Πέμπτη 22 Μαΐου στο Χατζηγιάννειο “ζωντανεύει” η Ιστορία… Reviewed by Momizat on . Εκδήλωση στο πλαίσιο της ημέρας Εθνικής Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίω Εκδήλωση στο πλαίσιο της ημέρας Εθνικής Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίω Rating: 0

Πέμπτη 22 Μαΐου στο Χατζηγιάννειο “ζωντανεύει” η Ιστορία…

Πέμπτη 22 Μαΐου στο Χατζηγιάννειο “ζωντανεύει” η Ιστορία…

Εκδήλωση στο πλαίσιο της ημέρας Εθνικής Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων αυτή την Πέμπτη 22 Μαΐου στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λάρισας στις 20:00. Η εκδήλωση αφορά την παρουσίαση του έργου του Φίλωνα Κτενίδη «Η καμπάνα του Πόντου», δραματοποιημένη από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν.Τρικάλων.
Το 1950 πρωτοδημοσιεύθηκε η Καμπάνα του Πόντου και ο Φίλωνας Κτενίδης αποτυπώνει την ανθρώπινη αγωνία του ξεριζωμού, η οποία ξεπερνά ακόμη και εκείνον τον προαιώνιο φόβο του ανθρώπου για το θάνατο. Πρόκειται για ένα «ευλαβικό μνημόσυνο στους νεκρούς που μείνανε σ’ εκείνα τα άγια χώματα, για χαιρετιστήριο μήνυμα στον τόπο που γεννηθήκαμε, για ύμνο στη δόξα και την αθανασία του Πόντου», όπως ο ίδιος ο ποιητής αναφέρει.

Το επικό αυτό κείμενο το 2008 μερίμνει της Ι.Μ. Δράμας επενδύθηκε με μουσική από το Θεόφιλο Πουταχίδη. Η αφήγηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου και του Κώστα Διαμαντίδη και οι ερμηνείες του Αλέξη Παρχαρίδη και της Πέλας Νικολαΐδου έδωσαν «φωνή» στην «Καμπάνα».

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων το 2012 με πλήρη συναίσθηση ευθύνης προς επιτέλεση του ελαχίστου χρέους, με γνώμονα τις αρχές του αρχαίου δράματος και τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών, περιέβαλε το μελοποιημένο πλέον κείμενο με δράση και εικόνα. Είναι η κυτταρική μνήμη που ξυπνά, είναι οι ψυχές των προγόνων που μας συνοδεύουν σε κάθε μας κίνηση.

Επιμέλεια Οπτικού Υλικού : Λένα Σαββίδου
Αφήγηση & Μουσική επένδυση : «Η Καμπάνα του Πόντου» Ιερά Μητρόπολη Δράμας
Σκηνοθεσία & Ενδυματολογική Επιμέλεια: Αχιλλέας Λέρας

Το κείμενο μπορεί να χαρακτηριστεί «επικό». Οι μελωδίες που το έντυσαν «εγείρουν» το συναίσθημα, ενώ οι απαγγελίες το «απογειώνουν». Όσον αφορά τις ερμηνείες των τραγουδιστών κάνουν την «Καμπάνα» να αποκτήσει φωνή. Οι εικόνες σε ταξιδεύουν στο παρελθόν και οι ηθοποιοί «ζωντανεύουν» την ιστορία…

genoktonia_pontoiwn1 genoktonia_pontoiwn2 genoktonia_pontoiwn3

 

Αφήστε το σχόλιο σας