"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Παναγιώτα Δριτσέλη :”Με ΣΥΡΙΖΑ ο νομός ξαναμπαίνει στον πολιτικό χάρτη”

lafarm

Σχετικά άρθρα

00000000

Αθόρυβα και χωρίς μεγαλοστομίες, αλλά με πάρα πολύ συχνές παρεμβάσεις στη Βουλή, η Παναγιώτα Δριτσέλη, όχι απλά κατάφερε αυτά τα χρόνια που είναι βουλευτής να δώσει το δικό της στίγμα, αλλά και να αναδείξει σημαντικά προβλήματα του τόπου. Η ίδια πιστεύει πως μπορεί μέσα από το αναπτυξιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να κρατήσει τους ανθρώπους στον τόπο τους, αλλά και να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Σήμερα στον «Ε.Π.» μιλά για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία, το αγροτικό, αλλά και για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει.
Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό
-Κυρία Δριτσέλη δυόμιση σχεδόν χρόνια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αρκετά δραστήρια, έχετε γυρίσει σχεδόν όλα τα χωριά του νομού. Τα προβλήματα είναι γνωστά με κυριότερο αυτό της ανεργίας. Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε, πως σκέφτεστε την ανάπτυξη τούτου του τόπου;

Έχετε απόλυτο δίκιο, η ανεργία αποτελεί το πρώτο πρόβλημα σήμερα για τον Νομό μας. Οι νέοι της περιοχής μας μεταναστεύουν γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές μέλλον δουλειάς και προκοπής. Ο Νομός Τρικάλων παρουσιάζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, παρόλο τον φυσικό πλούτο που διαθέτει. Αυτό το παράδοξο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Το πώς δηλαδή θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας, ώστε να κρατήσουμε τους ανθρώπους στον τόπο μας. Εμείς λοιπόν στο ΣΥΡΙΖΑ βασίζουμε το αναπτυξιακό μας σχέδιο για τον τόπο μας σε τρεις πυλώνες. Ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, δημιουργία τουριστικής οικονομίας με κοινωνική ανταποδοτικότητα, αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτουμε στην κοινωνική και καινοτόμα οικονομία. Θέλουμε στο πλαίσιο αυτό να συμβάλλουμε στην δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και στην αγροτική οικονομία και στον τουρισμό και στις υπηρεσίες έντασης γνώσης. Θέλουμε με άλλα λόγια τα Τρίκαλα παραγωγικά, θελκτικά στον επισκέπτη και καινοτόμα. Αυτό είναι το όραμά μας και για να το επιτύχουμε θέτουμε σε κίνηση ένα συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών που περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, κίνητρα ανάπτυξης, μείωση των οικονομικών βαρών των μικρομεσαίων συντελεστών της οικονομίας. Στη βάση αυτής της λογικής εκτιμούμε ότι μπορεί ο Νομός Τρικάλων να κάνει στροφή στην ανάπτυξη και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
dritseli
-Ο νομός μας στηρίζεται στο μεγαλύτερο μέρος στον πρωτογενή τομέα ο οποίος αυτή τη στιγμή μαστίζεται από το τεράστιο κόστος παραγωγής αλλά πλέον και την φορολόγηση. Έχει προτάσεις γι’ αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Σε συνέχεια και των προηγούμενων σκέψεών μου, θα είχε αξία να αναφερθώ σε μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα φορολογικά και αναπτυξιακά μέτρα που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής. Τα μέτρα αυτά εκτιμούμε ότι θεραπεύουν άμεσα πολλά από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και είμαστε έτοιμοι να τα προωθήσουμε με ζήλο. Πρώτο μέτρο η επαναφορά του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης ο οποίος κερδίζει μέχρι 1000 ευρώ το μήνα απαλλάσσεται από τα σημερινά φορολογικά βάρη. Δεύτερο μέτρο, η εξαίρεση της αγροτικής γης από τον ΕΝΦΙΑ. Τρίτο μέτρο, η μείωση του αγροτικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος και η ταυτόχρονη μείωση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Σε δεύτερο χρόνο, σχεδιάζεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Ταυτόχρονα με τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, έχουμε εξαγγείλει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μια σειρά από παρεμβάσεις ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης της μέσης αγροτικής οικογένειας. Μέτρο φάρος προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης για συντάξεις μέχρι 700 ευρώ. Σταδιακά, λοιπόν, η αγροτική οικογένεια θα δει την καθημερινότητα της δουλειάς της και της ζωής της να αλλάζουν προς το καλύτερο. Την ίδια στιγμή, όμως, θα δει και η χώρα την ύπαιθρό της να ξαναζωντανεύει και να παράγει. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.
00000000
-Πάμε τώρα στο δικό σας αντικείμενο στην Παιδεία. Πρώτα απ’ όλα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την αξιολόγηση αλλά και ποιες είναι οι αλλαγές – τομή που σχεδιάζετε στο υπάρχον σύστημα.

Εμείς εδώ και δύο χρόνια λέμε ότι θα θέσουμε σε κίνηση έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό σφαιρικής αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου, ο οποίος δεν θα οδηγεί σε τιμωρητικές απολύσεις, αλλά θα βοηθάει τον εκπαιδευτικό και θα βελτιώνει το επίπεδο του δημοσίου σχολείου. Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει καμία σχέση με την αξιολόγηση που προσπάθησε να επιβάλλει η απερχόμενη κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα πλαίσιο συλλογικής συμμετοχής στην προσπάθεια βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία θα ξεκινά από το ίδιο το Υπουργείο και θα φτάνει μέχρι την σχολική τάξη, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς. Εμείς θέλουμε ένα μοντέλο οριζόντιο, όπου όλη η εκπαιδευτική κοινότητα θα βελτιώνεται καθημερινά μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Τα τεχνικά μέσα για να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο υπάρχουν και είναι γνωστά. Αναφέρω ενδεικτικά τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την μείωση των μαθητών ανά τάξη, την επαναλειτουργία των σχολείων στα χωριά μας που συγχωνεύτηκαν ή καταργήθηκαν, την στήριξη των υποδομών δημιουργικής μάθησης, όπως εργαστήρια, βιβλιοθήκες και άλλα. Με αυτά λοιπόν τα εργαλεία εμείς θα πάμε να βελτιώσουμε και εν τέλει να αποτιμήσουμε τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Δεν θα πάμε με τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες.

-Σε αυτά τα δυόμιση χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας, τι θα ξεχωρίζατε από τις παρεμβάσεις σας;

Αρκετές παρεμβάσεις έμειναν χαραγμένες στη μνήμη μου, άλλες για την κρισιμότητά τους, άλλες για την θετική τους έκβαση ως προς την επίλυση κάποιου προβλήματος. Οι παρεμβάσεις που κάναμε για παράδειγμα ενάντια στο «σχέδιο Αθηνά» συνέβαλλαν ώστε να παραμείνει το ΤΕΙ στην πόλη μας. Αντίστοιχες παρεμβάσεις που αφορούσαν στο Νοσοκομείο Τρικάλων οδήγησαν στο να μάθουν οι πολίτες της πόλης μας μια σειρά από προβλήματα και παθογένειες που ταλαιπωρούν την μεγαλύτερη δομή υγείας του Νομού μας. Με την κοινοβουλευτική μας επιμονή σταθήκαμε δίπλα στους κατοίκους του Κηπακίου, στον αγώνα που κάνουν ενάντια στην υποβάθμιση της γειτονιάς τους. Παλέψαμε για να προχωρήσει επιτέλους το έργο της ηλεκτροκίνησης. Βρεθήκαμε δίπλα σε εργαζόμενους που γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Φέραμε για παράδειγμα στη Βουλή το θέμα με τις καθαρίστριες του Νοσοκομείου Τρικάλων, πράξαμε το ίδιο για τους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΑΣ Τρικάλων. Παλέψαμε για να αποτρέψουμε την διακοπή της χρηματοδότησης του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Στηρίξαμε τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Αγωνιστήκαμε για να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδάκια να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τους παιδικούς σταθμούς. Μεταφέραμε με πίεση τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Με δυο λόγια, αλληλεπιδράσαμε με τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών του Νομού Τρικάλων, ψάξαμε λύσεις και νομίζω ότι στα περισσότερα θέματα συμβάλλαμε θετικά στη ζωή των ανθρώπων του τόπου μας.
00000000
-Χθες σας είδαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο πλευρό του. Είσαστε από τους βουλευτές που συνεργαστήκατε στενά μαζί του. Μπορεί και λόγω καταγωγής ο νομός να ελπίζει μεγαλύτερης προσοχής;

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας νέος άνθρωπος, ο πιο νέος από τους πολιτικούς αρχηγούς και σε λίγες μέρες θα είναι και ο νεώτερος πρωθυπουργός που είχε μέχρι σήμερα η χώρα. Είναι κι αυτός εκπρόσωπος μιας γενιάς που είδε τα πιο δημιουργικά της χρόνια να χαραμίζονται στα μνημόνια. Αυτό το κοινό στοιχείο που έχουμε με κάνει να νιώθω πολύ κοντά του. Γνωρίζοντας λοιπόν τον τρόπο σκέψης του είμαι σίγουρη ότι οι ανησυχίες μας για τον τόπο μας, για την ελληνική περιφέρεια, για την ανάπτυξη της υπαίθρου είναι και δικές του ανησυχίες. Το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τον Αλέξη Τσίπρα από άλλους παλαιότερης κοπής πολιτικούς αρχηγούς είναι ότι παραμένει γειωμένος στην κοινωνία και στα πραγματικά της προβλήματα. Είμαι λοιπόν σίγουρη, ότι με τον Αλέξη Τσίπρα και μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας, η περιοχή μας ξαναμπαίνει στον πολιτικό χάρτη. Τα προβλήματα που μας ταλανίζουν δεν πρόκειται να ξαναπεράσουν στο περιθώριο της προσοχής του πολιτικού συστήματος. Και ο Πρόεδρός μας, αλλά και όλοι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ψάξουμε λύσεις και να ξαναδώσουμε πίσω το μέλλον που αξίζει στον τόπο μας.
ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης