Πάλι κλείνουν τα Τέμπη, πάλι από τα Τρίκαλα τα φορτηγά Reviewed by Momizat on . Αντε πάλι. Κάθε φορά που θα κλείνουν τα Τέμπη για συντήρηση, θα διοχετεύεται η κίνηση προς δυτική και κεντρική Μακεδονία από τα Τρίκαλα. Αναγκαίο μεν, αλλά κακό Αντε πάλι. Κάθε φορά που θα κλείνουν τα Τέμπη για συντήρηση, θα διοχετεύεται η κίνηση προς δυτική και κεντρική Μακεδονία από τα Τρίκαλα. Αναγκαίο μεν, αλλά κακό Rating: 0

Πάλι κλείνουν τα Τέμπη, πάλι από τα Τρίκαλα τα φορτηγά

Πάλι κλείνουν τα Τέμπη, πάλι από τα Τρίκαλα τα φορτηγά

Αντε πάλι. Κάθε φορά που θα κλείνουν τα Τέμπη για συντήρηση, θα διοχετεύεται η κίνηση προς δυτική και κεντρική Μακεδονία από τα Τρίκαλα. Αναγκαίο μεν, αλλά κακό. Αναγκαίο, διότι οι βραχοπτώσεις που στοίχισαν στις 17 Δεκεμβρίου 2009 τη ζωή στον Ιταλό αρχιμηχανικό της κατασκευής της σήραγγας,  Σέρτζιο Σιάνι, συνεχίζονται. Μετά από το δυστύχημα, και αφού το πόρισμα κατέληξε στο ότι ευθύνονταν και οι ασκηθείσες πιέσεις στα πετρώματα, από τις εκρήξεις για τη διάνοιξη των σηράγγων, ελήφθησαν μέτρα. Το «κακό», δηλαδή η διοχέτευση της κυκλοφορίας και από τον νομό Τρικάλων, ως προς τον δυτικό άξονα. Από τότε, κάθε χρόνο περί τον Νοέμβριο, γίνονται οι συντηρήσεις των προστατευτικών που έχουν τοποθετηθεί στα ψηλά των βουνών της κοιλάδας. Τον χειμώνα του 2009-10 η κυκλοφορία διεξαγόταν από την περιοχή μας για μεγάλο διάστημα, με έντονο κυκλοφοριακό φόρτο, κυρίως από φορτηγά. Φέτος, οι σχετικές εργασίες θα γίνουν στις 12 και 13 Νοεμβρίου. Στο νομό Τρικάλων θα υπάρχουν 10 σημεία ελέγχου από την Τροχαία, από τη Λάρισα μέχρι την έξοδο προς Γρεβενά. Το ευτύχημα είναι ότι ο δρόμος Τρικάλων – Λάρισας είναι πλέον διπλός και δεν θα υπάρξει σε αυτό το τμήμα ιδιαίτερο πρόβλημα. Στο τμήμα Τρίκαλα – Καλαμπάκα, μόνο σημείο χρήζον ιδιαίτερης προσοχής, ο κόμβος του ΟΣΕ, που ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί. Υπενθυμίζεται ότι έχουν δοθεί πολλά χρήματα (περί τις 500.000) για αποκατάσταση του οδικού δικτύου στον νομό μας, λόγω της διέλευσης των φορτηγών.
Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών. Το ζήτημα, όμως, παραμένει: το κράτος ξοδεύει πολλά χρήματα για όλη αυτή την κινητοποίηση των υπηρεσιών του, για βελτίωση των δρόμων όλων των περιοχών στις οποίες θα διοχετευτεί η κίνηση (το μόνο θετικό, αλλά μόνο επειδή δημιουργήθηκαν ρηγματώσεις…), ενώ οι σήραγγες δεν είναι ακόμη έτοιμες! Υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμες τον Μάιο του 2015…

Θανάσης Μιχαλάκης

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη σύσκεψη, τα προβλήματα με τους κατοίκους της περιοχής και τα ληφθέντα μέτρα:

 

Σύσκεψη φορέων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και η κατά το δυνατόν αποφυγή της ταλαιπωρίας των οδηγών εξαιτίας του κλεισίματος της Εθνικής Οδού στην περιοχή των Τεμπών, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. Όπως έγινε γνωστό η κοιλάδα των Τεμπών θα παραμείνει κλειστή την Τρίτη 12 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, από τις 07.00 π.μ. έως τις 20.00 μ.μ, λόγω εργασιών συντήρησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, δόθηκε βαρύτητα στις εναλλακτικές διαδρομές, την ετοιμότητα και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων  φορέων και υπηρεσιών αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

tempi1Την βούληση της Περιφέρειας να διασφαλιστεί η με κάθε τρόπο απρόσκοπτη διέλευση των ανθρώπων, αλλά και η μετακίνηση των εμπορευμάτων, μέσω των εναλλακτικών διαδρομών (παραλιακής οδού, επαρχιακής οδού Ελασσόνας και δικτύου της Π.Ε. Τρικάλων) επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Αγοραστός, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε ακόμη μια φορά μπροστά στο καθιερωμένο γεγονός του κλεισίματος των Τεμπών για λόγους συντήρησης. Έχουμε την εμπειρία από τα αντίστοιχα περιστατικά που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και κατά το παρελθόν και ευελπιστούμε ότι και αυτή τη φορά δεν θα δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Έχουμε καλή συνεργασία με την Αστυνομία το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική τους Δήμους, τα Κέντρα Υγείας και την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου κ.α, με γνώμονα την απρόσκοπτη αλλά και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Γενικά είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από κάθε άλλη φορά για το κλείσιμο των Τεμπών, λόγω της βελτίωσης του οδικού δικτύου σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, με ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας. Αυτό για το οποίο καταρχάς φροντίζουμε είναι η έγκαιρη ενημέρωση του κόσμου, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει τον τρόπο με τον οποίο θα μετακινηθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεργαζόμαστε με όλους τους αρμόδιους φορείς και ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Άλλωστε όταν υπάρχει σωστός σχεδιασμός, υπάρχει και σωστό αποτέλεσμα».

Μιλώντας για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, η αντιπεριφερειάρχης κα. Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε τα εξής: «Το οδικό δίκτυο έχει βελτιωθεί αισθητά την τελευταία τριετία μετά από όλες τις απαραίτητες ενέργειες που έχουν γίνει. Είναι πολύ σημαντική η συντήρηση του δρόμου που γίνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να είναι σε καλή κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση τον πρώτο λόγο έχει η αστυνομία, για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων. Μέσω της συνεργασίας θεωρώ πως δε θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα».

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης σημείωσε: «Η Π.Ε. Τρικάλων δεν έχει αλλάξει κάποια οδό και θα ακολουθήσουμε το σχεδιασμό όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές. Την προηγούμενη βδομάδα βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να παραδώσουμε σε χρήση ακόμα ένα κομμάτι του δρόμου Λάρισας-Τρικάλων, και είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε ό,τι χρειαστεί»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολάτος δήλωσε: «Είχα επισημάνει στην κατασκευάστρια εταιρεία ότι, τα έργα αυτά πρέπει να γίνονται αργότερα, ίσως το Δεκέμβριο, λόγω της συγκομιδής του ακτινιδίου και των ελιών στην περιοχή. Παράλληλα θα πρέπει να τονίσω ότι λόγω των εργασιών αυτών δυσχεραίνεται η λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως είναι τα ελαιοτριβεία. Σε κάθε περίπτωση όμως είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και θα ήθελα να υπογραμμίσω την αναγκαιότητα να γίνουν τα απαραίτητα έργα στο δρόμο Ιτέας-Ραψάνης, ενώ πιστεύω πως νέα διέξοδο θα δώσει και η ολοκλήρωση του νέου δρόμου Σπηλιάς-Καρίτσας, που υλοποιεί η Περιφέρεια.

tempi (2)Ο γεν. Αστυνομικός δ/ντης Θεσσαλίας κ. Βασίλειος Χαλάτσης ανέφερε τα εξής: «Πράγματι η κατάσταση είναι  καλύτερη από κάθε άλλη φορά λόγω της γενικότερης βελτίωσης του οδικού δικτύου. Έχουμε πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα αυτοψία σε όλο το δίκτυο και έχουμε επισημάνει σημεία όπου πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις σήμανσης και προσδοκούμε πως με τις απαραίτητες ενέργειες από την εταιρεία αλλά και με τη συνδρομή των δημάρχων θα περιορίσουμε το πρόβλημα. Συγκεκριμένα στον ανατολικό άξονα θα έχουμε δέκα σημεία ελέγχου, όπου θα υπάρχουν και τα ανάλογα οχήματα, στον κεντρικό εννιά σημεία και στο δυτικό τρία. Στα Τρίκαλα θα υπάρχουν συνολικά έξι σημεία, στη Μαγνησία δυο και στην Καρδίτσα τρία. Συνολικά θα απασχοληθούν 260 αστυνομικοί, 24 αξιωματικοί και 128 οχήματα».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» κ. Γιάννης Νασούλης δήλωσε: «Προχωρούμε στο κλείσιμο της κοιλάδας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Καταλαβαίνω τον προβληματισμό του δημάρχου Τεμπών, αλλά θα πρέπει να τονίσω πως ο Νοέμβρης είναι μήνας με λιγότερα αυτοκίνητα και με καλύτερες καιρικές συνθήκες σε σχέση με το Δεκέμβρη. Παράλληλα γίνεται τακτική επιθεώρηση του δρόμου από την εταιρεία για οτιδήποτε προκύψει. Φυσικά και θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για το δρόμο Ιτέας-Ραψάνης και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Οι γερανοί θα υπάρχουν στα σημεία, όπως έχει οριστεί, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η απαραίτητη σήμανση, όπου χρειάζεται, αλλά και η αποκατάσταση των κλεμμένων πινακίδων. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την όσο το δυνατό μικρότερη χρονική διάρκεια του κλεισίματος, και θα ήθελα να τονίσω πως κατά τη διάρκεια αυτού, γίνονται παράλληλα και άλλες εργασίες στην κοιλάδα των Τεμπών, όπως είναι οι εργασίες που αφορούν στον καλό φωτισμό του δρόμου».

Οι εναλλακτικές διαδρομές που θα ακολουθούνται είναι οι εξής: Για τα επιβατικά αυτοκίνητα ο ανατολικός άξονας μέσω των παραλίων, για τα φορτηγά ο κεντρικός άξονας μέσω Ελασσόνας, και ο δυτικός άξονας μέσω γέφυρας Μουργκάνη και Γρεβενών. Οποιαδήποτε άλλη διαδρομή δεν προτείνεται και όσοι οδηγοί θελήσουν να τις ακολουθήσουν διέρχονται αποκλειστικά με δική τους ευθύνη.

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του εντεταλμένου συμβούλου για θέματα πολιτικής προστασίας κ. Χρήστου Καλομπάτσιου, των αντιδημάρχων Λαρισαίων Γιάννη Οικονόμου, Τυρνάβου Λ. Βλιώρα, Ελασσόνας Μ. Βαρσάμη,  του αναπλ. δ/κτη Πυρ. Υπηρ. Λάρισας  Ι. Ράπτη, των Αστυνομικών δ/ντών Λάρισας Π. Τζιοβάρα, Τρικάλων Αθ. Γραβάνη, Μαγνησίας Β. Γιαννούλη, Καρδίτσας Γ. Κατέρη, του Προιστ. του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Δημήτρη Παπαγγελή, του δ/ντή Πολ. Προστ. Αποκ. Διοικ. Δ. Τσιόφα, του Δ/ντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας Χρήστου Λυτροκάπη, των προιστ. Πολ. Προστ. Λάρισας Χρ. Καραμπούζη και Τρικάλων Λ. Καναβού,  του Δ/ντής Γιάννη Νασούλη και του Προιστ. Συντήρησης-κυκλοφορίας της εταιρείας Αυτοκιν. «Αιγαίου» Χ. Καραντινού.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή