Παναγιώτα Δριτσέλη: Τα χρήματα των πολιτών δεν θα χρηματοδοτούν “φούσκες” Reviewed by Momizat on . Η πρώτη συνέντευξη στο trikkipress παραχωρήθηκε από την Παναγιώτα Δριτσέλη. Η πιο νέα βουλευτής του νόμου Τρικάλων, εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί πλέον Η πρώτη συνέντευξη στο trikkipress παραχωρήθηκε από την Παναγιώτα Δριτσέλη. Η πιο νέα βουλευτής του νόμου Τρικάλων, εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί πλέον Rating: 0

Παναγιώτα Δριτσέλη: Τα χρήματα των πολιτών δεν θα χρηματοδοτούν “φούσκες”

Παναγιώτα Δριτσέλη: Τα χρήματα των πολιτών δεν θα χρηματοδοτούν “φούσκες”

Η πρώτη συνέντευξη στο trikkipress παραχωρήθηκε από την Παναγιώτα Δριτσέλη. Η πιο νέα βουλευτής του νόμου Τρικάλων, εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί πλέον με σοβαρότητα την εξουσία, απαντά σε ερωτήσεις για όλα. Αναφέρει ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης είναι μετρημένος.
Τονίζει ότι το χρέος, όπως και η πολιτική της κυβέρνησης, είναι μια παγίδα.
Υπεραμύνεται της δημόσιας παιδείας, σημειώνοντας εμφανιστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για μια “ακριβή δημόσια παιδεία”.
Ειδικά σε σχέση με τον νομό Τρικάλων, εστιάζει στα όσα έγιναν με τη διάλυση υπηρεσιών, ενώ είναι σαφής ως προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές: “Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στην μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με πολιτικές προτάσεις που θα ανακουφίσουν τις αγωνίες της καθημερινότητας των πολιτών, μακριά από «πολιτικαντισμούς» και πυροτεχνήματα”.   Και, βεβαίως, αναφέρεται στην τωρινή κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον δρόμο για την εξουσία: “δομούμε μεθοδικά το πρόγραμμα της επερχόμενης αριστερής διακυβέρνησης“.

Η συνέντευξη

Κυρία Δριτσέλη, η κοινοβουλευτική περίοδος που ξεκινά, προμηνύει νέα σκληρά μέτρα, απολύσεις, περικοπές, συρρικνώσεις κοινωνικών παροχών. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση αντέχει;

Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης αγωνιστικής προσπάθειας ολόκληρου του λαού να αποτινάξει τα δεσμά που του επιβάλλονται. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι σχεδιασμοί των κυβερνητικών συνεταίρων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των επιχειρηματικών συμφερόντων που στηρίζουν αυτό το σχήμα, στοχεύουν στην επιβολή ενός άγριου μοντέλου οικονομικής εκμετάλλευσης. Είναι σαφές ότι αυτά τα σχέδια βρίσκουν αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Η δική μας άποψη είναι, ότι κανένα κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να αντέξει, όταν λειτουργεί εις βάρος του λαού. Αυτή η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε την λαϊκή εντολή, γαντζώνεται από την εξουσία, έχει όμως την κοινωνία απέναντί της. Ο πολιτικός της χρόνος είναι μετρημένος.

 

 

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται αυτή την στιγμή η χώρα, τα ποσοστά ανεργίας καλπάζουν. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση απαντά στην ανεργία με απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα η εργασία και οι αμοιβές απορρυθμίζονται συνεχώς. Πώς θα αντιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την κατάσταση; Με ποιόν τρόπο θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη; 

Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε σχέση με τις απολύσεις και τα εργασιακά σχεδιάζεται σε απόλυτη συνεργασία με τους δανειστές. Στόχος είναι η δημιουργία μιας αντίστοιχης παγίδας με εκείνη του χρέους. Οι τεχνοκράτες που σχεδιάζουν τα μέτρα αυτά, επιθυμούν τη βύθιση της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση. Τρανταχτό παράδειγμα, τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι χιλιάδες απολύσεις από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εκτοξεύουν τα ελλείμματα αυτά, με αποτέλεσμα τώρα, οι ίδιοι που τις σχεδιάζουν, να ζητούν περικοπές συντάξεων. Το ίδιο και με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που οδήγησαν τους μισούς επαγγελματίες σε αδυναμία πληρωμής. Διόγκωση και εκεί των ελλειμμάτων, περικοπή των συντάξεων, κατασχέσεις, καταστροφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ξεκάθαρα ότι θα σπάσει αυτό το σπιράλ. Ανάπτυξη για εμάς σημαίνει εργασία, οικονομία προσαρμοσμένη στις κοινωνικές ανάγκες και ισχυρό κοινωνικό Κράτος. Οι παράνομες και αντισυνταγματικές απολύσεις δεν αναγνωρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αναγνωρίζονται επίσης οι δυσβάστακτοι όροι των μνημονιακών δανειακών υποχρεώσεων που βαρύνουν τον εθνικό προϋπολογισμό. Τα χρήματα των πολιτών πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν φούσκες.

 

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση ολοκλήρωσε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην παιδεία. Πως εκλαμβάνετε αυτές τις αλλαγές και ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα;

Το νέο σύστημα για το λύκειο έρχεται να επικαθήσει σε μια σειρά από απαράδεκτα προηγούμενα μέτρα και ιδιαίτερα εκείνα της διαθεσιμότητας 2.500 εκπαιδευτικών της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της μη επαναπρόσληψης 10.000 αναπληρωτών της μέσης εκπαίδευσης καθώς και 1.000 και πλέον ωρομισθίων διδασκόντων στα ΑΕΙ, της διαθεσιμότητας .2000 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και βέβαια της κατάργησης περίπου του 30% των τμημάτων των ΑΕΙ της χώρας, μέσω του σχεδίου «Αθηνά». Όλα αυτά, με παρονομαστή το ιστορικό αρνητικό ρεκόρ του 2% του dritseli1προϋπολογισμού για την δημόσια παιδεία. Το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί λοιπόν να βρει έναν μηχανισμό, ώστε να αποκλείσει την πλειονότητα των μαθητών από το γενικό λύκειο και από τα ΑΕΙ, με βάση τις παραπάνω περικοπές. Φτιάχνει έτσι ένα σύστημα εισαγωγής με πανελλήνιες σε 40 μαθήματα, με δρακόντειους όρους προαγωγής και απόλυσης από το λύκειο ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει την αύξηση των μαθητών ανά τάξη και των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών. Ακόμα και για τον πιο αξιολογικά ουδέτερο πολίτη αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν θετικές. Εμείς έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμά μας για την δημόσια παιδεία, σε όλες της τις βαθμίδες. Τα σημεία, όμως, που, κατά την άποψη μας, είναι τα πιο σημαντικά, είναι η αποκατάσταση της θέσης και του φρονήματος των εκπαιδευτικών λειτουργών και η κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών των πολιτών από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Από την ειδική αγωγή μέχρι την ακαδημαϊκή έρευνα. Χωρίς εκπαιδευτικούς με εργασιακή αξιοπρέπεια και χωρίς ισχυρές δημόσιες εκπαιδευτικές δομές δεν μπορεί να προχωρήσει καμία μεταρρύθμιση. Παλεύουμε για μία ακριβή δημόσια παιδεία.

 

Πέρα από τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, πυκνώνουν όλο και περισσότερο οι αγωνίες των πολιτών και σε τοπικό επίπεδο. Ποια είναι η δική σας άποψη για τις εξελίξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και για τα προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική μας κοινωνία;

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί πλέον βασικό ρυθμιστή της καθημερινότητας των πολιτών. Οι στρεβλώσεις του «Καλλικράτη» και η οικονομική διάλυση των δήμων από κυβέρνηση και τρόικα έχουν ως συνέπειες, αφενός τη συρρίκνωση των κοινωνικών δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, και αφετέρου την αύξηση των χρεώσεων σε βασικά κοινωνικά αγαθά που αυτές διαχειρίζονται. Στην περιοχή μας είδαμε να διαλύονται υπηρεσίες πρόνοιας και πολιτισμού και άλλες να απειλούνται συνεχώς με κατάρρευση. Παιδάκια να μένουν εκτός δομών φροντίδας και εκπαίδευσης, δομές πολιτισμού και άθλησης να εξαφανίζονται με μία απόφαση, ενώ κατά τα άλλα οι μικροπολιτικοί ανταγωνισμοί συνεχίζονται στο ακέραιο. Οι πολίτες των περιοχών μας περιμένουν λοιπόν από τον ΣΥΡΙΖΑ μία ουσιαστική αλλαγή πλεύσης. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό κρίκο στην αλυσίδα της αριστερής διακυβέρνησης. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε απτές προτάσεις και εναλλακτικές πολιτικές και σε καμία περίπτωση να μην αποδεχτούμε τους ξεθωριασμένους όρους του παλαιοκομματικού πολιτικού παιχνιδιού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στην μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με πολιτικές προτάσεις που θα ανακουφίσουν τις αγωνίες της καθημερινότητας των πολιτών, μακριά από «πολιτικαντισμούς» και πυροτεχνήματα.

 

 

Κυρία Δριτσέλη δεν είστε ένας επαγγελματίας της πολιτικής. Είστε ένας νέος άνθρωπος, επιστήμονας, που μάχεται στον επαγγελματικό στίβο. Θα είχε ενδιαφέρον να μας παρουσιάσετε τη μέχρι σήμερα εμπειρία σας από την κοινοβουλευτική ζωή, έτσι όπως τη βιώνετε όλο αυτό το διάστημα που υπηρετείτε το αξίωμά σας. 

Στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, συμμετέχουμε πολλοί νέοι άνθρωποι και αυτό σαφώς και αποτελεί πολιτικό πλούτο. Καθημερινά δίνουμε την μάχη σε διαφορετικά επίπεδα, ένα από τα οποία είναι και η Βουλή. Γινόμαστε, στο πλαίσιο αυτό, μάρτυρες της ύστατης προσπάθειας του δικομματισμού να γελοιοποιήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να λειτουργήσει με πραξικοπηματικό τρόπο. Εμείς, με όλες μας τις δυνάμεις προσπαθούμε να αποκαλύπτουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τις παραβιάσεις της πολιτειακής νομιμότητας και ταυτόχρονα δομούμε μεθοδικά το πρόγραμμα της επερχόμενης αριστερής διακυβέρνησης.

ΣΗΜ: Η συνένετυξη είχε δοθεί, πριν το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας