Παλαιόπυργος όπως… Παρίσι Reviewed by Momizat on . Στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιόπυργου διοργανώθηκε εκδήλωση – γιορτή, αφιερωμένη στη La chandeleur (γιορτή κρέπας) , με σκοπό οι μαθητές που διδάσκονται τη Γαλλική Στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιόπυργου διοργανώθηκε εκδήλωση – γιορτή, αφιερωμένη στη La chandeleur (γιορτή κρέπας) , με σκοπό οι μαθητές που διδάσκονται τη Γαλλική Rating: 0

Παλαιόπυργος όπως… Παρίσι

Παλαιόπυργος όπως… Παρίσι

Στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιόπυργου διοργανώθηκε εκδήλωση – γιορτή, αφιερωμένη στη La chandeleur (γιορτή κρέπας) , με σκοπό οι μαθητές που διδάσκονται τη Γαλλική γλώσσα να προσεγγίσουν τα έθιμα  και τις συνήθειες της καθημερινότητας των Γάλλων αλλά και να διαπιστώσουν πόσο κοινές ρίζες έχουν οι λαοί της Ευρώπης με τους Έλληνες.

Η γιορτή της κρέπας γίνεται κάθε χρόνο στη Γαλλία στις 2 Φεβρουαρίου, 40 μέρες μετά τα Χριστούγεννα. Το όνομα La chandeleur προέρχεται από τη λέξη chandelle που σημαίνει λαμπάδα. Ανάγεται στην εποχή των Ρωμαίων και πρόκειται για μια γιορτή προς τιμήν του θεού Πάνα. Το 472 μΧ η γιορτή αυτή Χριστιανοποιήθηκε.

Την ημέρα αυτή η παράδοση θέλει να γίνονται κρέπες σε σπίτια και σχολεία της Γαλλίας. Κάνοντας κρέπες πιστεύουν πως οι αγρότες θα έχουν καλή σοδειά.  Παρασκευάζοντας λοιπόν κρέπες κρατούσαν στο αριστερό χέρι ένα χρυσό νόμισμα και προσπαθούσαν με το δεξί χέρι να γυρίσουν την κρέπα πετώντας την στον αέρα. Στη συνέχεια τύλιγαν το νόμισμα μέσα στην κρέπα και αφού την περιέφεραν μέσα στο σπίτι τοποθετούσαν το νόμισμα μέχρι την επόμενη χρονιά σε ένα ντουλάπι. Την επόμενη χρονιά την ίδια μέρα πρόσφεραν το νόμισμα στον πρώτο φτωχό που θα συναντούσαν ώστε η οικογένεια να έχει καλή σοδιά.

Φυσικά η εκδήλωση έγινε με επιτυχία  χάρη στη βοήθεια του διευθυντή κ.Ζαμπραïλα  Αλέξανδρου , του συλλόγου διδασκόντων και τη συμμετοχή των μαθητών όλων των τάξεων οι οποίοι είδαν πως παρασκευάζονται οι κρέπες αλλά και έφαγαν με μεγάλη όρεξη.

                                                                       Οικονόμου Ηλίας

                                                                   καθηγητής Γαλλικών

                                                             Δ. Σ. Παλαιοπύργου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA giorti_krepas3

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή