"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.1 C
Trikala

Πέντε μήνους έξι αδράχτια πότε τα ΄γνεσες Μαρουσιάνα μ΄

lafarm

Σχετικά άρθρα

Έφυγε για τη γειτονιά των Αγγέλων ο Σωτήρης Τόγελος.
Ο γιατρός, ο λάτρης της παραδοσιακής μουσικής και του Γαρδικίου.
Ο Σωτήρης Τόγελος, παιδί του Βασίλη και της Γιαννούλας Τόγελου, γεννήθηκε στο Γαρδίκι Ασπροποτάμου, τελείωσε τη μέση εκπαίδευση στα Τρίκαλα και σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη. Ειδικεύτηκε ως Ω.Ρ.Λ./γος στο ίδιο πανεπιστήμιο και στη Γερμανία.
Λατρεύοντας ιδιαίτερα την παραδοσιακή μουσική, δεν έπαψε να ασχολείται με αυτή και να ερμηνεύει γοητευτικούς σκοπούς με το λαούτο. Ο Σωτήρης Τόγελος, πίστευε ότι η αυθεντική Ελληνική μουσική, υπήρξε ανέκαθεν η γνησιότερη έκφραση των συναισθημάτων του ανθρώπου.
Είχε καταγράψει και συλλέξει εκατοντάδες δημοτικά τραγούδια, ανέκδοτα και γνωστά. Έχει δισκογραφήσει δύο δίσκους L.P. 33 στροφών με δώδεκα τραγούδια ο καθένας – Μαρουσιάνα και Ξενιτεμένο – καθώς και τις αντίστοιχες κασέτες.
Έχει επίσης κυκλοφορήσει τρία CD, το ένα με 18 τραγούδια κι τα άλλα με 10 τραγούδια χορευτικά και καθιστικά, αντίστοιχα.
Τελευταία κυκλοφόρησε και ένα CD με σόλο λαούτο όπου παίζει ο ίδιος.
Είχε λάβει μέρος σε πολλές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική, παίζοντας η τραγουδώντας τραγούδια του τόπου μας. Τοπικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει το έργο του.
Συχνά αρθρογραφούσε στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο, παρουσιάζοντας τα δημοτικά τραγούδια και επίσης αρκετά θέματα που αφορούν την παραδοσιακή μουσική.
Η προσφορά του Σωτήρη Τόγελου στο είδος αυτό της μουσικής είναι πολύ σημαντική.
Λειτουργώντας πάντα ανιδιοτελώς, προσπαθούσε μέσα από την δουλειά του να συμβάλει στην διατήρηση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής και των δημοτικών τραγουδιών.
Ο Σωτήρης Τόγελος στον πρόλογο του βιβλίου του Παραδοσιακά τραγούδια γράφει…
Τα δημοτικά τραγούδια είναι λιγόστιχα και σφιχτοδεμένα, υμνούν τη συμπεριφορά, το χαρακτήρα, τη λεβεντιά, τα βάσανα της ζωής και πολλά άλλα συναισθήματα. Είναι το ύψιστο καλλιτεχνικό δημιούργημα του ανώνυμου Ελληνικού λαού
Μας ήρθε η άνοιξη πικρή
το καλοκαίρι μαύρο,
μας ήρθε κι ο χινόπωρος
πικροφαρμακωμένος !!
Ο Σωτήρης Τόγελος, έχει συνδέσει το όνομα του με το παραδοσιακό τραγούδι – Μαρουσιάνα
Πέντε μήνους έξι αδράχτια
πότε τα ΄γνεσες Μαρουσιάνα μ΄
κι άλλους πέντε δυο κουβάρια
πότε τάμασες, Μαρουσιάνα μ΄
Το τραγούδι αυτό – έλεγε ο Σωτήρης – το έμαθα από τους προγόνους μου, τον πατέρα μου και τον παππού μου που το τραγουδούσαν χωρίς μουσικά όργανα στο Γαρδίκι.
Ο Σωτήρης Τόγελος, έχει τιμηθεί από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του Γαρδικίου, από τις δημοτικές αρχές της πόλης των Τρικάλων και του χωριού μας. Είναι άξιο τέκνο του Γαρδικίου που αγαπούσε και το διαφήμιζε παντού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης