Παλιά, είχαμε το e-trikala. Τώρα; Reviewed by Momizat on . Αρίζουν το απόγευμα οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος  στη Λάρισα με θέμα «Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση του πολίτη σε μια “έξυπν Αρίζουν το απόγευμα οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος  στη Λάρισα με θέμα «Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση του πολίτη σε μια “έξυπν Rating: 0

Παλιά, είχαμε το e-trikala. Τώρα;

Παλιά, είχαμε το e-trikala. Τώρα;

Αρίζουν το απόγευμα οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος  στη Λάρισα με θέμα «Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση του πολίτη σε μια “έξυπνη πόλη”». Ωραία. Αλλά ο Δήμος Τρικκαίων και το e-trikala, που άνοιξαν τον δρόμο σε όλη τη χώρα πριν από 10 χρόνια, απουσιάζουν παντελώς από την αναγραφή εκπροσώπου τους στον κατάλογο των ομιλητών.
Παρότι είχαν γίνει αφιερώματα, παρότι όλοι θαύμαζαν τότε την κατάκτηση αυτή, πλέον, δέκα χρόνια μετά, απλώς είμαστε μια μνημονευόμενη κατάσταση για την ιστορία. Βεβαίως, ο  Δημήτρης Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου Νέστορος και πρόεδρος της επιτροπής της ΚΕΔΕ για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Εξυπηρέτηση του Πολίτη – Διαφάνεια υπογράμμισε πως «Λάρισα, Τρίκαλα και Ηράκλειο Κρήτης, προχώρησαν πολύ σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του Πολίτη μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης». Θυμίζουμε όμως, ότι το Ηράκλειο έχει πάρει τον “τίτλο” της πιο “έξυπνης πόλης” από τα Τρίκαλα, τα τελευταία χρόνια. Και πώς, άλλωστε να μη συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, όταν αγνοείται η δράση της εταιρίας για τις κανονικές της λειτουργίες; (εκτός κι αν τα “ξωτικά” θεωρείται διοργάνωση σχετιζόμενη άμεσα με την τεχνολογία). Από πότε έχει ο Δήμος να λειτουργήσει ή να υπενθυμίσει την ύπαρξη του “Δημοσθένη”; (του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής παραπόνων). Ποια είναι τα αποτελέσματα της δράσης αυτής; Μια δυο φορές, υπήρξε ενημέρωση για τα αποτελέσματα της φόρμας αυτής. Μετά… άγνωστο τι συμβαίνει.
Αλλά και παραπέρα: ποιες δράσεις για την εξυπηρέτηση του πολίτη υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Δήμου; Καμία! Για την ακρίβεια, υπάρχει η σχετική σύνδεση, αλλά δεν ανοίγει (τουλάχιστον όσο εμείς προσπαθούσαμε). Μια απλή περιήγηση σε ιστοσελίδες άλλων Δήμων, θα φανερώσει πόσο πίσω είμαστε στον τομέα της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων.
Και παραπέρα: τι συμβαίνει με την ενότητα “Τουρισμός”; Τίποτα.
Τι συμβαίνει με τον e-dialogos; Δεν ανοίγει
Τι συμβαίνει με την τηλεπρόνοια; Σε ποιο σημείο βρίσκεται;
Τι συμβαίνει με τον “Ξεναγό”, το “ηλεκτρονικό ΚΕΠ”, τις ευφυείς μεταφορές;
Τι γίνεται με τις “Ψηφιακές Πόλεις”;
Αν υπάρχει ζήτημα με τη χρηματοδότηση του e-trikala, αν, δηλαδή, η εταιρία δεν πληρώνεται από άλλους φορείς για έργα που έχει προσφέρει, ας το δηλώσουν ευθαρσώς. Αν δεν παίρνει δουλειές όμως (για το αμιγώς τεχνολογικό τμήμα της), και πάλι είναι ζήτημα. Οπως ζήτημα είναι το ότι πάρα πολλές φορές το δίκτυο πέφτει και οι τρικαλινοί έχουν εμπιστευθεί τις κλασικές ιδιωτικές εταιρίες για σύνδεση στο διαδίκτυο, από το σπίτι ή από το κινητό.
Με άλλα λόγια, χρειάζεται να σταθεί το Δημοτικό Συμβούλιο πάνω στο όλο θέμα και να δοθεί πλήρης εικόνα στους τρικαλινούς, του τι συμβαίνει με το e-trikala και τις ηλεκτρονικές του δράσεις: “αυτά κάναμε, αυτά κάνουμε, αυτά δεν μπορούμε”. Να μάθουμε όλοι, πόσα και ποια – όντως πρωτοπόρα –  προγράμματα υλοποίησε η εταιρία (στο τεχνολογικό της τμήμα, διότι οι λοιπές δράσεις δεν αφορούν την τεχνολογία)). Διότι, κάποτε, ήμασταν η “πρώτη ηλεκτρονική πόλη της χώρας”. Τώρα, αυτό έχει μόνο ιστορική σημασία. Πώς λέμε, “ποιος πρώτος εισήγαγε τον βενζινοκινητήρα;”. Ε, αυτό και τέλος (;)
Οχι τέλος. Μπορούν να υπάρξουν κι άλλες δράσεις για το e-trikala. Τόσες έγιναν εξάλλου. Τεχνογνωσία αποκτήθηκε, θέληση υπάρχει. Αρκεί να δοθεί βαρύτητα, να υπάρξει πολιτική βούληση και πραγματικά να εμφανιστεί ένα νέο όραμα σε αυτόν τον άλλοτε πρωτοπόρο για την πόλη τομέα.

Με παρουσία τρικαλινού

Πάντως στο συνέδριο θα μιλήσει τρικαλινός. Ο Λεωνίδας Ανθόπουλος, επίκουρος καθηγητής της ΣΔΟ του ΤΕΙ Θεσσαλίας (και γνωστός στην πόλη για την παλαιόθεν σχέση του με τον επιστημονικό τομέα περί την ηλεκτρονική εφαρμογή τεχνολογικών δεδομένων), θα αναπτύξει το θέμα “Εξυπνες πόλεις και καινοτομία”. Αλλά ως εκπρόσωπος του ΤΕΙ. Ως εκπρόσωπος του Δήμου ή του e-trikala, ποιος θα μιλήσει; Τι έχει να προσφέρει στη συζήτηση για την εφαρμογή, για παράδειγμα, της “έξυπνης κάρτας στάθμευσης”; Εχει, αλλά η εφαρμογή δεν υφίσταται.

Το συνέδριο

Τα ερωτήματα που αναμένεται να απαντήσουν οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν κληθεί να συμμετέχουν στο συνέδριο είναι: Πώς μπορεί να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία των δήμων και γενικότερα της δημόσιας διοίκησης μέσα από τη χρήση εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης; Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση; Πώς μπορεί να λειτουργήσει μια «έξυπνη πόλη»; Πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν  ανάλογα προγράμματα;

Στο πλαίσιο των εργασιών θα γίνει παρουσίαση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης των δήμων σε θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ θα γίνει αναφορά σε βέλτιστες πρακτικές. Επιπλέον θα γίνουν παρουσιάσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων «Ψηφιακής Σύγκλισης» και «Διοικητικής Μεταρρύθμισης» για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Οι Δήμοι και η τεχνολογία

Αναφερόμενος στην χρονική συγκυρία του Συνεδρίου, σε χθεσινή συνέντυξη Τύπου, ο κ.  Καφαντάρης τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο τέλος του ΕΣΠΑ, αλλά και στην αρχή της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2010, με το ζήτημα της ψηφιακής σύγκλισης να είναι σημαντικό».

Επεσήμανε ότι «η Αυτοδιοίκηση έχει πολύ δρόμο να κάνει σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες» και πρόσθεσε ότι «μέλημα της ΚΕΔΕ είναι να μπορέσει να οδηγήσει μέσα από ένα πρόγραμμα στη δημιουργία “Έξυπνων πόλεων”, για να έχουν οι πολίτες εύκολη πρόσβαση στις Υπηρεσίες».

Ειδική μνεία έκανε ο πρόεδρος της σχετικής επιτροπής της ΚΕΔΕ στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τα 3.000 σημεία δωρεάν Wi Fi, για την οποία τόνισε ότι «όλοι οι Δήμοι έχουν απαντήσει, ώστε να γίνει πράξη».

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν σήμεραΠέμπτη και ώρα 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ», ενώ συνεχίζονται την Παρασκευή. Μεταξύ των εισηγητών που θα παρέμβουν την Παρασκευή είναι και ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού Δημήτρης Πτωχός.

Θανάσης Μιχαλάκης

(πληροφορίες από το larissanet.gr)

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή