Ο Ταμήλος, το ΚΚΕ και μερικές ιστορικές υπομνήσεις Reviewed by Momizat on . Ειδική αναφορά στο ΚΚΕ έκανε ο Μ. Ταμήλος στην ομιλία του στη Βουλή για τη διακοπή της χρηματοδότησης κομμάτων που μέλη τους εμπλέκονται σε σύσταση εγκληματικής Ειδική αναφορά στο ΚΚΕ έκανε ο Μ. Ταμήλος στην ομιλία του στη Βουλή για τη διακοπή της χρηματοδότησης κομμάτων που μέλη τους εμπλέκονται σε σύσταση εγκληματικής Rating: 0

Ο Ταμήλος, το ΚΚΕ και μερικές ιστορικές υπομνήσεις

Ο Ταμήλος, το ΚΚΕ και μερικές ιστορικές υπομνήσεις

Ειδική αναφορά στο ΚΚΕ έκανε ο Μ. Ταμήλος στην ομιλία του στη Βουλή για τη διακοπή της χρηματοδότησης κομμάτων που μέλη τους εμπλέκονται σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επειδή το ΚΚΕ υποστήριξε ότι αυτή η διάταξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον του ΚΚΕ. Εξάλλου, το κόμμα έχει τεράστια πείρα από τέτοια ζητήματα. Θυμίζουμε το “ιδιώνυμο” του Βενιζέλου (Ν. 409/1929) ή τον Αναγκαστικό Νόμο 509/1947 (εδώ ολόκληρος ο  νόμος, εδώ μερικά στοιχεία από τον “Ρ”).
Αυτοί οι νόμοι, όπως και κάθε νόμος, ψηφίζονται και εκτελούνται από τον έχοντα κάθε φορά την εξουσία. Ενας νόμος αλλάζει ή δεν αλλάζει, επεκτείνεται, τροποποιείται ή καταργείται, αναλόγως των κοινωνικών συνθηκών Για παράδειγμα, στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, εισήχθησαν ορισμοί, διατάξεις και έννοιες που μέχρι τότε ήταν άγνωστες ή που εκείνη την περίοδο πρωτοεμφανίζονταν (προστασία της γενετικής ταυτότητας, προστασία από την ηλεκτρονική επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, χρηματοδότηση κομμάτων κ.α. (περισσότερα εδώ). Αλλο παράδειγμα, ο νόμος για τη μοιχεία, που καταργήθηκε το 1982, ο περίφημος νόμος 4000 περί τεντυμποϊσμού. Κάθε φορά, λοιπόν, αναλόγως ων συνθηκών και του ποιος άρχει, οι νόμοι αποκτούν το ένα ή το άλλο περιεχόμενο.
Αν, για παράδειγμα, η κοινωνία αποτελούνται από… τεντυμπόηδες, θα υπήρχε πιθανώς ένας αντίστοιχος νόμος για τους… ευσεβείς. Ο,τι κι αν σήμαινε αυτό. Επομένως, σε γενικές και σε ειδικές γραμμές, ένας νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναλόγως της περιόδου. Τι σημαίνει, για παράδειγμα, τρομοκρατία σήμερα; Διαφορετικό νόημα είχε ο όρος στη δεκαετία του ’60, διαφορετικό σήμερα. Και ποιος χαρακτηρίζει κάποιον ως τρομοκράτη; Πώς ονόμαζαν, για παράδειγμα, οι σοβιετικοί, όσους αποδεδειγμένα εργάζονταν για την πτώση του καθεστώτος με συγκεκριμένες ενέργειες; Πώς ονομάζουν οι απίθανοι βορειοκορεάτες τους Αμερικάνους; Οι Ισραηλινοί τους Παλαιστίνιους και αντιστρόφως;
Σημασία, λοιπόν, έχει, η εξουσία, ποιος την ασκεί, ποιος έχει το πάνω χέρι στο κράτος, ποιος έχει συμφέρον από την προώθηση ή τη μη προώθηση κάθε νόμου. Ο ενεργών νομοθέτης και ο εκτελεστικός λειτουργός του κράτους, βάσει νόμων κινούνται. Αλλά, ποιων νόμων; Οι διώξεις κατά του ΚΚΕ, τυπικώς δεν ήταν παράνομες στον εμφύλιο… Τουναντίον: εκλεγμένη κυβέρνηση υπήρχε, νόμος ψηφίστηκε, όλα κανονικά. Επομένως, σημασία δεν έχει το γράμμα του νόμου, αλλά ο νομοθέτης. Και το ΚΚΕ, έχοντας πάθει πολλά, φυλάει τα ρούχα του. Ο συλλογισμός είναι απλός: αν αύριο μεθαύριο ενδυναμώσουμε τις γραμμές μας και απειληθεί το σύστημα εύκολα α χαρακτηρίσουν μια, για παράδειγμα, οργάνωση αλληλοβοήθειας, ως εξτρεμιστική ή όλο το κόμμα ως τέτοιο. Οπότε…. Οπότε η συζήτηση που άνοιξε το ΚΚΕ και στην οποία απάντησε ο Μ. Ταμήλος, είναι πολύ μεγάλη. Και ουσιώδης.
Θανάσης Μιχαλάκης

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου για την ομιλία Ταμήλου, είναι το ακόλουθο:

Στην ομιλία του στην Βουλή, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Ταμήλος, τοποθετήθηκε επί της τροπολογίας που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης, για την διακοπή της χρηματοδότησης κομμάτων που τα μέλη τους συγκροτούν εγκληματική οργάνωση.

Είναι η ώρα να λάβουμε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό φαινομένων που παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους κανόνες λειτουργίας του δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Δεν είναι δυνατόν το Κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες, να χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα που οργανώνονται και δρουν ως εγκληματική οργάνωση.

Δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται από τον ιδρώτα του Ελληνικού Λαού, η δημιουργία παραστρατιωτικών δομών, ταγμάτων εφόδου, η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από κόμματα.

Δεν είναι δυνατόν να ενισχύονται οικονομικά κόμματα που στελέχη τους ασκούν βία εναντίον Ελλήνων και ξένων πολιτών και προσβάλλουν συνεχώς πολιτικούς θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και της δημόσιας Διοίκησης.

Εύχομαι και ελπίζω να υπάρξει ομόθυμη αποδοχή της σημερινής τροπολογίας, γιατί οι δημοκρατικοί θεσμοί χρειάζονται πλήρη υποστήριξη των δημοκρατικά οργανωμένων κομμάτων.

Έχουμε χρέος στους Έλληνες πολίτες να υπερβούμε τις κομματικές γραμμές και να δείξουμε δημοκρατική ομοψυχία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε., εξέφρασε τον φόβο ότι τα «ΑΣΤΙΚΑ» κόμματα θα μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν την διάταξη αυτή, εις βάρος του κάποια στιγμή.

Ας μην ανησυχεί το Κ.Κ.Ε.. 

Τα «Αστικά» κόμματα στηρίζουν την δημοκρατία επειδή πιστεύουν σε αυτή. 

Δεν κινδυνεύει το Κ.Κ.Ε. και δεν πρέπει να αποστασιοποιηθεί από το ΝΑΙ ψηφίζοντας παρόν.

 

Mιχάλης Ταμήλος

Βουλευτής Ν.Δ.

 

(Από το πολιτικό γραφείο)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή