"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Πήρε πίσω ο Λιβάνιος την διάταξη λογοκρισίας μετά τις αντιδράσεις καλλιτεχνών και social media

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με μια δήλωσή του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος για τα ΜΜΕ (πρώην νομοσχέδιο Πέτσα) τροποποιεί το άρθρο 8 του νομοσχεδίου σχετικά με τα οπτικοακουστικά Μέσα, το οποίο ξεσήκωσε τον κόσμο της τέχνης και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στα καλλιτεχνικά σωματεία.

Ουσιαστικά ο υφυπουργός αποσύρει μια διάταξη σχετική με πρόκληση εγκλημάτων τρομοκρατίας που κατηγορήθηκε ότι μπορεί να οδηγήσει σε λογοκρισία τραγουδιών.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς και τους εργαζόμενους στην τέχνη το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα, εισάγεται διάταξη κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα που μπορεί να αποτελέσει όχημα απαγόρευσης της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο, όπως έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία, όπου καλλιτέχνες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι ακόμη και με ποινές φυλάκισης.

“Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα, επιβάλλει στους παρόχους περιεχομένου την υποχρέωση να αποκλείουν περιεχόμενο που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος και η προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες”, γράφει ανάμεσα σε άλλα στη δήλωσή του ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Η δήλωση του Θοδωρή Λιβάνιου:

“Η τέχνη ως μορφή έκφρασης δεν μπορεί να υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό. Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα, επιβάλλει στους παρόχους περιεχομένου την υποχρέωση να αποκλείουν περιεχόμενο που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος και η προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, που αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις αφορούν τον πάροχο περιεχομένου και όχι τον καλλιτέχνη.

Πολλοί πάροχοι (όπως ενδεικτικά το YouTube), στο πλαίσιο των όρων λειτουργίας που έχουν θεσπίσει, έχουν τη δυνατότητα αποκλεισμού οπτικοακουστικού υλικού, αποκλειστικά σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια.

Η αλλαγή στο άρθρο 8

Επειδή, δεν θέλουμε να υπάρχει ουδεμία παρανόηση, που να οδηγεί σε ανυπόστατες καταγγελίες περί λογοκρισίας, το άρθρο 8 του νομοσχεδίου τροποποιείται ως εξής:

Άρθρο 8

Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος

(Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)

“Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού”.

Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη μορφή του το άρθρο 8 προέβλεπε:

Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει:

α) να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού,

β) να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος (άρθρο 187Α ΠΚ).

Τι έχουν καταγγείλει τα Σωματεία

” Στο νομοσχέδιο αυτό και συγκεκριμένα στο άρθρο 8 εισάγεται λογοκρισία στο οπτικοακουστικά μέσα μέσω τροχονόμου. Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη “να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα”. Μια ρύθμιση που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις για την άσκηση λογοκρισίας. Η σύνδεση του πλαισίου αυτού με τον γνωστό “τρομονόμο” εντείνει τις ανησυχίες του συνόλου του καλλιτεχνικού χώρου.

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται εναρμόνιση με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες σε επιμέρους πολύ σημαντικά θέματα για να συμβαδίσουμε ως ευρωπαϊκό κράτος με την Ευρώπη και στα εσωτερικά μας να καταπατούμε αφόρητα εργασιακά κεκτημένα, ανθρώπινα δικαιώματα δημιουργώντας τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας” γράφει ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος που εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης