"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

7 C
Trikala

Ο ρεαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πραγματιστής, με αρκετές δόσεις κεϋνσιανισμού, αλλά πιο ριζοσπαστικός, ο Γιώργος Σταθάκης στη βραδινή του ομιλία στα Τρίκαλα, έκανε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε αμφίπλευρη διεύρυνση. Δεν είναι μόνο η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ για «λίστες στήριξης» πρώην υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το κάλεσμα προς ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγους και άλλες δυνάμεις. Αλλά η αίσθηση ότι η σιγουριά της επερχόμενης νίκης, οδηγεί σε σαφείς και πολύ συγκεκριμένες προτάσεις προς την κοινωνία για την οικονομία.
Επί της ουσίας, ο εκ των στελεχών του επόμενου κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, βουλευτής Χανίων, μίλησε με βάση το «πρόγραμμα της ΔΕΘ». Δηλαδή, το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και ήταν αυτό που σχεδόν εκτίναξε τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος (μαζί με τον απίθανο ΕΝΦΙΑ).
Ο κ. Σταθάκης μίλησε για τα δύο δεδομένα του προγράμματος: το ότι είναι άμεσα εφαρμόσιμο και το ότι έχει σαφή στοιχεία. Επανέλαβε τα του κόστους του προγράμματος, που στοχεύει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αναφέρθηκε στο «εργαλείο» της αναπτυξιακής τράπεζας που θα τα στηρίξει όλα αυτά, με πρώτο κεφάλαιο μόλις 2 δισ., αλλά που σύντομα θα φτάσει στα 10 δισ., για να καλύψει τμήμα των 12 δισεκατομμυρίων που θα στοιχίσει το πρόγραμμα (τα 3 θα προέλθουν από το κυνήγι συγκεκριμένης φοροδιαφυγής, σε πρώτη φάση).
Επίσης, ο κ. Σταθάκης δεν στάθηκε πολύ στα πολιτικά τεκταινόμενα, αφού η γενική εικόνα είναι η κατάρρευση της κυβέρνησης. Βεβαίως, δέχθηκε ερωτήσεις, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα – από αριστερή, εσωκομματική άποψη – αυτή για το τι θα συμβεί με τα «πειράματα» λειτουργίας εργοστασίων από εργάτες (όπως η ΒΙΟΜΕ). Ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι είναι ώριμη πια η κατάθεση σχετικής άποψης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι θα είναι και μελλοντικό νομοθέτημα. Για δε την εκκλησιαστική περιουσία, έκανε λόγο μόνο για φορολόγηση των αστικών ακινήτων, κάτι που μάλλον δεν ικανοποίησε μεγάλο τμήμα των παρευρισκομενων. Οι οποίοι, ήταν πολλών και διαφορετικών πολιτικών (και κομματικών) απόψεων, από όλο το φάσμα της κοινωνίας.
Tips
Αξίζει να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία:
– Ηταν εμφανές ότι πολλοί ήθελαν να μάθουν επακριβώς τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, χωρίς φιοριτούρες και αντιπολιτευτικές κορώνες άνευ ουσίας. Από την άλλη, η κριτική που ασκήθηκε, ήταν ότι ο κ. Σταθάκης… παραείναι πραγματιστής.
– Σημαντική η παρουσία των επιστημόνων, των 50ρηδων, των ανησυχούντων περί την πορεία της χώρας
– Σχεδόν γεμάτο το Πνευματικό Κέντρο, με θέσεις άδειες στο μέσον. Περί τα 350 – 400 άτομα συνολικώς προσήλθαν.
– Ελειψε σχεδόν ολότελα η παρουσία πρώην ΠΑΣΟΚων οπαδών και φίλων. Ξεχωρίσαμε απειροελάχιστους «γνωστούς» τέως «πράσινους», που όμως από καιρό έχουν παρατήσει το πάλαι ποτέ κίνημα.
– Παρέστησαν θεσμικοί: δήμαρχοι Τρικκαίων και Καλαμπάκας, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, αντιδήμαρχοι Τρικκαίων Οικονομικών και Εθνικών – Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου, αλλά και η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ.
– Κάποια παρατήρηση για τη διάταξη των καθημένων, ακούστηκε: “ήταν μάλλον τυπική, των τυπικών εκδηλώσεων”. Και αυτού του τύπου οι διατάξεις, ακόμη κι αν η συγκεκριμένη αίθουσα σχεδόν τις «επιβάλλει», δεν μας τις έχει συνηθίσει η  Αριστερά, μας τόνισαν.
– Η εκδήλωση ωφέλησε τον ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα, διότι, ακούστηκαν πολλές θέσεις του κόμματος, σε ένα κοινό που δεν τις ήξερε ή δεν τις είχε προσέξει. Ασχέτως εάν το «ρεύμα» αυξάνεται, ασχέτως εάν υφίστανται και συζητώνται πολλά για το ψηφοδέλτιο, είναι σαφές ότι πολύς κόσμος θέλει να μαθει πώς θα πορευθεί η επόμενη κυβέρνηση. Όχι επειδή θέλει να.. γνωρίζει το μέλλον του, αλλά επειδή θέλει να έχει επιχειρήματα έναντι στη νυν κυβέρνηση και επειδή θέλει τη σιγουριά. Η επαρχία, εξάλλου, λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Μερικές ακόμη τέτοιου βεληνεκούς εκδηλώσεις από τη Νομαρχιακή του κόμματος, και η επιτυχία θα είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Οσο για τους υποψήφιους βουλευτές, υπάρχει καιρός…

Θανάσης Μιχαλάκης

STATHAKHS  17 10 1410 STATHAKHS  17 10 14 STATHAKHS  17 10 142 STATHAKHS  17 10 143 STATHAKHS  17 10 144 STATHAKHS  17 10 145 STATHAKHS  17 10 146 STATHAKHS  17 10 147 STATHAKHS  17 10 148

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης