"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ανταίος Χρυσοστομίδης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ηταν 63 χρόνων. Και ήταν όλα γεμάτα, δημιουργικά, αφοσιωμένα. Ο μεταφραστής και δημοσιογράφος Ανταίος Χρυσοστομίδης έφυγε τα ξημερώματα της Παρασκευής από τη ζωή, αφού αντιμετώπισε, με γενναιότητα, κουράγιο και αξιοπρέπεια, μια πολύ δύσκολη ασθένεια.

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης γεννήθηκε το 1952 στο Κάιρο, παιδί του επίσης δημοσιογράφου Σοφιανού Χρυσοστομίδη (που αποχαιρετίσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο). Σπούδασε στην Ιταλία στα χρόνια της δικτατορίας και από τότε εντάχθηκε στις γραμμές της Ανανεωτικής Αριστεράς και του ευρωπαϊκού οράματος, στα οποία έμεινε πιστός και αταλάντευτος για πάντα. Από τότε ξεκίνησε να μεταφράζει από τα Ιταλικά, τομέα που υπηρέτησε με υψηλού επιπέδου αποτελέσμα, χαρίζοντάς μας στα ελληνικά τα βιβλία πολλών Ιταλών (ανάμεσά τους και όλα τα βιβλία του Αντόνιο Ταμπούκι). Το 2003 τιμήθηκε, άλλωστε, με το Κρατικό Βραβείο Ξένης Λογοτεχνικής Μετάφρασης, ενώ το 2004, το ιταλικό κράτος του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη Εργασίας, τιμώντας την προσφορά του στην εξάπλωση της ιταλικής κουλτούρας. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε περιοδικά και μέχρι σχεδόν το τέλος του έγραφε κάθε Κυριακή στην «Αυγή» τη στήλη «Περιδιαβάζοντας». Από το 1998 ήταν υπεύθυνος της ξένης σειράς των εκδόσεων Καστανιώτης, από την οποία μας χάρισε μερικά από τα ωραιότερα βιβλία της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας, σε εξαιρετικές μεταφράσεις. Καμάρωνε που η σειρά στέγαζε τους περισσότερους σύγχρονους νομπελίστες. Και κάθε φορά, εκεί στον Οκτώβριο που δινόταν το Νόμπελ Λογοτεχνίας, περίμενε με αγωνία τη νέα απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας.

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά παιδεία, με καλλιέργεια, με ευγένεια, κοσμοπολίτης, ευγενής, αεικίνητος -αυτό που του στέρησε η ασθένεια. Γι’ αυτό και δεν ήταν απλώς ένας υπεύθυνος μιας σειράς ξένης λογοτεχνίας. Ηξερε να φτιάχνει σχέσεις ο Ανταίος με όλους. Και ήταν φίλος με τους περισσότερους ξένους συγγραφείς, τα σπίτια των οποίων επισκέφτηκε για τις ανάγκες της πολύ δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς, «Οι κεραίες της εποχής μου» που παρουσίαζαν και έστηναν μαζί με τη δημοσιογράφο Μικέλλα Χαρτουλάρη. Με τον Αντόνιο Ταμπούκι πρωτίστως, με τον Αμος Οζ, με τον Ντανιέλ Κέλμαν, με τον Μάριο Βάργκας Λιόσα, τον νεότερο Ντανιέλ Κέλμαν, και πολλούς άλλους.
Είχε πολλούς φίλους, παλαιούς, από τα χρόνια της Ιταλίας, από τη δημοσιογραφία, από το χώρο του βιβλίου. Ολοι θα τον αποχαιρετίσουν τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι από το Α Νεκροταφείο, όπου θα τελεστεί η πολιτική του κηδεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης