Πέθανε ο εφευρέτης του «ντονέρ κεμπάπ» (γύρου) Reviewed by Momizat on . Πέθανε ο άνθρωπος που "ευθύνεται" για ένα από τα πιο νόστιμα, δημοφιλή "βρώμικα" και στο πόδι φαγητά στη χώρα μας. Ο εφευρέτης του «ντονέρ κεμπάπ» (γύρου), Καντ Πέθανε ο άνθρωπος που "ευθύνεται" για ένα από τα πιο νόστιμα, δημοφιλή "βρώμικα" και στο πόδι φαγητά στη χώρα μας. Ο εφευρέτης του «ντονέρ κεμπάπ» (γύρου), Καντ Rating: 0

Πέθανε ο εφευρέτης του «ντονέρ κεμπάπ» (γύρου)

Πέθανε ο εφευρέτης του «ντονέρ κεμπάπ» (γύρου)

Πέθανε ο άνθρωπος που “ευθύνεται” για ένα από τα πιο νόστιμα, δημοφιλή “βρώμικα” και στο πόδι φαγητά στη χώρα μας. Ο εφευρέτης του «ντονέρ κεμπάπ» (γύρου), Καντίρ Νουρμάν, μετανάστης από την Τουρκία στη Γερμανία, απεβίωσε την Κυριακή στο Βερολίνο σε ηλικία 80 ετών. Αρκετοί τον φαντάζονται να κάθεται και να απολαμβάνει κάπου γύρο και μπύρα ή αναψυκτικό. Φυσικά, ο γύρος είναι διαφορετικός ση χώρα μας σε σχέση με το πώς τον φτιάχνουν ή τον τρώνε οι Τούρκοι, αλλά το συγκεκριμένο είδος φαγητού είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

Ο Kαντίρ Νουρμάν έφτιαξε έναν πάγκο στο δυτικό Βερολίνο το 1970 και πουλούσε κομμάτια από ψητό κρέας και σαλάτα μέσα σε πλατύ ψωμί.

Ενώ υπάρχουν κι άλλοι πιθανοί “εφευρέτες γύρου,” η συμβολή του Ναντίρ είχε αναγνωριστεί από την Ένωση Τούρκων Κατασκευαστών Ντονέρ το 2011, αναφέρει το BBC.

Στη Γερμανία αλλά και σε σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα μαγαζιά του «ντονέρ κεμπάπ» είναι από τα πιο αγαπημένα για τους μερακλήδες αυτών των γεύσεων.

Σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Κατασκευαστών Ντονέρ στην Ευρώπη, που εδρεύει στο Βερολίνο, σήμερα υπάρχουν 16.000 καταστήματα με γύρο στη Γερμανία.

Περισσότερα από 1.000 είναι στο Βερολίνο για τους πεινασμένος γλεντζέδες στους δρόμους της πρωτεύουσας αργά το βράδυ. Λειτουργούν καθημερινά σε μια σειρά πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Γερμανικές εταιρείες που παράγουν το κρέας και τα μηχανήματα για ψήσιμο στη σχάρα, προμηθεύουν  το 80% της αγοράς στην ΕΕ, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο.

Ο Νουρμάν μετανάστευσε στη Γερμανία το 1960 και δεν έβγαλε ποτέ πιστοποίηση ευρεσιτεχνίας στην εφεύρεση του και ως εκ τούτου δεν πλούτισε από την επιτυχία του γύρου.
(με πληροφορίες από enet.gr, φωτό διαδίκτυο)

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή