Πέθανε ο Χρήστος Ρεκλείτης, ο αγωνιστής της αριστεράς και του αντιδικτατορικού κινήματος (vid) Reviewed by Momizat on . Πέθανε χθες Μ. Σάββατο 19 Απριλίου 2014 έπειτα από μάχη με τον καρκίνο ο αγωνιστής της αριστεράς και του αντιδικτατορικού κινήματος Χρήστος Ρεκλείτης. Ακολυθεί Πέθανε χθες Μ. Σάββατο 19 Απριλίου 2014 έπειτα από μάχη με τον καρκίνο ο αγωνιστής της αριστεράς και του αντιδικτατορικού κινήματος Χρήστος Ρεκλείτης. Ακολυθεί Rating: 0

Πέθανε ο Χρήστος Ρεκλείτης, ο αγωνιστής της αριστεράς και του αντιδικτατορικού κινήματος (vid)

Πέθανε ο Χρήστος Ρεκλείτης, ο αγωνιστής της αριστεράς και του αντιδικτατορικού κινήματος (vid)
Πέθανε χθες Μ. Σάββατο 19 Απριλίου 2014 έπειτα από μάχη με τον καρκίνο ο αγωνιστής της αριστεράς και του αντιδικτατορικού κινήματος Χρήστος Ρεκλείτης. Ακολυθεί σύντομο βιογραφικό του Χρήστου Ρεκλείτη καθώς και η μαρτυρία (εδώ) για τα βασανιστήρια που υπέστη την περίοδο της χούντας, όπως καταγράφηκε στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου “Τα τραγούδια της φωτιάς”.

Ο Χρήστος Ρεκλείτης, οικοδόμος από τα μαθητικά του χρόνια, στέλεχος της Ν.ΕΔΑ και της ΔΝΛ, δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα των “μαθητών της νύχτας”, όπου υπήρξε πρόεδρος του ΣΕΜΜΕ. Στέλεχος του ΠΑΜ και της νεολαίας του, στην περίοδο της δικτατορίας, μετά από δύο χρόνια
παρανομίας συνελήφθη από την ασφάλεια και, αφού βασανίστηκε σκληρά, δικάστηκε και έμεινε φυλακή ως το 1973.

Συνελήφθη στην πλατεία Θησείου. Βασανίστηκε με τη μέθοδο του φάλαγγα, του ξερίζωσαν τα νύχια με τανάλια, του έκαναν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα, τον έθαψαν ζωντανό μέσα σε ένα κασόνι. Φυλακίστηκε στον Χολαργό, στην Αίγινα, στου Αβέρωφ, στον Κορυδαλλό, στα Βούρλα και στον λόχο διοικήσεως. Έμεινε στην φυλακή για τέσσερα χρόνια. Αμνηστεύτηκε τον Αύγουστο του 1973 μαζί με άλλους 350 κρατούμενους.

«Ο Μπάμπαλης με έπιασε από τα μαλλιά και μου χτύπαγε το κεφάλι στον τοίχο. Θα το φας το κεφάλι σου, αλλά θα το φας αργά, αργά κάθαρμα, μου φώναζε καθώς με χτυπούσε», θυμάται ο Χρήστος Ρεκλείτης.

Κατά την διάρκεια της ταινίας-πολιτικού ντοκιμαντέρ «Τραγούδια της φωτιάς», του Νίκου Κούνδουρου (απόσπασμά της βλέπουμε στο βίντεο) ο Χρήστος Ρεκλείτης περιγράφει όλα τα φριχτά βασανιστήρια που υπόφερε στα χέρια της Ασφάλειας και κατονομάζει έναν προς έναν όλους τους βασανιστές του.
Επίσης, το καλοκαίρι του 2011, συγκαταλέχθηκε στους 41 αντιστασιακούς που δεν πήγαν στις 24 Ιουλίου στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, αρνούμενοι, «να προσφέρουμε νομιμοποίηση στην οικονομική δικτατορία που εξυφαίνεται σε βάρος του λαού» (περισσότερα εδώ)
Πηγή βιογραφικού: http://www.lamprakides.gr/

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή