτίσουν τη γερμανική προέλαση μετά την κατάρρευση του Μετώπου το 1941, ήταν και η πέτρινη γέφυρα του Αγίου Rating: 0

Ο πόλεμος και η γέφυρα των Τρικάλων

Ο πόλεμος και η γέφυρα των Τρικάλων
“Θύμα” της ανέλπιδης προσπάθειας των Βρετανών να αναχαιτίσουν τη γερμανική προέλαση μετά την κατάρρευση του Μετώπου το 1941, ήταν και η πέτρινη γέφυρα του Αγίου Κωνσταντίνου στα Τρίκαλα. Αυτή, μαζί με τη “δίδυμη” γέφυρα της Μαρούγγενας ανατινάχθηκαν στις 18 Απριλίου 1941 από σαμποτέρ του 2ου Λόχου Αυστραλών Σκαπανέων με επικεφαλής τον Ταγματάρχη J. G. Wilson.
gefyraΗ συγκεκριμένη προπολεμική καρτ-ποστάλ που εξέδωσε ο Νίκος Κουρτίδης με σκοπό να αναδείξει το Κουρσούμ Τζαμί της πόλης μας, απαθανάτισε με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετική πετρόκτιστη γέφυρα, όπως επίσης και μια σκηνή από την καθημερινότητα των τότε Τρικαλινών.
Η γέφυρα αυτή υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας, στις αρχές του 18ου αιώνα, προκειμένου να συνδέσει τις συνοικίες Αγίου Κωνσταντίνου και “Καραμαλ”ή της πόλης. Τα αρχικά πέτρινα στηθαία αντικαταστάθηκαν με τα εικονιζόμενα μεταλλικά το 1886 (Σωτήριος Αποστ. Γοργογέτας: “Τα Πέτρινα Γεφύρια Του Ν. Τρικάλων”).
Μετά την ανατίναξή της, για μερικά χρόνια είχε στηθεί στη θέση της μια πρόχειρη ξύλινη κατασκευή και κατόπιν μια άχαρη τσιμεντένια πεζογέφυρα που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.
ΑΡΧΕΙΟ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΚΥΡΜΠΑ
(με δεξί κλικ ανοίγει σε νέο παράθυρο)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή