"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12 C
Trikala

Ο Τρικαλινός Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Χρήστος Χρήστου για τη ΓΑΖΑ: EINAI ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αυτή τη στιγμή, στη Γάζα, η κατάσταση είναι φρικτή και καταστροφική.
Τα νοσοκομεία που δεν έχουν εκκενωθεί έχουν υπερφορτωθεί και λειτουργούν με δυσκολία.
Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχουν ιατρικές προμήθειες.
Οι χειρουργοί στο νοσοκομείο Al-Shifa χειρουργούν τώρα χωρίς παυσίπονα.
Οι ασθενείς διακινδυνεύουν τη ζωή τους, είτε φύγουν είτε μείνουν πίσω, και στις δύο περιπτώσεις ίσως πεθάνουν χωρίς ιατρική φροντίδα.
Οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι, χωρίς να μπορούν να διαφύγουν, χωρίς να μπορούν να πάνε πουθενά με ασφάλεια.
Στερούνται βασικά αγαθά – νερό, τροφή, καταφύγιο, φάρμακα.
Αυτό είναι αδιανόητο. Είναι απάνθρωπο.
Ως γιατροί, ανθρωπιστές, άνθρωποι, δεν μπορούμε να το ανεχτούμε!
Φοβόμαστε αυτό που έρχεται.
Η μόνη μας ελπίδα είναι η ανθρωπιά.»
 Χρήστος Χρήστου, Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Γεννημένος στα Τρίκαλα  ο κ. Χρήστου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και είναι κάτοχος Διδακτορικού Τίτλου (PhD) στη Χειρουργική από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Μεταπτυχιακού Τίτλου (MSc) στη Διεθνή Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο και παραμένει ως  μέλος της εκπαιδευτικής του ομάδας.

Ο κ. Χρήστου ειδικεύτηκε στη Γενική και Επείγουσα Ιατρική στο Τμήμα Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» της Αθήνας. Το 2013, μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως ανώτερος κλινικός συνεργάτης του Τμήματος Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου στο King’s College Hospital. Το 2018, έγινε Σύμβουλος Ορθοκολικής και Επείγουσας Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Middlesex της Αγγλίας, ενώ την ίδια χρονιά τιμήθηκε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου και Ορθού.

christos christou proedros xeirourgos
Isabel Corthier/MSF

Ο κ. Χρήστου εντάχθηκε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα το 2002 και έχει συμμετάσχει σε αποστολές τους με διάφορες ιδιότητες. Αρχικά δούλεψε στην Ελλάδα ως γιατρός σε πρόγραμμα για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2004-2005 συμμετείχε με το ίδιο προφίλ σε πρόγραμμα για την καταπολέμηση του HIV/AIDS στη Ζάμπια. Μετά από ένα διάλειμμα από τις αποστολές, κατά το οποίο εκπαιδεύτηκε ως χειρουργός, το 2013 επέστρεψε συμμετέχοντας αυτή τη φορά σε προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων, όπως το Νότιο Σουδάν, το Ιράκ, και πιο πρόσφατα το Καμερούν, όπου εργάστηκε ως Χειρουργός Τραύματος και Επειγουσών Παθήσεων.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το 2005 μέχρι και την εκλογή του ως Διεθνής Πρόεδρος της οργάνωσης το 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης