Ο «ταξιδιώτης της γραφής» στο 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων Reviewed by Momizat on .   Ο «ταξιδιώτης της γραφής» είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που δημιουργήθηκε από τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος Ευγενίδου, με σκοπό να παρουσιάσει την ι   Ο «ταξιδιώτης της γραφής» είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που δημιουργήθηκε από τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος Ευγενίδου, με σκοπό να παρουσιάσει την ι Rating: 0

Ο «ταξιδιώτης της γραφής» στο 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Ο «ταξιδιώτης της γραφής» στο 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων

 

Ο «ταξιδιώτης της γραφής» είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που δημιουργήθηκε από τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος Ευγενίδου, με σκοπό να παρουσιάσει την ιστορική εξέλιξη της γραφής και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές για μια δημιουργική ενασχόληση και γνωριμία με τα «υλικά της γραφής». Όλα τα υλικά αποτελούν το περιεχόμενο μιας  «βαλίτσας» , η οποία ταξιδεύει σ΄ όλη τη Ελλάδα, γι΄ αυτό και το όνομά της «ταξιδιώτης της γραφής».

Υπεύθυνη για την παραλαβή του υλικού αυτού και της παρουσίασης του στους μαθητές του 4ου Γ/σιου ήταν η φιλόλογος κ. Γουρζιώτη Κυριακή . Η βαλίτσα περιείχε υλικά και όργανα , κάποια από τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές ενώ κάποια άλλα ήταν μόνο για παρατήρηση . Για παράδειγμα ,  ο πηλός ήταν ένα υλικό στο οποίο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γράψουν πάνω του με ξύλινες γραφίδες και στη συνέχεια να κρατήσουν τις δημιουργίες τους. Επίσης , οι κέρινες πλάκες ήταν ένα άλλο υλικό στο οποίο μπορούσαν να γράψουν με μεταλλικές γραφίδες. Άλλα υλικά με τα οποία ήρθαν σε επαφή τα παιδιά ήταν οι πένες είτε καλαμένιες είτε με κοντυλοφόρο με τις οποίες μπορούσαν να γράφουν βυθίζοντας τες στο μπουκαλάκι με το μελάνι , κάρβουνο , ζωγραφικής , πινέλο καλλιγραφίας , φτερό χήνας στυπόχαρτο , κεραμικό όστρακο. Επίσης παρατήρησαν από κοντά ένα αντίγραφο δίσκου της Φαιστού , ξεφύλλισαν ένα βιβλίο με δείγματα ¨χαρτιών¨   από υλικά όπως πάπυρο και περγαμηνή  και έμαθαν για το αλφάβητο και το σύστημα Braille(σύστημα ανάγνωσης για τους τυφλούς). Επίσης , μέσα στη βαλίτσα υπήρχαν βιβλία που έδιναν αρκετές πληροφορίες για τα υλικά της γραφής και cd με παρουσίαση για την ιστορία της γραφής. Με τη ολοκλήρωση της δραστηριότητας οι μαθητές κατάφεραν να κατανοήσουν την ιστορία της γραφής μ΄ ένα ευχάριστο και πρωτότυπο τρόπο.

4ο Γυμνάσιο Τρικάλων

 

Αφήστε το σχόλιο σας